»

Izdal tajne dokumente, nato ga je izdal račun na Steamu

Slo-Tech - Zadnji teden so se vse ameriške obveščevalne službe in preiskovalci ukvarjali z vprašanjem, kdo je na splet postavil tajne vojaške dokumente, v katerih so bili tudi številni podatki o vojni v Ukrajini, pa o Kitajski, Rusiji, Bližnjem vzhodu itd. Sedaj je FBI kot glavnega osumljenca izpostavil 21-letnega Jacka Teixeiro, ki je del obveščevalne službe v Massachusetts Air National Guard. Teixeira je že pridržan.

Na priljubljeni platformi Discord, ki se je začela uporabljati med igralci igri, a je danes bistveno več, ima Teixeira svoj strežnik Thug Shaker Central. Ta je imel 20-30 rednih uporabnikov, ki so jih zanimali orožje in videoigre. Večinoma je šlo za najstnike ali mlade odrasle. Na tem strežniku naj bi bili dokumenti dostopni že več mesecev (vsaj od oktobra), tam pa jih je objavil prav Teixeira. Šlo je za več sto strani poročil obveščevalne službe, ki jih je Teixeira fotografiral in objavil, ker je bilo to lažje od prepisovanja, kar je počel spočetka. A šele ko je pred dnevi...

88 komentarjev

Sovin strateški nadzor telekomunikacij verjetno krši človekove pravice

Sodbe ECHR - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je pred kratkim spisalo dve precej pomembni sodbi na temo meje še dopustnega pri državnem nadziranju telekomunikacij, tako s strani varnostno-obveščevalnih služb (Zakharov proti Rusiji) kot tudi s strani policije (Szabó and Vissy proti Madžarski).

Roman Andrejevič Zakharov je ruski novinar in publicist, ki se je obregnil ob dejstvo, da je domača varnostno-obveščevalna služba FSB (naslednica KGB) v prostore domačih mobilnih operaterjev namestila svojo prisluškovalno opremo (po zgledu FBI-ja v sobi 641A v prostorih AT&T v San Franciscu). Na ta način so lahko sami - brez pomoči ali vedenja operaterja ali katerekoli...

13 komentarjev

NSA Stellarwind tako tajen, da mu je že škodilo

The New York Times - Ameriška NSA je objavila poročilo o uspešnosti projekta Stellarwind, kakor se je kodno imenoval po napadih leta 2001 vzpostavljeni sistem PSP (President's Surveillance Program), ki je omogočal prisluškovanje in prestrezanje podatkov brez sodnih odredb. Javnost za njegov obstoj izvedela že leta 2005, a so bile informacije izjemno okrnjene. Junija 2009 je inšpektorat za obveščevalne službe objavil zelo skrajšano in cenzurirano verzijo poročila, nekoliko večji del pa je predlani razkril Snowden. Sedaj je The New York Times uspel z zahtevkom za dostop do informacij javnega značaja (FOIA request) in NSA je posredovala celotno, dasi mestoma še vedno počrnjeno poročilo.

Iz poročila...

2 komentarja

FBI protestnike v okviru gibanja Occupy Wall Steet obravnaval kot teroriste

Policijske akcije niso zajemale zgolj preprečevanja nasilja, ampak tudi aktiven boj proti sami organizaciji protestov.

vir: Guardian
Guardian - Med božičem in novim letom pridobljeni in objavljeni interni dokumenti ameriške zvezne policije FBI rišejo zaskrbljujočo sliko nadzora, kontrole in zlorabe pooblastil zoper mirne protestnike v več mesecev trajajočem gibanju Occupy Wall Street (OWS). FBI je slednje obravnaval kot osumljence za terorizem ter posledično proti njim uprl vso silo po 11. septembru ustvarjene protiteroristične infrastrukture. Še huje, delovali so predvsem na željo in ob pomoči zasebnega bančnega sektorja, kot neke vrste zasebna varnostno-obveščevalna služba.

Dokumente je objavila nevladna fundacija Partnership for Civil Justice, pridobili pa so jih na podlagi zahtevka za informacijo javnega značaja (FOIA pri njih), seveda v močno redaktirani, s črnim flomastrom...

