Prijavi se z GoogleID

»

GTAT in Apple javno pereta umazano perilo

Peči za Applove komponente v tovarni v Arizoni

vir: Ars Technica
Ars Technica - Stečajni postopek podjetja GT Advanced Technologies (GTAT), ki bi moral postati Applov dobavitelj zaslonov iz safirja, a se je ljubezen nato neslavno končala, postaja čedalje zanimivejši. Čeprav sta se podjetji uradno razšli v prijateljski odnosih, si Apple prizadeva, da podrobnosti iz pogodbe med njima ne bi postale javne, za kršitev česar so določeni penali v višini 50 milijonov dolarjev. GTAT se trudi čim več podatkov javno razgrniti, kar je v stečajnih postopkov sicer običajno.

Operativni direktor GTAT Daniel Squiller je v petek sodišču poslal zapriseženo izjavo, v kateri je opisal podrobnosti sodelovanja z Applom. Čeprav je dolga 24 strani, se jo splača prebrati, ker se v njej skriva precej zanimivih podrobnosti.

Squiller je dejal, da je Apple zelo privijal GTAT in od...

75 komentarjev

Samsung Applu konkurira z Gapgate

Moj telefon je lahko držalo za vizitke

vir: Android Central
Android Central - Po prvih poročilih, da se Applova nova iPhona precej zlahka ukrivita, je sledil val reklam konkurentov, da so njihovi izdelki brez težav na tem področju. Med njimi je bil tudi Samsung, ki je zdaj deležen učinka karme. Nekateri primerki novega paradnega konja, Galaxy Note 4, namreč v roke južnokorejskih kupcev prihajajo z nepričakovano veliko režo med steklom zaslona in kovinsko obrobo stekla. Pričakovali bi, da reže sploh ne bo, tako je namreč na nekoliko manjšem in prav tako svežem Galaxy Alpha ter na praktično vseh modernih mobilnih telefonih. V nekaterih primerih je bojda v režo mogoče vstaviti celo vizitko ali dve. Mnogi so seveda takoj pomislili, da bi to lahko izničilo odpornost telefona na prah in vodo.

Izkaže se, da je...

19 komentarjev

Apple se opravičuje kitajskim potrošnikom

Applov izvršni direktor Tim Cook je lani obiskal Kitajsko

The New York Times - Včasih se je to dogajalo sila redko, v zadnjem času pa ni več nezaslišan slučaj, da se Apple - opraviči. Tako so se včeraj opravičili kitajskim potrošnikom, če so ti dobili vtis, da jih Apple obravnava oholo. Odzivi so mešani.

Zgodba se je začela zapletati 15. marca, ko je na svetovni dan potrošnikov kitajska televizija objavila reportažo, kako podjetja na Kitajskem obravnavajo potrošnike. Ob tem so ostro okarali Apple, češ da ponuja prekratko garancijo (kitajska zakonodaja zahteva dvoletno, Apple pa je ponujal le leto dni) in da odira potrošnike na servisu. Zamenjava zadnjega pokrova na iPhonu naj bi tako na Kitajskem stala 90 dolarjev. Po stari navadi se Apple na pripombe sprva ni odzval, a se je na Kitajskem razvnel velik vihar. O Applovih...

5 komentarjev

Britansko prizivno sodišče Applu zaradi ignorance naložilo plačilo vseh Samsungovih stroškov sodnega postopka

Groklaw - Britanskemu sodišču je v primeru Apple zoper Samsung pošlo potrpljenje, zato je Applu zaradi neprimernega vedenja in neupoštevanja odredb sodišča naložilo plačilo vseh Samsungovih stroškov in povzročene škode (indemnity costs, kar se izreče, kadar je sodišče nezadovoljno z nespoštovanjem zahtev). Sodišče je s tem v celoti pritrdilo Samsungu, Applu pa poslalo jasen signal, da je bilo njegovo vedenje nekorektno.

Britansko sodišče je namreč letos razsodilo, da Samsungov Galaxy Tab ne kopira videza iPada, torej da ne krši modela (čemur dostikrat napak pravimo patent, saj gre v angleščini za design patent). Sodišče je Applu naložilo, da mora v vseh časopisih, kjer je oglaševal, javno objaviti povzetek sodbe in opravičilo Samsungu zaradi neutemeljenih obtožb o...

20 komentarjev

Samsung prodal že 30 milijonov Galaxy SIII, Apple zaskrbljen

Galaxy SIII, z manjšim bratcem.

