»

HP-jeva nova ogromna pametna telefona

TechCrunch - Čeprav se je Hewlett-Packardov nakup Palma končal klavrno s praktično ukinitvijo tablic in mobilnih telefonov z njihovim sistemom webOS (ki so mu potem odprli kodo), to ne pomeni, da HP ne bo vnovič poizkusil s križanci med tablicami in pametnimi telefoni. Tukaj sta Slate 6 in 7.

Kot je razbrati iz imena, imata napravi 6- oziroma 7-palčna zaslona. Poleg tega imata še štirijedrni procesor (ni znano ali Intelovega, Qualcommovega ali kakšnega tretjega), 16 GB vgrajenega spomina, zaslon z ločljivostjo 1280 x 720 ali 1280 x 800 (večji model) ter dve kameri (s petimi in dvema milijonoma točk). Vgrajeni zvočniki so usmerjeni proti uporabniku. V debelino merita vsega 10 milimetrov. Vse skupaj krmili Android 4.2.

Zanimivo je, da bo HP prodajo začel najprej v Indiji. Po...

8 komentarjev

Facebook Home zelo slabo sprejet

Facebook poskuša s posterji prepričati zaposlene, naj preklopijo iz iPhona na Android.

vir: TechCrunch
BGR - Mesec dni po predstavitvi Facebook Home, njihovega uporabniškega vmesnika za (izbrane) Android telefone, je že povsem jasno, da ga uporabniki nočejo. Preneslo si ga je vsega 1 milijon uporabnikov, pa še ti se na veliko pritožujejo (povprečna ocena 2.2/5) zavoljo manjkajočih funkcij, kot so app widgeti, app folderji oz. docki.

Techcrunch stipulira, da je za to kriva

3 komentarji

Najtanjša in vodoodporna tablica iz Sonyja

vir: Sony
Sony - Sony je na MWC-ju pokazal pretekli mesec napovedani tablični računalnik Xperia Tablet Z. Poudarili so dvoje njegovih odlik: je najtanjši tablični računalnik in poleg tega je še vodoodporen.

Tablica ima vidno diagonalo dolžine 10,1 palca (ločljivost 1920 x 1200) in Qualcommov štirijedrni procesor APQ8064 z 1,5 GHz. Družbo mu delata 2 GB pomnilnika in 32 GB (ali pa 16 GB) prostora za shranjevanje podatkov. Ima še kamero Exmor R z 8,1 milijona točk, podporo za NFC, LTE, kartice microSD in S-Force, kakor se imenuje Sonyjeva tehnologija za doživetje prostorskega zvoka. Akumulator ima kapaciteto 6.000 mAh, za dobro izrabo pa skrbi Battery Stamina. Vse skupaj poganja Android 4.1. Sony je te zmožnosti stlačil v tablico debeline 6,9 milimetra, kar je rekord, ki tehta 495...

22 komentarjev

Asus je predstavil PadFone 2

vir: The Verge
The Verge - Na vzporedni predstavitvi v Taipeju in Milanu so pri Asusu predstavili drugo generacijo svojega koncepta PadFone. Gre za zanimivo idejo, ki v prvi generaciji nekako ni doživela pretirane popularnosti. Uporabniki kupijo običajen pametni telefon, na katerem teče Android, dokupijo pa lahko še adapter oz. dock v obliki tabličnega računalnika, v katerega se vtakne ta telefon. Rezultat je 10-palčna tablica, ki ima temu primeren vmesnik operacijskega sistema Android, a so uporabniku vseeno dostopne prav vse datoteke, ki se nahajajo na telefonu. V primeru prve generacije je bilo mogoče kupiti še tipkovnico, v katero se je vtaknilo sparjen mobilnik in tablični adapter,...

25 komentarjev

Asus je na Computexu predstavil Padfone

4,3-palčni mobilni telefon z dockom v obliki 10-palčnega tabličnega računalnika

vir: Android Central
Android Central - Asus ima s prenosnimi napravami obilico izkušenj ter ima obenem za pasom lep nabor inovacij. Prav oni so predstavili prvega Eee PC-ja, začetnika vseh netbookov. Nedavno so predstavili Eee Pad Transformer, tablični računalnik z Android 3.0, za katerega ponujajo še poseben dock s tipkovnico. Poleg tipkovnice ta vključuje še dodatno baterijo, tablični računalnik pa preobrazi v pravi mali netbook, na katerem teče Android. Zdaj bodo parjenje opravili še z druge strani, saj pripravljajo mobilni telefon, ki ga bo mogoče vtakniti v tablični računalnik.

