»

LockBitov kolovodja po tednu dni odgovarja

Slo-Tech - Teden dni po obglavljenju izsiljevalske skupine LockBit in njihovega programja se je ta začela ponovno postavljati na noge. Trdijo, da so že obnovili del infrastrukture, ki jo bo odslej še teže razbiti, a poznavalci so skeptični.

Spomnimo, da so minuli teden oblasti v več državah v Severni Ameriki, Evropi in Aziji zasegle 34 strežnikov, prevzele več strani, zamrznile račune s kriptovalutami in pridobile več kot tisoč šifrirnih ključev za pomoč žrtvam. Hkrati so ZDA razpisale 10-milijonsko nagrado za informacije, ki bi vodile do prijetja kolovodij, in pet milijonov dolarjev nagrade za informacije o ostalih članih. Dva ruska državljana, katerih identiteta je znana, pa so obtožili.

A medtem ko oblasti trdijo, da so pridobile dostop do strežnikov LockBita, kar jim je omogočilo tudi javno roganje in posmehovanje, domnevni vodja skupine LockBitSupp trdi, da so že nazaj. Med vikendom je vzpostavil novo spletno stran, kjer je tudi pojasnil, da naj bi napad organov pregona omogočila...

2 komentarja

Demonoid je nazaj, žal brez trackerja

It was just a server issue.

vir: Dramatica
TorrentFreak - Sinoči so uporabiki lani poleti pozaprtega torrent trackerja Demonoid dobili zanimivo email sporočilo, ki je obljubljalo povratek strani pod novo domeno d2.vu. Na tem naslovu jih je pričakovala nova, malo bolj oranžno obarvana stran, stara uporabniška imena in gesla pa so vsa delovala. Številni uporabniki so bili nadvse veseli, da je njihov priljubljeni torrent tracker nazaj.

Tako nekaj ur, nakar je stran po hitrem postopku spet izginila. Njihov ameriški gostitelj, RamNode, je sporočil, da so stran blokirali, ker naj bi servirala malware. Torrentfreak in ostali opazovalci bittorent scene so zato hitro opozorili, naj uporabniki le zamenjajo gesla na vseh drugih storitvah, kjer bi morda...

13 komentarjev

Zaprtje Megauploada povečalo internetno prodajo filmov

Kim Dotcom je po zaprtju strani, aretaciji in izpustitvi letos zagnal novo stran Mega.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Pred nami je vest, ki bo razveselila založbe in cehovske organizacije. Raziskava, ki so jo opravili znanstveniki s Carneige Mellon University in Wellesley Collegea, je pokazala, da je lansko zaprtje strani Megaupload in njene sestrske Megavideo povečalo prihodke hollywoodskih studiev. Pod lupo so sicer vzeli le dva, a so rezultate posplošili na širšo populacijo. Raziskave finančno ni podprla MPAA ali kateri izmed filmskih studiev.

Ugotovili so, da so bili prihodki studiev za šest do 10 odstotkov višji (7-10 odstotkov več prodaj in 4-7 odstotkov več izposoj), kot bi bili brez prenehanja delovanja omenjenih strani. Rezultati temeljijo na podatkih, ki sta jih o digitalnih nakupih po januarju 2012 predložila studia sama,...

27 komentarjev

Demonoidov operater izpuščen, stran živi dalje pod .hk domeno

Slo-Tech - Lansko zaprtje priljubljenega (napol) odprtega torrent trackerja Demonoid je bila ena redkih vidnih zmag v boju proti piratstvu (sodni primer zoper Megaupload je v luftu, PIPA, SOPA in potem še ACTA pa so vse neslavno propadle). Zaprtje je bilo precej temeljito. Ukrajinski gostitelj Collocal jim je ugasnil strežnike, istočasno pa so mehiške oblasti v mestu Monterrey na severovzhodu države aretirale domnevne kolovodje (in sproti še zasegle njihovo mehiško črnogorsko domeno demonoid.me). S tem je Demonoid izgubil večino uporabnikov, ki so bili pravzaprav že kar siti nedosegljivosti, ki se je zavoljo težav z dosegljivostjo in DDOS-anja s strani konkurence in najbrž založnikov dogajala že več let.

Potem je bilo dolgo vse tiho, zdaj pa iz skrajno zanimivega od virov -

35 komentarjev

Zaposleni na švicarski SOVI odnesel več TB tajnih podatkov

BBC - Švicarsko zvezno varnostno-obveščevalno službo NDB pretresa resni škandal: neimenovani višje postavljeni sistemski administrator naj bi nekje med pomladjo in poletjem na zunanji disk skopiral več terabajtov tajnih podatkov, ter jih preprosto odnesel iz varovane stavbe na sedežu agencije. Podatke naj bi potem skušal prodati zainteresiranim tujim obveščevalnim službam oz. komercialnim kupcem.

