»

UEFI SecureBoot v praksi

ThinkCentri M92 sicer niso nič posebnega. Za ceno 749 dolarjev dobite eno od teh dveh škatel (ne tudi monitorja) z 3.2GHz Core i5-3470, 4GB RAMA, 5000GB 7200rpm diskom, integrirano grafo, troletno garancijo in seveda Okna, čeprav zgolj 7 Pro.

vir: Lenovo
Lenovo - Lani tega časa, ko so bila nova Okna, se je veliko pisalo o nevarnosti, ki jo za uporabnike alternativnih operacijskih sistemov predstavlja specifikacija SecureBoot, sicer del BIOS nadomestka UEFI. SecureBoot namreč dovoljuje namestitev oz. zagon zgolj tistih operacijskih sistemov, katerih zagonska slika je podpisana z ustreznim ključem. Uradno zato, da nas zaščiti pred poganjanjem zloveščih ali spremenjenih operacijskih sistemov. Neuradno je seveda šlo za iniciativo Redmonda, da skozi svojo iniciativo "združljivo z Windows 8" od velikih sestavljavcev računalnikov izsili, da v UEFI namestijo samo ključe za Okna in morda še nekatere izbrane operacijske sisteme, tako da domača inštalacija GNU/Linuxa ne bi bila mogoča brez...

35 komentarjev

Nakup Oken kot davčna olajšava

Slashdot - Tako kot naš, tudi avstralski davčni urad že nekaj let ponuja program za varno in elektronsko oddajo davčnih napovedi (e-tax), a zgolj za Microsoftova Okna. Zavoljo tega so prejeli serijo pritožb davčnih zavezancev, ki uporabljajo drug operacijski sistem, zlasti Applov OS X. Urad se že vse poletje na veliko opravičuje, da so sicer že oddali javno naročilo zanj, vendar za letošnjo napoved, ki se zaključi ravno ta mesec, žal še ne bo nared..

V vmesnem času Apple oz. GNU/Linux uporabnikom priporočajo nakup virtualizacijskega programa, npr. VMWare Fusion, Parallels Desktop ali Boot Camp, ter...

51 komentarjev

Francija prepoveduje zgoščeno obliko gesel

Takole so po napadu pri Gawker Media od bralcev zahtevali zamenjavo gesel - v Franciji to ne bi pretirano pomagalo

vir: Slashdot
Slashdot - Na Slashdotu so prek BBC-ja objavili vest, da je nov zakon v Franciji prepovedal shranjevanje gesel na spletnih straneh in spletnih servisih v zgoščeni vrednosti (hash value), namesto česar morajo upravljalci storitev, npr. spletne elektronske pošte, ponudniki glasbe in videa, spletne trgovine, itd., v svojih bazah shranjevati gesla v obliki običajnega besedila (plain-text). Poleg neposredno zapisanega gesla naj bi pri vsakemu uporabniku imeli napisan še ime in priimek, naslov prebivališča in telefonske številke, vse te podatke pa bi v primeru sprejetja zakona morali posredovati oblastem, če bodo te to zahtevale. Podatke lahko zahteva policija, davčni in socialni urad, carina in urad za boj proti...

29 komentarjev

Izšel VirtualBox 4.0

Slo-Tech - Poldrugo leto po izidu zadnje večje različice je izšla nova verzija virtualizacijskega programa VirtualBox. Program je namenjen poganjanju virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. Podpira tako 32-bitne kot tudi 64-bitne operacijske sisteme v vseh kombinacijah, torej kot gostiteljski ali gostujoči sistem.

Novosti v četrti inkarnaciji so reorganizacija v osnovni in razširjeni paket (pred tem sta bili na voljo odprtokodna in zaprtokodna različica, pri čemer je slednja podpirala več emulirane strojne opreme), predelava grafičnega vmesnika, ki se odslej imenuje VirtualBox Manager, podpora več kot 2,0 GB pomnilnika na 32-bitnih sistemih,...

50 komentarjev

Sun kupil še innotek

VirtualBox

vir: Information Week
Information Week - Nakupovalna mrzlica pri Sunu ne jenja. Komaj slab mesec po prevzemu švedskega podjetja MySQL AB so sklenili še dogovor o nakupu nemškega podjetja innotek (mala začetnica ni napaka), ki ga bralci zagotovo poznate po priljubljenem (4 milijoni dol-potegov v lanskem letu) virtualizacijskem programu VirtualBox.

Finančna plat nakupa je trenutno še poslovna skrivnost, Sun pa računa, da bo s svežo pridobitvijo še razširil paleto virtualizacijskih rešitev xVM in tako resneje konkuriral predvsem VMWare-u.

Kdo bo naslednji na vrsti?

27 komentarjev

Pogodba za e-dohodnino naposled le podpisana

Finance - Davčna uprava RS ( DURS) je podpisala pogodbo s podjetjem Hermes Softlab, kot izvajalcem sistema za elektronsko oddajo napovedi dohodnine. Naj spomnimo, da se razpis za izbiro izvajalca omenjenega projekta vleče kot jara kača. Aprila je državna revizijska komisija zavrnila pritožbo podjetja Halcom Informatika kot neutemeljeno in potrdila Hermes kot dobitnika razpisa. Nekateri so mnenja, da je e-dohodnina postala rešilna bilka za krizo največje programske hiše v Sloveniji.

5 komentarjev