»

IBM bo v Evropi odpustil 10.000 zaposlenih

Bloomberg - IBM je sporočil, da bo v evropskih podružnicah odpustil 10.000 zaposlenih, preden se bo podjetje dokončno razdelilo. S tem ukrepom želijo povečati dobičkonosnost. Največ jih bodo odpustili v Nemčiji in v Veliki Britaniji, prizadete pa bodo še Belgija, Italija, Poljska, Slovaška. Samo v Nemčiji bodo odpustili 2300 ljudi. Skupno gre za 20 odstotkov zaposlenih v tej regiji, kar ni zanemarljivo.

V podjetju se pripravljajo na razdelitev. V novo podjetje, ki še nima uradnega imena in se za zdaj imenuje NewCo, bodo pospravili manj dobičkonosne dele, kot na primer infrastrukturne storitve, medtem ko bo originalni IBM obdržal umetno inteligenco in hibridne storitve v oblaku. Razdelitev kanijo končati do konca leta 2021, za delničarje pa ne bo imela davčnih posledic. Večina odpuščenih sodi v oddelke, ki bodo postali del NewCo. Ti se ukvarjajo z infrastrukturo, upravljanjem podatkovnih centrov, klasično tehnično podporo in servis. Zmanjšanje števila zaposlenih bodo dokončali do sredine...

46 komentarjev

BSA poroča, mi pa na drevo

vir: BSA
BSA - Globalna organizacija za zaščito poslovne programske opreme oz. Business Software Alliance je objavila najnovejše poročilo o nelegalni uporabi programske opreme po svetu. Dokument, ki so ga pripravili skupaj z analitično hišo IDC, nosi s sabo dobro novico, namreč, uporaba nelicenčnega programja po svetu zlagoma upada. Trenutno je po svetu v povprečju nameščenega 37 % takih programov, kar predstavlja dvoodstotni padec glede na leto 2016. Slaba plat poročila pa se nanaša na prizadevanja BSA, saj ankete med šefi informatike kažejo, da gre omenjeno upadanje v večji meri pripisati strahu podjetij pred zlonamerno programsko opremo (54 %), kot pa prizadevnim grožnjam advokatov združenja, kar je kot razlog za nakup licenc navedlo 43 %...

10 komentarjev

Lenovo vendarle kupil strežniški del IBM-a

Slo-Tech - Kitajski Lenovo bo kupil del IBM-a, ki proizvaja oziroma sestavlja strežnike na platformi x86, so sporočili iz podjetij. To pomeni, da bo IBM prodal znamke System x, BladeCenter, Flex System, NeXtSCale in iDataPlex (tako strojno kot pripadajočo programsko opremo). Lenovo bo za celoten sveženj odštel 2,3 milijarde dolarjev, od tega 90 odstotkov v denarju, preostanek pa v delnicah.

Lenovo je trenutno največji proizvajalec računalnikov na svetu, a tudi njemu prodaja PC-jev počasi upada, ker jih čedalje bolj nadomeščajo tablice, pametni telefoni, netbooki in ostale prenosne naprave. Nakup divizije za strežnike na platformi x86 je tako priložnost, da nekoliko diverzificirajo svoj prodajni asortiman. Tako se podajajo na trg, ki ga ta hip obvladujejo IBM, HP in...

23 komentarjev

IBM bi prodal strežniški del Lenovu

The Wall Street Journal - IBM se pogovarja s hongkonškim podjetjem Lenovo o prodaji dela podjetja, ki skrbi za strežnike na arhitekturi x86, so sporočili iz podjetij. IBM je že pred devetimi leti istemu podjetju prodal oddelek za namizne računalnike, sedaj pa se želijo znebiti še precej nedobičkonosnega strežniškega dela. Podrobne razčlenitve, kakšen rezultat dosegajo strežniki na x86, IBM sicer v sklopu finančnega izkaza ne objavlja. Investicijska banka Morgan Stanley ocenjuje, da je ta enota v podjetju težka okrog pet milijard dolarjev prihodkov letno, medtem ko je lani celoten oddelek strežnikov prinesel 15,4 milijarde dolarjev.

V Lenovu so izdali pojasnilo za medije, v katerem so potrdili, da se podjetje pogaja z neimenovanim podjetjem glede...

2 komentarja

IBM ob znižanju prihodkov ohranil dobiček skoraj nespremenjen

vir: IBM
IBM - IBM je razkril, kako so poslovali v tretjem letošnjem četrtletju in napovedal obete za zadnji kvartal. V četrtletnem poročilu lahko preberemo, da so v treh mesecih ustvarili za 24,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček je ostal na ravni 3,8 milijarde dolarjev, pri čemer bi brez nekaterih izrednih stroškov rahlo narasel. Investitorjev mlačni rezultati niso prepričali, zato je tudi v strahu pred ponovno poglobitvijo recesije tečaj delnice IBM zdrsnil za skoraj štiri odstotke.

