»

Macron trdi: hekerji so ukradli mojo elektronsko pošto. So bili Rusi?

politico.com -
Najverjetnejši zmagovalec nedeljskih francoskih predsedniških volitev Emmanuel Macron je Evropo in svet včeraj šokiral z izjavo, da so neznani hekerji vdrli v sistem njegovega štaba in stranke ter med drugim ukradli tudi vso njegovo elektronsko pošto. Prvi signal, da je bil predsedniški kandidat tarča kibernetskega napada se je pojavil včeraj popoldne, ko se je na spletu znašel 9 GB velik paket elektronskih sporočil članov štaba in stranke Macrona. Na novico se je danes že odzval pristojni francoski nadzorni organ in napovedal preiskavo.

Ponovitev ameriškega scenarija?

Medtem pa so člani štaba Macrona že pričeli iskati krivca. »Glede na to, da se stvari dogajajo v zadnjih urah volilne kampanje, gre očitno za poizkus destabilizacije demokratične...

71 komentarjev

Državljan D: Kibernetsko vojskovanje - Slovenija, Evropa, svet

Slo-Tech - Ko človek pomisli na kibernetsko vojskovanje, se mu pred očmi najverjetneje izrišejo podobe ameriške filmske industrije. Zamaskirani posamezniki za prenosniki besno tipkajo in ob pritisku na tipko ENTER kamera preskoči na eksplozijo jedrske elektrarne na drugem koncu sveta. Resnično kibernetsko vojskovanje je precej drugačno od filmske upodobitve, opozarjajo naši sogovorniki. Predvsem je veliko manj romantično in precej bolj strukturirano. V kibernetskem vojskovanju sodelujejo državne vojske, večje organizirane skupine plačancev in posamezniki-strokovnjaki, ki sodelujejo z eno ali z drugo skupino.

Zavod Državljan D v četrtek, 13. 4. 2017 ob 18h v Poligonu na Tobačni organizira okroglo mizo, na kateri bosta svoje znanje delila:

izr. prof. dr. Uroš Svete iz katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani

mag. Dobran Božič, direktor urada za varovanje tajnih podatkov Slovenije

Pogovarjali se bomo o trendih kibernetskega vojskovanja, pripravljenost Slovenije...

17 komentarjev

Domače branje: Misha Glenny: Dark Market (2012)

Slo-Tech - Ko je britanski novinar Misha Glenny poročal o balkanskih vojnah, je dobro spoznal tudi balkansko mafijo. Njegova prva „mafijska“ knjiga McMafija (v slovenščino je prevedena kot Vsemogoča mafija) se začne v Bolgariji, se sprehodi po nekdanji Jugoslaviji, odpotuje proti vzhodu do Rusije, se ustavi v Indiji, prepotuje Afriko in do zadnje strani zamenja več lokacij kot filmi o agentu Jasonu Bournu.

V Vsemogoči mafiji pokaže, kako deluje globalni organizirani kriminal, s čim se ukvarja, kakšne metode uporablja in kako tesno je prepleten s kapitalom in politiko. Med drugim pojasni tudi razloge, zakaj je prav Nigerija postala znana po spletnih „nigerijskih prevarah“ – kriva je bila nafta in državljanska vojna –, ter nakaže, kako hitro se bodo organizirane kriminalne združbe naučile izkoriščati internetne potenciale in razvijati nove „poslovne modele“, ki jih zakoni še dolgo ne bodo znali opisati ali zajeziti.

Prav kiberkriminal je glavna tema Glennyjeve najnovejše knjige Dark Market....

14 komentarjev

V obrambo sodišča (2)

Notranji minister Vinko Gorenak.

vir: 24 ur
Slo-Tech - Primer Balkanski bojevnik: slovenska policija v predlogu za izdajo odredbe za prisluhe navede, da je osumljnčevo telefonsko številko pridobila iz telefonskega imenika. Kasneje, že tekom sojenja, odvetnik obrambe sodišču na sojenju predloži potrdilo operaterja, da telefonske številke nikoli ni bilo v imeniku. Policija v drugem poskusu navede, da je telefonsko številko pridobila na spletni strani obtoženega. Sodni izvedenec ugotovi, da v relevantnem času ta spletna stran še ni obstajala. Policija v tretje ugotovi, da so telefonsko številko našli "na internetih". Sodni izvedenec ponovno ugotovi, da je to malo verjetno.

Slovensko državo so, trikrat zaporedoma v razmiku enega leta, dobili na laži.

In zavoljo te polomije je...

