»

Evropska komisija Samsung obtožuje zlorabe prevladujočega položaja

Europa.eu - Evropska komisija je včeraj po pričakovanjih Samsungu poslala izjavo o nasprotovanju, v kateri ga opozarja na kršitev protimonopolne zakonodaje v EU. Preiskava, ki je potekala od januarja letos, je odkrila, da Samsung zelo verjetno zlorablja prevladujoč tržni položaj na nedovoljen način. Gre za izsiljevanje pri licenciranju patentov.

Samsung je lastnik večjega števila patentov, ki sodijo v skupino SEP (standard-essential patents). To pomeni, da ti patenti pokrivajo funkcionalnosti, ki so nujno potrebne za izdelavo standardiziranih tehnologij. V teh primerih je razpolaganje s patentom omejeno na način, da mora lastnik patenta konkurenci omogočiti licenciranju po poštenih, razumnih in...

26 komentarjev

Evropska komisija: Microsoft kršil protimonopolne zaveze

Europa.eu - Evropska komisija je včeraj objavila uradno stališče, da je Microsoft kršil tri leta stare zaveze, ki jih je sprejel ob poravnavi s Komisijo zaradi monopola na trgu operacijskih sistemov. Tedaj so se s Komisijo sporazumeli, da bodo v zameno za zaustavitev postopka v vse nadaljnje verzije operacijskega sistema Windows za evropski trg naslednjih pet let vgradili izbirno okno, kjer bo lahko uporabnik izbral katerega izmed priljubljenih brskalnikov želi namestiti in uporabljati v svojem računalniku. Microsoft je zavezo spoštoval do lanskega februarja.

Tedaj je na trg poslal...

47 komentarjev

Googlova Motorola znova udarila po Applu

Ars Technica - Motorola je v petek zvečer, prvikrat po spremembi lastništva, vložila novo tožbo zoper Apple. Pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) so se pritožili, da iPhone, iPad in iPod Touch kršijo sedem njihovih patentov, zato zahtevajo prepoved uvoza teh izdelkov v ZDA. Junija je sodnik Posner proces med Applom in Motorolo zavrgel in podjetji poslal domov s prepovedjo vlaganja novih tožb glede istih patentov, Motorola pa na novo salvo ni čakala dolgo.

Katere patente točno naj bi Apple kršil, ni znano, ker pritožba še ni javna. Neuradno naj bi bila...

20 komentarjev

Google v EU sprožil postopek proti Nokii in Microsoftu

PC Magazine - Google je pri Evropski komisiji sprožil postopek zoper Nokio in Microsoft, ker naj bi podjetji zlorabljali patentno zakonodajo, so sporočili iz Mountain Viewa. Problem so seveda patenti, ki pokrivajo tehnologije v Androidu, za katere mora Google plačevati licenčnine. Googlov predstavnik za stike z javnostjo je zato dejal, da Microsoft in Nokia sodelujeta in ustanavljate patentne trole (odvisna podjetja), ki višajo ceno izdelkov. Oba trditve zavračata.

Microsoft je Googlovo potezo označil za dejanje iz obupa. Dejali so še, da Google sam predstavlja grožnjo, saj ima obsežno bazo patentov,...

9 komentarjev

EU preiskuje Motorolo zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja

Europa.eu - Evropska komisija je začela preiskavi podjetja Motorola zaradi suma zlorabe tržnega položaja in patentov, ki jih imajo v lasti. Gre za vrsto patentov, ki pokrivajo standardizirane mobilne tehnologije 2G in 3G, videoformat H.264 in brezžična omrežja WLAN, a jih Motorola konkurenci noče licencirati po razumnih pogojih.

Evropska komisija namreč zahteva, da lastniki patentov za tehnologije, ki so industrijski standardi, omogočijo uporabo teh tehnologij tudi ostalim. Princip se imenuje horizontalno sodelovanje in od lastnikov patentov terja upoštevanje FRAND-licenciranja (fair, reasonable, and non-discriminatory oz. pošteno, razumno, nediskriminatorno). Motorola trenutno toži vrsto proizvajalcev, med njimi Microsoft in Apple zaradi domnevnih kršitev patentov,...

15 komentarjev

Samsung doživel dva pravna poraza v Nemčiji

Reuters - Samsung je ta teden doživel dva pravna poraza v Nemčiji, kjer še vedno poteka zapleten skupek tožb med Applom in Samsungom. Višje sodišče v Düsseldorfu je namreč zavrnilo Samsungovo pritožbo na septembrsko odločitev, s katero so zaradi prevelike podobnosti v dizajnu z Applovim iPadom 2 Samsung v Nemčiji ne sme prodajati Galaxy Taba 10.1. Prepovedana ostaja tudi prodaja manjšega modela Galaxy Tab 8.9. Na Nizozemskem, kjer je bil enak primer prav tako odmeven, je januarja zmagal Samsung, tako da se omenjena modela normalno prodajata.

Čeprav se je Samsung na...

7 komentarjev