Na novinarski konferenci je finančni direktor Mark Loughridge hitel pojasnjevati, da so rezultati v...

1 komentar

Intel z nekoliko nižjim dobičkom presegel napovedi analitikov in razočaral investitorje

Intel - Intel je objavil poslovne rezultate za iztekel tretji kvartal tega leta in se kljub tegobam zaradi zniževanja prodaje odrezal dobro. Dosegel in celo nekoliko presegel je pričakovanja analitikov, čeprav previdno opozarja na morebitni nadaljnji upad povpraševanja v zadnjem letošnjem četrtletju.

Intel je v treh mesecih ob prihodkih v višini 13,5 milijarde dolarjev pridelal 3,0 milijarde dolarjev dobička, kar je 20 odstotkov več od pričakovanj analitikov. To je še vedno manj od 3,5 milijarde dobička ob 14,2 milijarde prihodkov v enakem obdobju lani, kar so investitorji takoj kaznovali. Delnica je takoj po objavi rezultatov izgubila skoraj štiri odstotke vrednosti.

Za sorazmerno slabše rezultate Intel krivi padanje...

11 komentarjev

Microsoft rekordno, a Bing še vedno prideluje izgubo

Microsoft - Počasi se izteka seznam pomembnih IT-podjetij, katerih poslovni rezultat si moramo ogledati ob polletju. Ob tem nikakor ne moremo preskočiti Microsofta, ki je ponovno presegel pričakovanja analitikov z rastjo prihodkov in dobička.

V zadnjem četrtletju fiskalnega leta 2011, ki se za Microsoft konča 30. junija, so zbrali 17,37 milijarde dolarjev prihodkov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki v celotnem fiskalnem letu so znašali 69,94 milijarde dolarjev, kar je za 12 odstotkov več kot leta 2010. S tem so ustvarili 6,17 milijarde dolarjev dobička v zadnjem kvartalu (štiri odstotke več kot v lanskem) in 27,16 milijarde dolarjev v celotnem fiskalnem letu...

10 komentarjev

AMD-jev dobiček nad pričakovanji analitikov

Dosedanji izvršni direktor Dirk Meyer bo prejel 12 milijonov dolarjev odpravnine.

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nad pričakovanji. Prihodki od prodaje so znašali 1,65 milijarde dolarjev, kar je enako kot v obdobju leto prej. Zabeležili so 375 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je bil ta v enakem obdobju predlani ta 1,2 milijarde dolarjev. Primerjava dobičkov je sicer težka, saj je leta 2009 situacijo izkrivila poravnava z Intelom, lani pa poravnava s Samsungom. Poleg tega je leto 2010 prvo, ko AMD ni vključil oddvojenega litografskega dela, ki posluje kot Globalfoundries zase.

V celotnem letu 2010 je AMD zbral 471 milijonov dolarjev dobička, kar je 59 odstotkov več kot predlani, ob prometu 6,5 milijarde dolarjev. Njegov velik konkurent Intel je pravi gigant, saj je iz 43,6 milijarde dolarjev prihodkov iztisnil...

8 komentarjev

Oraclov Sun dobičkonosen

ZDNet - Pred Oraclovim prevzemom je bil Sun potapljajoča se barka, ki je četrtletje za četrtletjem nizala negativni poslovni izkaz. Po prodaji se je položaj zasukal, saj Oraclovi poslovni rezultati kažejo pozitivno poslovanje v preteklem četrtletju.

Celoten Oracle je v preteklem četrtletju (zadnje v njihovem fiskalnem letu 2010) zabeležil 2,4 milijarde dolarjev dobička in 9,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prevzeti Sun je k temu prispeval 400 milijonov dolarjev dobička, kar je izvrsten rezultat za nedavno še v dolgovih utapljajoče se podjetje. Sunovi prihodki so znašali 1,2 milijarde dolarjev. V celotnem fiskalnem letu 2011 želijo dobiček Suna dvigniti na poldrugo milijardo dolarjev, leto pozneje...

4 komentarji

Intelov dobiček se je podeseteril

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so več kot odlični. V zadnjih treh mesecih so zabeležili za 10,6 milijarde dolarjev prihodkov in 2,3 milijarde dobička. To je desetkrat več kot v kvartalu poprej, ko je njihov dobiček znašal le 234 milijonov dolarjev. Intelova bruto marža se je povzpela na 65 odstotkov, kar je 12 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2009 je njihov čisti dobiček znašal 4,4 milijarde dolarjev. Omenimo, da so morali lani plačati 1,45 milijarde dolarjev globe EU in 1,25 milijarde dolarjev AMD-ju v poravnavi.

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

39 komentarjev