»

15 let zapora za CD/DVD pirata

CD piratstvo očitno še je aktualno.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Ameriška zveza glasbenih založnikov RIAA na veliko slavi svoj zadnji uspeh: Missisipijsko sodišče je 37-letnega Patrika Lansun Kinga obsodilo na kar 15 let zaporne kazni zaradi piratiziranja glasbenih in video ploščkov.

Kinga so aretirali v začetku leta v manjšem mestu Hazlehurst južno od prestolnice Jackson, potem ko je tajnemu sodelavcu posebne tožilske skupine za intelektualno lastnino uspelo od njega kupiti več ponarejenih ploščkov. Sledeča hišna raziskava na njegovem domu oz. v službenih prostorih je nato odkrila opremo za hitro kopiranje nosilcev, ter nekaj več kot 10.000 že skopiranih nosilcev. Na podlagi dokazov je King nato priznal vse točke obtožnice, a vseeno prejel sorazmerno visoko kazen. V zaporu bo sedel...

62 komentarjev

Sandy začasno odnesel NYTimesov, WSJ-jev paywall

Sandy pred prihodom na ameriško celino.

vir: Daily Mail
Daily Mail - Hurikan Sandy je ta torek prečkal New York, poplavil več obalnih četrti, zalil podzemne, tunele in garaže, odklopil elektriko večini meščanov, ter za dan ali dva celo ustavil dogajanje na borzi. Zavoljo dobrih priprav je bilo človeških žrtev k sreči le malo, stvari pa se sicer počasi a vztrajno vračajo v staro normalo. Sta pa veter in voda prinesla še eno spremembo: tako The New York Times kot tudi Wall Street Journal odločila začasno izklopiti svoj plačilni zid.

Uradna razlaga gre tako, da sta časopisa želela zgolj prispevati svoj del k informiranosti prebivalstva o natančnem gibanju viharja, oziroma o navodilih oblasti glede evakuacije in drugih potrebnih ukrepih. Times pravi celo, da so delovali kot "javna služba" (angl. public...

5 komentarjev

Mar prihaja DRM tudi za 3D tiskalnike?

Wiki Weapon project predstavlja najbrž najbolj perverzno obliko uresničevanja pravice državljana do nošenja orožja, tokrat povsem neodvisno od volje in nadzora države. Pravzaprav jim gre tako dobro, da jim je proizvajalec 3D tiskalnikov zaradi pritiska vlade prekinil najemno pogodbo.

vir: The Wall Street Journal
3D Printshow - 3D tiskalniki so od svojih skromnih začetkov prišli že zelo daleč, skupaj z njihovim razvojem in cenjenjem pa se začenjajo pojavljati skrbi, da bo pa zdaj širša javnost začela tiskati stvari, ki jih naj ne bi smela. Bodisi zavoljo državnih (npr. tiskanje orožja) bodisi zasebnih interesov. 3D tisk je pač ultimativna oblika kopiranja, ali "piratiziranja", kot mu danes pogosto pravimo. The Pirate Bay npr. že od januarja naprej ponuja torrente z načrti za...

22 komentarjev

Aretiran še en član LulzSeca

vir: Sophos
Slo-Tech - Medtem ko je v medijih potihnilo vse povezano s hekersko skupino LulzSec, se delo organov pregona nadaljuje. Skupina je bila uradno razpuščena že pred letom dni, a to ni ustavilo preiskave. Letos marca so aretirali pet vodilnih članov skupine, pri čemer jim je pomagal tudi skesanec Sabu, ki je bil vodja skupine in je precej časa sodeloval s policijo. V Veliki Britaniji so bili aretirali 20-letnika, ki je bil letos junija obtožen sodelovanja pri napadih. Te dni pa so aretirali še enega člana skupine LulzSec, ki ga sumijo sodelovanja pri lanskem vdoru v Sony.

Že pred tem so bili aretirali...

9 komentarjev

Vsak ukraden album ne povzroči škode

Ars Technica - Ameriški sodnik je razsodil, da priljubljena metoda organizacije RIAA in založb za računanje oportunitetnih izgub zaradi piratiziranja, ni sprejemljiva. James P. Jones namreč meni, da vsaka nelegalno prenesena datoteka ne pomeni izgubljene prodaje. Res je, pravi, da je bistveno manj verjetneje, da bo posameznik po prenosu datoteko kupil še po uradni poti, a da ni prav nobene podlage za trditev, da bi jo zanesljivo kupil, če je ne bi prenesel. Tako enostavna metoda za izračun nadomestila škode, ki jih lahko iztožijo od posameznika, ni sprejemljiva.

Gre za primer ZDA proti Danielu Dovu, katerega obtožnica bremeni vodenja skupine Elite Torrents v letih 2004 in 2005. Porota ga je spoznala za krivega, tako da je bil obsojen na 18 mesecev zapora in globo 20.000 dolarjev. To je znantno manj, kot je zahtevala RIAA. Slednja je naračunala 124.769, saj so prek njegovih strežnikov 17.281-krat prenesli 183 albumov, ki stanejo v povprečju 7,22 dolarja. Lionsgate je zahteval 880.000 dolarjev...

57 komentarjev

Spletni zalezovalec dobil 7 let zapora

ZDNet - In še ena novička iz področja spletnega kriminala...
Spletni zalezovalec je bil obsojen na sedem let zapora zaradi vdora v spletno stran najstnice in objave njenega domačega naslova z vabilom, naj jo posilijo.
37-letni Donald Ridley se je spoprijateljil z dekletom, da bi ji pomagal z njeno spletno stranjo, nato pa se je obrnil proti njej, ko je ta odklonila njegovo zapeljevanje.
Potem ko je na spletni strani objavil žrtvino sliko in njenim naslovom, je bilo dekle dobesedno bombardirano z obscenimi emaili iz vsega sveta. Dekle in njena mati sta se bili celo prisiljeni preseliti, ko sta dobili kar nekaj čudnih obiskov.
Ridley je bil obsojen zaradi 25 kaznivih dejanj, vključno z objavljanjem obscenega materiala, in pošiljanjem nespodobnih fotografij. Prav tako je priznal, da je imel in tudi posredoval 100 fotografij z otroško pornografijo.
Heh, kot je luni že rekel... Kill them all... :) Sicer jaz nisem za takšne drastične ukrepe, vendar pa me vseeno veseli, da so kaznovani in za...

4 komentarji