23 komentarjev

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2)

Temni časi

vir: Slate
Informacijski pooblaščenec - Maja letos nam je Evropska komisija zagrozila z kaznijo 13.000 evrov plus drobiž dnevno (!), če ne pohitimo z implementacijo ključne telekomunikacijske zakonodaje, ki prinaša dodatne pravice v dobro uporabnikov. Najbolj se mudi z novelo e-Privacy direktive (popularno ti. "cookie direktive"), ki ponudnike spletnih strani zavezuje, da od uporabnika pridobijo soglasje, še preden na njegov računalnik postavijo kakršnekoli ne-nujne HTTP piškotke -- takšne, ki niso potrebni za prijavo ali kaj podobnega. Na ta način se - recimo, glej režime ostalih držav - zagotovi, da bo uporabnik vnaprej seznanjen z vsakršnimi oglaševalskimi vključki, ki bo lahko potencialno zbirali podatke o njegovi spletni aktivnosti, posebej za potrebe profiliranja. Rok za...

51 komentarjev

Vlada ZDA ne bo odgovarjala za večletno nezakonito prisluškovanje

Asim Ghafoor in Wendell Belew, odvetnika savdske dobrodelne organizacije, očitata vladi ZDA, da je nezakonito prisluškovala njunim pogovorom.

vir: The New York Times
Wired News - Zvezno pritožbeno sodišče za 9. okrožje (zahodni del države) je pravkar razveljavilo dve leti staro sodbo nižjega sodišča, ki je dvema ameriškima odvetnikoma (na sliki) dodelilo 20 tisoč dolarjev odškodnine zaradi nezakonitega prisluškovanja njunih telefonskih pogovorov s stranko iz Savdske Arabije, rekoč, da je vlada ZDA zaščitena s suvereno imuniteto.

Prisluškovanje je bilo del širšega in nezakonitega nadzora ljudi na ameriških tleh, ki ga je avtorizirala naročila vlada nekdanjega predsednika Busha kot odgovor na teroristične napade 11. septembra 2001, v javnost pa je prišlo štiri leta kasneje v članku v NY Times (Bush Lets U.S. Spy on Callers Without Courts). Zahteva za sodno avtorizacijo prisluškovanja izvira iz...

13 komentarjev

ZDA: 1.3 milijonov zahtevkov za prometne podatke letno

Število zahtevkov za prometne podatke pri operaterju AT&T, v tisočih. Trend rasti je sličen tudi pri drugih operaterjih.

vir: The New York Times
The New York Times - Po lanski akciji ameriške zveze za civilne svoboščine, ki je prikazala prve smiselne statistike o rabi prometnih in lokacijskih podatkov mobilne telefonije za pravosodne potrebe (povzetek: "a surveillance free-for-all" in donosen posel za operaterje), je zdaj za te iste številke uradno zaprosil še ameriški kongres. Kot poroča NY Times, naj bi samo lansko leto bilo 1.3 milijona zahtevkov za takšne ali drugačne naročniške podatke, letno pa se ta številka povečuje za impresivnega pol milijona (glej graf za AT&T).

AT&T v povprečju dobi 700 zahtevkov vsak dan, od tega 230...

1 komentar

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja

Sad Internet is sad.

vir: Telegraph News
Wikipedia - Ne da bi podcenjevali resnosti boja proti kriminalu oziroma terorizmu, moramo vendarle izpostaviti eno skrajno zaskrbljujočo misel: politiki širom oble se (ponovno? preprosto?) ne čutijo več dolžne kaj posebej utemeljevati posegov v človekovo pravico do miru pri svojem vsakodnevnem življenju in delu (zasebnost). Nova policijska pooblastila so kar sama od sebe "sorazmerna" in "nujna", škodljive posledice iz njih "zanemarljive", nasprotovanje njim pa "čudno" in "nedržavotvorno", če ne kar "sumljivo". Sorazmernost ukrepov se domneva ali domišlja, naj se slučajno že znajde na mizi.

Zgodovina cenzure je dolga, trnova ter lep opomnik na pomen in nevarnost, ki so jo...

68 komentarjev