Dogodek bi morda ostal neodkrit, če ne bi največja švicarska banka UBS NDB opozorila, da skuša eden od njihovih zaposlenih odpreti tajni bančni račun (očitno za prejem kupnine za odtujene podatke). Oblasti so potem septembra preiskale njegovo stanovanje, našle omenjene zunanje diske, ter ga tudi aretirale. Trenutno še ni jasno, ali je podatke že uspel prodati, ter če, komu.

Šlo naj bi za talentiranega...

25 komentarjev

Demonoidove domene naprodaj

Demonoid se zgleda za vedno poslavlja.

vir: The Verge
The Verge - Po tem, ko je posebna policijska skupina za pregon gospodarskega kriminala minuli teden zasegla Demonoidove stežnike pri lokalnem ISP-ju ColloCal, so številni uporabniki tega izredno popularnega torrent trackerja upali, da se bo stran vseeno vrnila. Zgleda, da s tem ne bo nič, saj so vse ključne domene (.com, .me in .ph) že naprodaj.

Hkrati je zdaj znanih še nekaj več podrobnosti o raciji. Ukrajinsko tožilstvo ni ukrepalo samo, ampak na podlagi prošnje mehiških kolegov preko Interpola; v ameriški sosedi naj bi namreč že nekaj časa potekala neodvisna kazenska preiskava Demonoida. Tudi strežnikov niso odklopili sami, ampak je to za njih storil kar ColloCal, ki se pri tem brani, da "so glede strani dobili že kar malo...

9 komentarjev

Ukrajinci zaprli priljubljeno stran s torrenti

ZDNet - Konec preteklega meseca je ukrajinska spletna stran Demonoid, na kateri gostuje na tisoče torrentov, doživela obsežen koordiniran DDoS-napad, zaradi česar je bila več dni nedosegljiva. Sprva so strežniki vračali odgovor busy, kasneje pa so bili povsem izključeni. Po enem tednu je bila stran še vedno dosegljiva, ni pa bilo jasno, ali je napad povezan z bojem proti piratstvu ali pa gre za kakšne druge ilegalne obračune. Od 25. julija do 3. avgusta so se administratorji trudili stran postaviti pokonci in na koncu so napisali, da se jim bo uspelo vrniti, vmes pa je stran celo obiskovalce celo napotovala na strani s škodljivo programsko opremo. Izkazalo se je, da jim je peruti pristrigla kar ukrajinska policija.

Kot je izvedel TorrentFreak, je ukrepala ukrajinska...

48 komentarjev

Wikileaksov žvižgač Rudolf Elmer dokončno izpuščen iz pripora

vir: BBC
Reuters - Kot poročata Wikileaks in Reuters, so danes nekdanjega švicarskega bankirja in Wikileaks žvižgača Rudolfa Elmerja po 6 mesecih dokončno izpustili iz pripora, brez vložitve obtožnice.

Elmer je nekdanji zaposleni v investicijski banki Julius Bär Gruppe iz Züricha, za katero je vodil podružnico na Kajmanskih otokih. Leta 2004 ga je banka odpustila, po njihovih besedah zaradi "nesprejemljivega vedenja, ki je bilo posledica razočaranja nad počasi napredujočo kariero". Elmer naj bi pred odhodom nabral občutljive o strankah in z njimi neuspešno izsiljeval svojega delodajalca, nato pa imigriral na Madagaskar. Januarja letos se je vrnil v Evropo in najprej v Londonu Julianu Assangu izročil dva CD-ja s podatki uspešnih poslovnežih, politikih,...

20 komentarjev

Slovenska policija aretirala domnevnega pisca Maripose

Slo-Tech - Redko se zgodi, da je Slovenija v člankih na prvih straneh vseh računalniških medijev na svetu. Te dni si je nehoteno pozornost prislužila z akcijo slovenske Policije, ameriškega FBI-ja (Federal Bureau of Investigation) in španske CNP (Cuerpo Nacional de Policía), ki so skupaj razvozlavale ozadje za velikim botnetom Mariposa. Sledi so vodile do Maribora, kjer so aretirali domnevnega avtorja programske opreme za upravljanje zombijevskega omrežja.

Triindvajsetletni Mariborčan, ki ga za zdaj poznamo le pod vzdevkom Iserdo, naj bi namreč napisal programje za Mariposo, ki je od splavitve decembra 2008 okužila več kot 12 milijonov računalnikov po svetu. Klobčič se je začel odmotavati marca...

221 komentarjev