»

Norveški dacar hoče odprto kodo v blagajnah

Slo-Tech - Norveško ministrstvo za finance je v okviru programa za preprečevanje utaje davkov odločeno ven vreči vse trgovinske in gostilniške blagajne v državi ter jih zamenjati z novimi. Da pa lastniki podjetij ne bi preprosto podtaknili svežih blagajniških programov s skrivnim "dvojnim računovodstvom" (en račun za dacarja, drugi - resnični - za dejansko vodenje prometa), mislijo dodati zahtevo, da mora biti vso novo programje na voljo tudi v izvorni obliki. Le na takšen način je namreč mogoče verodostojno preveriti, da program ne pomaga pri fiktivnem zniževanju prihodkov (davčne osnove), oz. da ni bil kasneje skrivoma spremenjen v ta namen.

Zakonodajni predlog roma v parlament še to pomlad, zamenjave pa naj bi se začele...

32 komentarjev

Cisco prodaja Linksys

Dobri stari Linksys.

vir: South Park
Bloomberg - Omrežni velikan Cisco je najavil prodajo svoje divizije Linksys, ki proizvaja dobro znane domače brezžične usmerjevalnike. Kupce zanjo išče investicijska banka Barclays, bojda med igralci na TV trgu, cena pa naj bi bila pošteno nižja od 500 milijonov dolarjev, ki jih je za kalifornijsko podjetje Cisco odštel pred malo več kot 9 leti. Linksys namreč deluje v zelo zapolnjenem segmentu trga, ter zato z nizkimi maržami.

S tem počasi zaključujejo strategijo izhoda iz potrošniškega trga, s katero je izvršni direktor John Chambers sprožil lani spomladi, z zaprtjem linij za Flip videokamere (kupljene l. 2009 tudi za pol milijarde) ter Cius videokonferenčne tablice (menedžerji so si pač...

24 komentarjev

Ubuntu pripravlja 'AppStore'

Idejna zasnova novega App Centra

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Da bi še poenostavili in poenotili nameščanje novega programja, bo Ubuntu v prihodnjih različicah razvil poenoten center za nameščanje aplikacij.

Novi App Centre (delovno ime) naj bi tako nadomestil Upravitelja paketov Synaptic, Upravitelja programskih virov (Software Sources), Gdebi in Upravljalnika posodobitev (Update Manager).

Razvoj in integracija novega sistema se začneta že z naslednjo izdajo (9.10), končala pa naj bi se z izdajo 11.04. Novi center naj bi bil še enostavnejši za uporabo (a ne na račun varnosti), vseboval pa bo med drugim tudi podrobnejše opise programov in njihove zaslonske posnetke.



Z naslednjo različico, ki izide oktobra, bo Ubuntu v namestilnike programov integriral...

69 komentarjev

Razvija se odprtokodni Live Office

Slo-Tech - V poplavi na omrežju temelječih storitev (ki večinoma tečejo v oblakih), je očitno napočil čas, da poleg lastniškega omrežnega programja dobimo še odprtokodno.

Skupina razvijalcev združenih v organizacijo Live Office tako pripravlja spletno aplikacijo, ki omogoča organizacijo osebnih informacij, stikov, zabeležk, osebnih dokumentov ter sestankov.

Podatki so shranjeni na spletnem strežniku v šifrirani obliki in dostopni samo lastniku oz. imetniku gesla, na voljo pa je tudi podpora za več jezikov (trenutno poleg angleščine samo še francoščina). Trenutna različica je še razvojna (0.9.01-dev), v bližnji prihodnosti pa nameravajo dodati še podporo za več jezikov, module za vodenje osebnih financ ter modul za shranjevanje gesel. Pripravljajo tudi namizno različico v Javi, ki bo omogočala delo brez povezave v splet ter kasnejšo sinhronizacijo s strežnikom. Projekt je zastavljen precej resno, saj razvijalci pripravljajo obsežno pomoč (tudi z videovodiči).

Najlepše pri vsem skupaj je, da...

18 komentarjev

Ministrstvo za domovinsko varnost vlaga v varnost odprtokodnih projektov

Schneier.com - Kot poroča Schneier ameriško Ministrstvo za domovinsko varnost ameriški državni denar vlaga tudi v splošno koristne stvari.

V okviru projekta Open Source Hardening Project so namreč marca 2006 vložili 300.000 USD v plačujejo za varnostna testiranja odprtokodne programske opreme in odpravo najdenih napak. Pregled in odpravo izvajata podjetje Coverity ter Stanfordska univerza.

Od leta 2006 so pomagali odpraviti že 7826 varnostnih ranljivosti v 250 odprtokodnih projektih, preiskane pa je bilo okrog 50 milijonov vrstic kode.

Podjetje Coverity se poleg odprtokodnih projektov ukvarja tudi z iskanjem in odpravo napak v zaprtokodnih projektih.

9 komentarjev

Inteligentni strežniki

BuisnessWeek Online - IBM je objavil nove informacije o svojem novem programju, ki naj bi pomagalo učinkoviteje izkoristiti računalnike podjetjem, ki uporabljajo večje število le-teh za razne računsko intenzivne aplikacije, na primer spletne strežnike. Ta program naj bi bil sposoben določati, koliko procesorske moči potrebuje, da zapolni vse trenutne zahteve in v skladu s tem lahko požene ali ustavi dodatne računalnike. To v praksi omogoči, da ob danem času teče samo toliko računalnikov, kolikor je potrebnih -- ostali, ki so na razpolago, pa čakajo izklopljeni na konice v prometu, ko jih sistem potrebuje in tako zagotovi, da se sistem ne upočasni.

Vsekakor dobra ideja, ki bo, če ne drugega, zmanjšala porabo elektrike. Kako se bo sistem obnesel v praksi, pa si boste lahko ogledali na sejmu CeBit, kjer ga namerava IBM predstaviti.
Za konec pa samo še klik na originalno novico.

5 komentarjev