»

Nemčija prepovedala vnaprej vklopljen SecureBoot

Sliko sem ukradel iz googla.

vir: OMG! UBUNTU!
FSFE - Nemško notranje ministrstvo je minuli vikend izdalo memorandum o Trusted Computingu in SecureBootu, v katerem navajajo, da morajo v Nemčiji prodani računalniki - sploh pa tisti, ki jih nabavi vlada - ob nakupu priti z izklopljenim mehanizmom SecureBoot. To pomeni, da proizvajalec računalnika ne sme prodajati enot, ki bi bile zaklenjene na poganjanje zgolj določenih (tipično prednaloženih) operacijskih sistemov, zlasti Oken 7 ali 8.

Namesto tega mora biti SecureBoot na voljo kot dodatna opcija (opt-in), ki jo uporabnik vklopi sam, na podlagi izrecne želje. Še več, v kolikor jo enkrat vklopi, pa si potem premisli, mora izklop potekati brez težav in brez morebitnih posledic za delovanje...

41 komentarjev

UEFI SecureBoot v praksi

ThinkCentri M92 sicer niso nič posebnega. Za ceno 749 dolarjev dobite eno od teh dveh škatel (ne tudi monitorja) z 3.2GHz Core i5-3470, 4GB RAMA, 5000GB 7200rpm diskom, integrirano grafo, troletno garancijo in seveda Okna, čeprav zgolj 7 Pro.

vir: Lenovo
Lenovo - Lani tega časa, ko so bila nova Okna, se je veliko pisalo o nevarnosti, ki jo za uporabnike alternativnih operacijskih sistemov predstavlja specifikacija SecureBoot, sicer del BIOS nadomestka UEFI. SecureBoot namreč dovoljuje namestitev oz. zagon zgolj tistih operacijskih sistemov, katerih zagonska slika je podpisana z ustreznim ključem. Uradno zato, da nas zaščiti pred poganjanjem zloveščih ali spremenjenih operacijskih sistemov. Neuradno je seveda šlo za iniciativo Redmonda, da skozi svojo iniciativo "združljivo z Windows 8" od velikih sestavljavcev računalnikov izsili, da v UEFI namestijo samo ključe za Okna in morda še nekatere izbrane operacijske sisteme, tako da domača inštalacija GNU/Linuxa ne bi bila mogoča brez...

35 komentarjev

Nam bosta UEFI varnostni zagon in Microsoft preprečila poganjanje alternativnih operacijskih sistemov?

Sliko sem ukradel iz googla.

vir: OMG! UBUNTU!
OMG! UBUNTU! - Davnega leta 2005 nas je Andraž Tori na NESTu strašil s predavanjem o kraticah, kot so DRM (digital rights management), TPM (trusted platform module), TC (trusted computing). Predavanje smo v skupni debati zaključili z ugotovitvijo, da nam bodo v neki ne tako daljni prihodnosti proizvajalci programske in strojne opreme (ali pa kakšna druga organizacija na višji ravni) določali kaj bomo poganjali na svojih računalnikih in kako bomo te programe poganjali. Kontrolo pa smo raztegnili tudi na prikaz in predvajanje vsebin. Večina slušateljev je zamahnila z roko, češ tega pa tako ali tako ne bo nihče dovolil.

V letu 2011 je večina računalnikov že opremljena s TPM čipom in večina računalnikov...

202 komentarja

Britanska vlada želi stranska vrata v Visto

BBC - BBC poroča o zaskrbljenosti profesorja Rossa Andersona z univerze v Cambridegu glede težav, ki bi jih represivnim organom in drugim državnim agencijam lahko prinesel prihajajoči operacijski sistem Windows Vista. Ta naj bi razširil uporabo enkripcije, ki je v Visti sicer primarno namenjena uveljavljanju Trusted Computing-a zaradi varovanja avtorskih vsebin ter zaščite uporabnika pred zlonamerno kodo.

Anderson je tako pozval britansko vlado, da sprejme ukrepe za zagotovitev stranskih vrat, ki naj bi omogočala dostop do kriptiranih vsebin na osebnem računalniku, ne da bi bilo potrebno poznati geslo. Osumljenci kaznivih dejanj, ki uporabljajo enkripcijo podatkov naj bi že danes v svojo obrambo navajali, "da so pozabili geslo". Z razširjeno uporabo enkripcije vsebin na trdem disku naj bi to preiskovalcem predstavljalo resen problem.

"Ministrstvo za notranje zadeve bi se moralo pogovarjati z Microsoftom že sedaj in ne šele tedaj, ko bo sistem na voljo", je dejal zaskrbljeni profesor....

62 komentarjev

Sonyeva DRM nočna mora se nadaljuje

Hartware.net - Tožbi Sony BMGja so se po novem pridružili še Kanadčani s skupinsko tožbo, državni tožilec zvezne države Texas, kmalu pa naj bi se vključil v proces še New York. Tam so pozivi k bojkotu Sonyja očitno delovali, minuli vikend so se namreč odvijale številne študentske demonstracije.

Delno opravičilo je prišlo zelo pozno. Evropski predsednik Sony BMGja, Maarten Steinkamp je za Die Welt Izjavil: "Sony BMG se ni samo blamiral, temveč zelo blamiral." Hkrati je poudaril, da v Evropi zloglasnih zgoščenk niso prodajali, niti jih ne nameravajo, kot so špekulirali mediji.

Upam, da so se tudi ostali koncerni zamislili ob tem. Upajmo na najboljše. Za nas uporabnike. NO TRUSTED COMPUTING PLEASE!

32 komentarjev