»

Dobili smo prve posnetke teleskopa James Webb v polni ločljivosti

[dodaj]

vir: NASA
NASA - Danes smo dobili od vesoljskega teleskopa James Webb (JWST), kar smo čakali vse od začetka gradnje in še posebej od izstrelitve za lanski božič. NASA in ESA sta pokazali prve barvne fotografije, ki jih je posnel JWST. Prva fotografija se imenuje Webbovo globoko polje in prikazuje jato galaksij SMACS J0723.3-732, ki je od Zemlje oddaljena 4,6 milijarde svetlobnih let. Teleskop je posnel majhno zaplato neba, ki je na Zemlji vidna le z južne poloble, in predstavlja najnadrobnejšo fotografijo mladega vesolja kadarkoli doslej. Primerjava s Hubblom odkrije osupljivost dosežka, ob čemer ne smemo pozabiti, da je ekspozicija JWST trajala 12 ur, Hubblova pa 10 dni. Snemal je področje, ki je veliko približno toliko, kot zrno peska, ki ga z roko držimo čim dlje proč od oči - zelo majhen delec vidnega neba torej.

Fotografija, ki jo gledamo, je seveda umetno pobarvana. JWST jo je posnel v infrardečem delu spektra (z instrumentom NIRcam), ki ga človeške oči ne vidijo in zato tudi o barvah ne...

58 komentarjev

Kaj krmili največjo reklamo

Gizmodo - Na Times Squaru v New Yorku po novem obiskovalcem dan in noč sveti največja reklama iz LED-diod na svetu. Panel, ki se razteza na treh straneh stavbe in meri 1.600 kvadratnih metrov, je treba z nečim krmiliti, zato so se pri Gizmodo podali v žrelo zveri, ki skrbi za nemoteno mežikanje ledic.

Za vsako stran reklame skrbi 48 diskov, ki so povezani v RAID in s hitrostjo 3.2 GB/s pošiljajo podatke v procesno enoto. Od tod se podatki prek grafičnih kartic prenesejo v šest razdelilnikov (DVI pixel splitter), ki video povečajo na ustrezno ločljivost za prikaz. Potem vse skupaj zapakirajo in po štirigigabitni ethernet povezavi posredujejo 12.000 prikazovalnim modulom. Vsak tak modul je celoten računalnik, ki poleg izrisa točk skrbi za javljanje celega kupa statistik, ki pridejo prav ob odpravljanju težav.

Ločljivost reklame je 10.000 x 4.000 pikslov, za polminutni prikaz ene same točke pa preteče 150 GB podatkov. Širina točke v zgornjem delu reklame znaša 24 mm, v srednjem 12 in v...

26 komentarjev

Še en test monitorjev

NeoSeeker - Če smo v prejšnji novici imeli test "navadnega" monitorja, naj imamo sedaj še test LCD monitorja. Na testu je bil Samsung 152T TFT LCD, velikosti 15". Monitor izgleda kar malce drugačen, tudi kar se tiče držala. Povzetki testa so, da izgleda dobro poleg tega pa se tudi na testih odreže dobro. Kvaliteta slike in ekrana je nadpovprečna in sami ga postavljajo med enega izmed boljših 15" LCD-jev na trgu. Klik!

0 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Ker izgleda, da so naši pisuni spet zaspali na lovorikah in ker pri Slo-Techu še vedno skrbimo, da vam ni in ne bo dolgčas, je Bigfoot za vas spisal test Intel Pocket kamere. Poceni fotoaparat in kamera, ki bo zadovoljila marsikaterega nezahtevnega uporabnika, se zna izkazati za zelo ugoden ter premišljen nakup, ako vam kvaliteta slike ni primarna skrb. Branje, kot vedno, obvezno.

3 komentarji

Nvidia 3D Stereo ?!

Slo-Tech - Matej nam je poslal zanimivo novico o Nvidiinem programčku 3D Stereo. Tukaj imate njegov, sicer kar močno lektoriran in preoblikovan original:

Na Nvidiini domači strani, so na stran za gonilnike dodali program 3D Stereo. Program deluje na vseh Nvidiinih karticah in omogoča neverjetne efekte pri igranju iger. Žal pa lahko povzroči tudi zdravstvene probleme, zato pred uporabo programa naredite medical test. Lepa lastnost programa je, da se ga lahko vklopi in izklopi kar med igranjem igre.

Da še jaz naredim malo spremne besede: te neverjetne učinke boste doživeli samo, če si lastite 3D očala. Če očal nimate, boste videli samo zamaknjeno sliko, ki jo proizvede programček 3D stereo. Drugače pa so 3D očala kar malce nevarna, če jih prepogosto uporabljate, saj močno utrudijo oči, bojda pa povzročajo tudi škilavost. Če hočete 3D Stereo preiskusiti, potem si naložite Detonatorje 12.41. ...

2 komentarja

Uporabnikov test Detonatorjev

Slo-Tech - Matej Oman nam je poslal rezultate svojih testiranj, ki jih je pridobil z novimi 12.00 Detonatorji. Ker se je s testom precej potrudil, objavljam njegov prispevek v celoti:

Pozdravljeni!

Vem, da ste že testirali Detonator 12.00, ampak vseeno vam pošiljam moje rezultate...

S strani www.gamers.at sem si prenesel Detonator 12.00 Final in ga preizkusil v testih 3D Mark. Rezultate si lahko ogledate spodaj. V igrah pa se drugače ti gonilniki dobro obnesejo, le pri Midtown Madness 2 so težave (semaforji ne delujejo, vrhov palm ni, zmešane teksture!)...

Rezulatati:
------------------------
3DMARK2001 PROJECT FILE:
------------------------
DISPLAY
Platform NVIDIA GeForce 256
CPU Optimization D3D Hardware T&L
Width 1024
Height 768
Depth 16 bit
Z-Buffering 16 bit
Texture Format Compressed
Buffering Triple
Refresh Rate Default
FSAA Mode None

RESULTS
3DMark Score 2137
Game 1 - Car Chase - Low Detail 34.5 fps
Game 1 - Car Chase - High Detail 12.2 fps
Game 2 - Dragothic - Low Detail 31.5 fps
Game...

6 komentarjev

Veliki test grafičnih kartic

Digit Life - Na Digit Life so pripravili res ogleda vreden test grafičnih kartic. V testu boste našli:
  • 33 grafičnih kartic
  • 4 različne konfiguracije računalnikov
  • 14 iger
  • najnovejši gonilniki
  • analiza zmogljivosti
  • analiza kvalitete slike
  • ocena glede na ceno in kvaliteto
  • velika zbirka posnetkov iz iger, za predstavitev kvalitete slike na posameznih karticah
  • in še veliko več...
Za celoten test se odpravite na ta naslov.

0 komentarjev

Kvaliteta slike

AVault - Poleg hitrosti je glavna lastnost, po kateri se ocenjuje grafična kartica kvaliteta slike, ki jo le-ta spravi na zaslon. Čisto logično, saj verjetno nihče noče gledati blede, neizrazite in zamaknjene slike, pa četudi igra pri tem leti na 200 fps. Na AVaultu so naredili analizo faktorjev, ki najbolj vplivajo na kvaliteto slike in vse skupaj zapakirali v članek. Obravnavajo teme, kot so barvna globina, bump mapping, FSAA in podobne, tako da bo vsakdo najdel kaj zanimivega...

0 komentarjev