Srce koncepta Padfone je mobilni telefon, ki ima zaenkrat diagonalo 4,3-palcev. Gre za klasičen mobilnik z Androidom (Android bo ob izidu uporabljena platforma, nekaj več o...

27 komentarjev

Nvidia prikazala prototip četverojedrne Tegre

ComputerWorld - Druga pomembna novost, ki jo je Nvidia pokazala v pripravah na tajvanski Computex, je delujoč prototip tabličnega računalnika, ki ga poganja četverojedrni procesor Tegra. Čip je poznan pod kodnim imenom Kal-El, v uradni izdaji pa bo poimenovan Tegra 3, kar je nekoliko neposrečeno, če želi Nvidia poudariti četverojedrno naravo izdelka. Ima namreč štiri jedra ARM Cortex A9, skupen megabajt drugonivojskega predpomnilnika in podporo za MPE/NEON (ki je v Tegri 2 ni).

Tegra 3 bo prvi četverojedrni čip za tablične računalnike na tržišču. Dobavljiv bo od septembra dalje, ni pa še znano, kateri proizvajalci ga bodo uporabljali v svojih izdelkih. Tegra 3 bo razumljivo dražja od današnje Tegre 2, ni pa Nvidia želela povedati, kolikšne bodo cene. Dejali so, da bo na voljo v širokem razponu. Konkurenca ne...

9 komentarjev

nVidia je uradno predstavila tretjo generacijo Tegre

Kal-El in njegovi nasledniki, vključno s Starkom, 100-krat hitrejšim od Tegre 2

vir: AnandTech
AnandTech - Prve specifikacije tretje generacije mobilne platforme Tegra smo že ugledali, a je takrat šlo za pobegle, neuradno-uradne diapozitive. Zdaj je nVidia razblinila vse dvome o Tegri 3, saj je s predstavitvijo potrdila, da bo čip s kodnim imenom Kal-El resnično štirijedrnik, kjer so za jedra uporabili ARM-ova jedra Cortex A9. Posledično bo procesorski del dvakrat zmogljivejši od dvojedrne Tegre 2 (pri 1 GHz, pričakuje pa se frekvence vse do 1,5 GHz), medtem ko so še bolj nadgradili grafični del sistema-na-čipu, saj naj bi bil le-ta v primerjavi s trenutno aktualno različico kar trikrat zmogljivejši.

Zanimivo je, da so tokrat dodali le polovico jeder oz. stream procesorjev, saj jih ima Tegra 2 8, Tegra 3 pa naj bi jih imela 12. Izboljšave tako v grafičnem kot procesorskem...

21 komentarjev

Tegra II bo dobila podporo 3D

vir: engadget
engadget - nVidii so pobegnil diapozitivi iz prezentacije, ki razkrivajo bodoče izdelke iz družine Tegra. Že spomladi lahko pričakujemo prve naprave z novo revizijo trenutno popularne 2. generacije, ki bo dodala podporo 3D. Obenem bodo še nekoliko pohitrili jedri z arhitekturo Cortex A9, ki v trenutni obliki tako za mobilne telefone kot za tablične računalnike tečeta pri 1 GHz, v 3D različici pa bosta z 1,2 GHz 20 % hitrejša. Proizvodnja naj bi se začela že v tem četrtletju. Posebnosti pri ločljivosti niso podali, torej lahko še vedno pričakujemo do 1680 x 1050 v različici za tablične računalnike (čip z oznako T20 oz. T25 za 3D) oz. do 1024 x 600 za mobilne telefone (čip z oznako AP20H oz. AP25 za 3D).

Še bolj zanimiva je naslednja generacija, Tegra III. Ta bo dobila še...

10 komentarjev

Dokončan dvojedrni Snapdragon

Obilica zmogljivosti v majhnem paketu. Na sliki je QSD8650, gigahertčni Snapdragon, poznan iz HTC Desire, Evo 4G, HD2, Google Nexus One, itd.

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Qualcomm je na področju mobilnih telefonov v bližnji preteklosti eden izmed pomembnejših oz. vsaj popularnejših igralcev. Njihovi čipi se nahajajo v obilici mobilnih telefonov, najbolj znan pa je nedvomno gigahertčni Snapdragon. Poleg slednjega imajo v repertoarju še nekaj počasnejših sistemskih čipov ter čipe, odgovorne za brezžično komunikacijo z mobilnimi omrežji. A gigahertčni Snapdragon kmalu ne bo več na vrhu njihove ponudbe, saj ga bo tam nadomestil mnogo zmogljivejši čip iz iste družine.

Snapdragon QSD8672 bo namreč vseboval dve jedri, osnovani na arhitekturi ARM, ki bosta tekli pri kar 1,5 GHz. Masovna proizvodnja in...

63 komentarjev