The Verge - Maja predstavljeni Samsung Galaxy SIII se zelo dobro prodaja: 10 milijonov enot so odposlali v manj kot dveh mesecih, 20 v debelih treh, ravno te dni pa so presegli še mejo 30 milijonov enot. Do konca leta sta še dva (v bistvu najbolj pomembna) meseca, za nameček pa so predstavili še cenejšo različico SIII mini.

Prodaja se je posebej okrepila po objavi razsodbe v kalifornijskem sporu z Applom, ki so jo mnogi potrošniki razumeli bodisi kot žaljivo bodisi kot potrditev, da je Samsunogov telefon vsaj tako dober kot Applov, če ne že boljši. Številke so že tako visoke, da Jabolčne že pošteno bolijo. iPhonov se sicer še vedno proda več - 32 milijonov samo v 3. četrtletju letos -...

204 komentarji

Apple se v svojem stilu opravičil Samsungu

Apple - Izidi sporov med Jabolčnim in Android taborom o tem, kdo je kopiral koga, so kot kaže še najbolj odvisni od izbire sodnika. V zadevi proti Motoroli je načrte pokvaril Richard Posner, v britanski sagi proti Galaxy Tabu pa Colin Birss; oba sta namreč dobro znana po nizki toleranci za zlorabo prava intelektualne lastnine.

Britanska odločitev je bila še posebej zoprna za obe stranki, saj je sodnik Birss julija zapisal, da Galaxy Tab ne krši Applovega modela skupnosti (tj. ne kopira izgleda iPada) in da se mora Apple zato opravičiti za neresnične izjave v to smer, saj je z njimi odškodoval dobro ime in znamko konkurenta. Zakaj naj Samsung ne bi bil zadovoljen s takšno odločitvijo? Ker je sodnik v obrazložitvi napisal, da Galaxy Taba itak ne bi nihče zamešal za...

13 komentarjev

Tudi prepoved prodaje Galaxy Nexusa v ZDA odpravljena

BBC - Ameriško prizivno sodišče je odpravilo prepoved prodaje Galaxy Nexusa v ZDA, ki jo je julija letos dosodilo ameriško sodišče. Apple je namreč dokazoval, da Samsungovi izdelki kršijo štiri programske patente ("slide to unlock" (,721), vstavljanje povezav pod telefonske številke, elektronske naslove in datume (,647), predlaganje besed med vnosom (,172) in "metoda za pridobitev uporabniških podatkov iz več različnih virov hkrati" (,604)), hkrati pa posnemajo tudi Applov dizajn. Proces še zdaleč ni končan, a je sodnica Lucy Koh takrat odločila, da bi Apple utrpel večjo škodo, če bi med postopkom Samsungovi izdelki ostali naprodaj, zato je izdala začasno odredbo o prepovedi prodaje.

Samsung se je pritožil in uspel. Prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1

11 komentarjev

EU žuga Applu zaradi zavajajočega oglaševanja

Viviane Reding žuga

Bloomberg - Evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding je pisala članicam Evropske unije, naj preverijo, ali Apple v posameznih državah zavaja pri oglaševanju svojih izdelkov. Gre za oglaševanje garancijskega jamstva, ki je po direktivi 1999/44/ES v EU predpisano minimalno na dve leti (pri nas zakonodaja to definira v 37.b in 37.c členu Zakona o varstvu potrošnikov). Pri tem ne gre za obvezno in popolno enoletno garancijo, ki jo dodatno predpisuje slovenska zakonodajo, ampak za osnovno dvoletno jamstvo, da izdelek v dveh letih po nakupu ne bo imel stvarnih napak.

Apple v svojih oglasih poudarja, da dobijo kupci z napravo še enoletno garancijo, omogoča pa tudi dokup triletne garancije. Ob tem...

15 komentarjev

Patentni spor med Motorolo in Applom zaključen

vir: Scribd
Scribd - Prišlo je do zanimivega preobrata v patentnem sporu med Motorolo in Applom: sodnik Posner je v kratki, še ne dvostranski delni sodbi zavrnil zahtevke obeh strani in ju, dobesedno (with prejudice), poslal domov. Ne Motorola ne Apple ne moreta glede istega spora vložiti nove tožbe, konkretno Moto ne glede svojih patentov na brezžične tehnologije, Apple pa ne na patentne na multitouch zaslon.

Posner, ki šteje že 73 let in sodi med najbolj ugledne strokovnjake za gospodarsko pravo v državi, je podjetjema razložil, da na (številnih) dosedanjih narokih preprosto nista uspela dokazati kršitve nasprotnih patentov, če pa že, pa nista uspeli pokazati, da bi te kršitve povzročile zadosti visoko škodo, da bi se sploh dalo razmišljati o...

11 komentarjev