»

Intel predstavil prototip optične povezave s 50 Gbps

CNet - Intel je predstavil prototip ultrahitrega sistema z optičnimi vlakni, ki imajo silicijeve čipe z integriranimi laserji in detektorji ter omogočajo hitrosti do 50 Gbps, kar naj bi v prihodnosti razširili do 1 Tbps. Za razliko od trenutnih sistemov prototip ne uporablja ločenih komponent za generacijo in detekcijo svetlobnih pulzov, marveč ima te vgrajene na isti kos silicija kot ostale komponente. Mario Paniccia iz Intelovega laboratorija za fotoniko pojasnjuje, da je ključ prav v izdelavi laserja iz silicija. Pred šestimi leti nihče ni verjel, da je to sploh moč izvesti, sedaj pa je glavno vprašanje, kako jih povezati z optiko.

Za prikaz so uporabili štiri različne laserje, ki so delovali vsak pri svoji valovni dolžini,...

5 komentarjev

2 milijona DirectX 11 GPUjev

Zgodba o uspehu.

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pred približno tremi tedni, sredi decembra, smo poročali, da so pri AMDju trdili, da so izdelali, razposlali in prodali že 800.000 grafičnih čipov, ki podpirajo DirectX 11. Po najnovejših podatkih se je v manj kot mesecu dni ta številka dvignila za kar 150%, na 2 milijona odposlanih grafičnih čipov, dobre 3 mesece po predstavitvi prvega izmed njih. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je nVidiin saldo v istem času enak 0.

V jeseni, v času predstavitev Radeonov serij 5000, so največje težave pri AMDju imeli z izdelovalcem čipov, TSMCjem, ki takrat še vedno ni popolnoma odpravil težav z nizkim izkoristkom pri izdelavi čipov. Tekom novembra, pred praznično sezono,...

33 komentarjev

Zalman ZM90-HP in VF1000

Zalman VF1000

Hardware Secrets - Zalman naj bi še ta mesec predstavil dva nova hladilnika za grafične kartice in sicer ZM90-HP in VF1000. Pri prvem gre za pasiven hladilnik s tremi toplotnimi cevmi, medtem ko skrbi za hlajenje hladilnih reber drugega vgrajen ventilator, poleg tega pa ima en heatpipe več od ZM90-HP.


Več o novih Zalmanovih hladilnikih za grafične kartice preberite na Hardware Secrets.

0 komentarjev

Artic Cooling Accelero S1

Artic Cooling Accelero S1

Slo-Tech - Proizvajalec hladilnikov za procesorje in grafične kartice Artic Cooling je predstavil svoj najnovejši hladilnik za grafične kartice, ki sliši na ime Accelero S1. Gre za pasiven hladilnik s štirimi vročimi cevkami (Heat Pipe) in veliko hladilno površino.

Hladilnik je možno namestiti na Radeone serij X1950, X1900 in X1800 ter na GeForce serij 7950, 7900, 7800 in 6800. Priporočena cena hladilnika znaša 29 ameriških dolarjev oziroma 24 eurov, vendar v to ceno ni vštet davek na dodano vrednost.

Več o Accelero S1 najdete na uradni strani proizvajalca.

4 komentarji

Kako na nov način ubiti Windows XP?

Ga pogrešate?

Slashdot - Kljub trudu velike čete razvijalcev v Redmondskih laboratorijih se vedno najdejo junaki, ki so pametnejši od njih in predvsem bolj zviti, kar dokazuje tudi njihovo najnovejše odkritje v Windows XP. S pomočjo majhne spremembe v registru lahko operacijski sistem prepričate, da ob držanju tipke Ctrl in dvakratnem pritisku na Scroll Lock poklekne. Podana so tudi navodila, kaj storiti, če se računalnik resetira, namesto da bi prikazal tradicionalen moder zaslon smrti. Klik!

17 komentarjev

Nagradna igra na OCAddiction!

OCAddiction - Da, prav ste slišali. OCZ Technology so spletni strani OCAddiction priskrbeli 5 ploščic PC3200 DDR pomnilnika s pasivnim hladilnikom, na katerih je vgraviran njihov logo. Na OCAddiction so se odločili pomnilnik podariti igram lačnim množicam, zatorej če bi radi postali srečni lastnik dotičnega pomnilnika, si oglejte stran in sodelujte v zastonjski nagradni igri. Za rezultate boste morali počakati do 23. maja, kajti takrat bo žrebanje.

1 komentar

Težave z 0.13 mikronsko tehnologijo

X-Bit Labs - Z novimi tehnologijami vedno prihajajo določeni problemi in očitno niso imuni niti največji proizvajalci. UMC in TSMC, največja proizvajalca polprevodnikov na svetu, sta nenačrtovano preložila začetek proizvodnje v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami med elementi. Zaenkrat še ni večjih podrobnosti o razlogih, velikana trdita le, da gre za težave z materiali in opremo. Tako naj bi se 0.13 mikronska proizvodnja začela komaj v zadnjem četrtletju tega leta. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da bo to prekrižalo načrte marsikaterem proizvajalcu (recimo VIAi), ki so že naročili 0.13 mikronske čipe in so pričakovali začetek proizvodnje že v 2. ali 3. četrtletju.

2 komentarja

Athlon 1.5GHz samo s pasivnim hladilnikom... sanje?

Tech Report - Nekaj dni nazaj ste lahko tudi na Slo-Techu prebrali, da AMD eksperimentira z novo različico naravnega (hm, prej so rekli, da je umetni... doh [:\\]) silicija, ki precej bolje prenaša toplote. The Register sporoča, da so direktno iz Austinske tovarne dobili informacije o Palomino prototipu, ki naj bi deloval samo s pomočjo majhnega pasivnega hladilnika. Da je to precejšenj korak naprej od dosedanjih masivnih, aktivno hlajenih hladilnik na Athlonih verjetno ni treba posebej poudarjati. Samo zamislite si overclockabilnost tega čipa s poštenim hlajenjem. Slin [8-O]!

3 komentarji

AMD in Isonics pripravljata tiho revolucijo

več strani - Ko se govori o procesorjih in visokih frekvencah je ponavadi govora le o novih jedrih, še manjši tehnologiji izdelave in podobnih zadevah, nikoli pa se ne omenja temelj vseh čipov: silicij. Ravno na tem področju pa AMD in podjetje Isonics pripravljata malo revolucijo. Isonics že nekaj časa razvija novo vrsto silicija, Si-28, ki ima 50% večjo termalno prevodnost, kot naravna različica silicija. Poleg te zelo pomembne lastnosti ima Si-28 tudi nekaj drugih prednosti prej naravnim silicijem, ki bodo omogočale boljši izkoristek, višjo gostoto vezij in podobne zadeve. AMD je že začel testno uporabljati ta silicij in če bo vse šlo po sreči, lahko kaj kmalu pričakujemo ultra hladne in ultra overclockabilne AMDjeve procesorje! Več o tej novi tehnologiji izveste tukaj ali tukaj.

1 komentar