522 komentarjev

Heker obsojen na trinajst let zapora

Max Ray Butler

ComputerWorld - Nekdanji strokovnjak za varnost Max Ray Butler, ki je kasneje prestopil na nelegalno stran zakona in postal zloglasni heker z nadimkom Iceman, je bil v petek zjutraj na okrožnem sodišču v Pittsburghu obsojen na 13 let zapora zaradi prevare in kraje identitete. Poleg ene izmed najdaljših kazni, ki so bile kdajkoli prisojene hekerjem, bo moral plačati še 27,5 milijona dolarjev odškodnin žrtvam. Butler se je že lanskega junija izrekel za krivega obtožb. Zaslovel je z...

11 komentarjev

Sedem najbolj zabavnih kiberkriminalnih dejanj leta 2008 po izboru Wireda

Wired Blog - Na Wiredu so objavili seznam sedmih najbolj zabavnih kiberkriminalnih dejanj leta 2008.

Prvo mesto zaseda bančni rop, kjer je ropar oblečen v modro majico, površnik, z zaščitno masko in očali s poprovim razpršilcem onesposobil voznika blindiranega vozila ter ukradel 400.000 USD. Ko je na mesto ropa prispela policija, je bilo na mestu zločina večje število enako oblečenih oseb. Kasnejša preiskava je pokazala, da je ropar (kasneje so ga ujeli) na spletu objavil oglas, da ponuja službo na gradbišču, prosilci za delo pa naj ob določeni uri pridejo na določeno mesto oblečeni v enaka oblačila, kot jih je nosil ropar.

Drugo mesto zaseda precej iznajdljiva goljufija nekoga, ki je ugotovil, da ob odprtju bančnega računa banka na denar nakaže manjši znesek s katerim preveri ali je bančni račun uspešno odprt. Prevarant je napisal skripto, ki je odprla 60.000 bančnih računov ter s pomočjo teh "testnih" nakazil zbral 58.000 USD. Na njegovo smolo so ga dobili.

Tretje mesto zaseda...

20 komentarjev

Kiberkriminalne organizacije se razvijajo

Slashdot - Podjetje Finjan je pred kratkim izdalo zanimivo poročilo o aktivnosti in strukturi kiberkriminalnih organizacij (Q2 2008 Web Security Trends Report). V okviru priprave tega poročila so se tudi pogovarjali z nekaterimi kiberkriminalci (deli pogovorov so objavljeni v poročilu) ter analizirali nekatere podatke iz primerov prijavljenih hekerskih vdorov.

Glede na poročilo se "romantični" časi kiberkriminala nepreklicno končujejo. Namesto ohlapno povezanih individualnih hekerjev so se v zadnjem času pričele pojavljati hierarhično organizirane kriminalne združbe z jasnimi linijami "poveljevanja" in delitvijo nalog.

Kriminalne organizacije se poleg vodstvenega dela, ki skrbi za "poslovne usmeritve" in management posameznih "projektov" delijo na tim. hekerski del, kjer skupine hekerjev skrbijo za pridobivanje podatkov ter prodajni del, kjer "prodajalci" skrbijo za trženje izdelkov in storitev ter stike s kupci.

Namen takih združb seveda ni raziskovanje iz radovednosti ali boj za svobodo,...

0 komentarjev

Domače branje: "Slatalla, Michele in Quittner, Joshua. 1995. Masters of Deception : The Gang That Ruled Cyberspace."

Slo-Tech - Slatalla, Michele in Quittner, Joshua. 1995. Masters of Deception : The Gang That Ruled Cyberspace. Harper Perennial: New York

Knjiga Masters of Deception je še eno izmed del, ki skušajo osvetliti zgodovino hekanja in kiberkriminala. Avtorja sta namreč v knjigi popisala zgodovino ene največjih hekrskih skupin MOD (Masters of Deception) od ustanovitve, do njenega žalostnega konca. Skupino je ustanovil Phiber Optik (pravo ime Mark Abene), potem, ko so ga zaradi spora z Erikom Bloodaxeom (pravo ime Chris Goggans) izključili iz tiste čase najelitnejših hekerskih skupin Legion of Doom (LOD), ki je delovala med leti 1980 do 1990. Mimogrede, vodja LOD, Chris Goggans je po izidu imel nekaj pripomb na nepristranskost knjige. Trdil je namreč, da knjiga člane MOD prikazuje v preveč pozitivni luči.

Spor med skupinama je bil tako hud, da je na koncu privedel do prave vojne, znane pod imenom Great Hacker War, v kateri so si člani skupine vdirali v računalnike drug drugega, se nadlegovali...

7 komentarjev