»

Kaj smo (Slovenci) iskali v letu 2012

Slo-Tech - Včeraj smo si ogledali, kaj so pirati iskali na nelegalnih kotičkih interneta v letu 2012, danes pa poglejmo na legalni del. Kakor vsako leto nas je tudi tokrat s statistiko izdatno založil Google.

Žal ga moramo za začetek nekoliko okrcati, ker bo za naše kraje uporaben le globalni pregled. Google namreč pripravi tudi več deset lokalnih po posameznih državah, a Slovenije ni med njimi (niti Hrvaške, je pa Slovaška). Kakorkoli že, v absolutni kategoriji so zmagovalci Whitney Houston, Gangnam Style in hurikan Sandy. Olimpijske igre 2012 so na primer šele na sedmem mestu. Razčlenitev po celi vrsti kategorij pokaže, da so najpriljubljenejši športniki Jeremy Lin, Michael Phelps in Peyton...

23 komentarjev

Prodaja diskov na predpoplavnih ravneh, cene pa žal ne

Slo-Tech - Leto dni po katastrofalnih poplavah na Tajskem in v sosednjih državi lansko jesen, ki so uničile dobršen del kapacitet za proizvodnjo trdih diskov, se je trg vrnil v stare tirnice. Kot ugotavljajo v podjetju IHS iSuppli, se je prodaja povzpela na predpoplavne ravni, cene pa žal vztrajajo precej više.

V letu 2012 naj bi prodali okoli 524 milijonov trdih diskov, kar je za 4,3 odstotke več kot lani. Znaten delež k rasti prispeva izid nove verzije operacijskega sistema Windows 8, ki krepi prodajo novih računalnikov in seveda tudi diskov v njih. Napovedi za prihodnost kažejo nadaljevanje trenda, tako da naj bi se prodaja do leta 2017 povzpela na 600 milijonov.

Precej manj gotove so napovedi o cenah. Pred poplavami je bila povprečna cena prodanega...

105 komentarjev

Western Digital kljub poplavam skoraj početveril dobiček

Western Digital si je po povodnji odlično opomogel.

Western Digital - Po lanskih poplavah na Tajskem je kazalo, da se proizvajalci trdih diskov še dolgo ne bodo mogli otresti redečih številk. Najhuje je bilo v Western Digitalu, kjer so poplave uničile več proizvodnih obratov in z ohromitvijo proizvodnje povzročile več sto milijonov dolarjev škode. Proizvodnjo so hitro začeli ponovno zaganjati in čeprav še vedno ne dosega ravni izpred poplav, Western Digital posluje odlično. Poplave so mu zaradi nesorazmernega zvišanja cen celo zelo pomagale.

Včeraj so objavili rezultate zadnjega fiskalnega četrtletja za to leto, v katerem so dobiček povečali za osupljivih 372 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani (spomnimo, da so se poplave začele zadnji teden julija, torej je Western Digital dobiček povišal v...

31 komentarjev

Zaloge diskov na starih ravneh, dobički in cene rekordni

InfoWorld - Poplave, ki so lani oktobra zalile Tajsko in okoliške države, so za nekaj mesecev ohromile svetovni trg trdih diskov, saj je bila uničena ali resno prizadeta četrtina svetovnih proizvodnih kapacitet. Cene trdih diskov so poskočile v nebo in v maloprodaji v špicah zrasle tudi za več sto odstotkov, podjetja pa so potrebovala več mesecev, da so proizvodnjo začela postavljati nazaj na noge. Najhuje jo je skupil Western Digital. Razmere so se do danes umirile, težav z dobavljivostjo ni več, a visoke cene vztrajajo. V povprečju so cene 28 odstotkov višje, prodaja pa zgolj 16 odstotkov nižja.

Te sicer niso več na rekordnih ravneh, a so še vedno opazno višje, kot so bile pred poplavami. Na InfoWorldu so za primer vzeli dvoterabajtni WD-jev Caviar, ki je lani septembra stal 70 dolarjev, v...

36 komentarjev

Western Digital z 200 milijoni stroškov zaradi poplav, še vedno dobičkonosen

Western Digital - Z zanimanjem smo pričakovali podatke o poslovanju Western Digitala v zadnjem četrtletju, saj se je podjetje zadnje mesece spopadalo z izpadom proizvodnje na Tajskem zaradi obsežnih poplav. Prizadetih je bilo več podjetij in njihovih dobaviteljev, a najhuje je bilo prav v WD-ju, kjer so morali tajski del proizvodnje v celoti ustaviti. Voda se je počasi umaknila, decembra pa so začeli ponovno zaganjati proizvodnjo. Vmes so cene trdih diskov poskočile v nebo, dobavni roki pa prav tako. Zato je toliko bolj vzpodbudna novica, da je Western Digital še vedno posloval z dobičkom in da nadaljuje obnavljanje proizvodnje.

V zadnjem lanskem četrtletju so tako s prodajo 28,5 milijona trdih diskov realizirali dve milijarde dolarjev...

19 komentarjev

Šibka rast prodaje računalnikov v letu 2011

Heise - Tržni analitiki v podjetjih IDC in Gartner so izračunali, da je bila rast prodaje računalnikov v preteklem letu skromnejša od pričakovanj, a še vedno pozitivna. Rezultati, ki še ne vključujejo prodaje tabličnih računalnikov, kažejo na rast okoli enega odstotka.

Razlogov za precej nižji rezultat od optimističnih pričakovanj pred začetkom leta je več. Levji delež je prispevala finančna kriza, ki se ni razrešila, ampak razlila v Evropo in precej načela kupno moč prebivalstva in njihovo pripravljenost za nakupe trajnih dobrin. Čeprav je prodaja poskočneje porasla v deželah v razvoju in državah BRIK (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska), to ni uspelo nadomestiti pomanjkanja povpraševanja v Evropi in Ameriki. Še zlasti črno je bilo zadnje četrtletje, ko je bila medletna rast negativna - prodali so le 92...

17 komentarjev

Cene diskov začele počasi upadati, ustvarjen duopol

ComputerWorld - V zadnjem času nekoliko več besed namenjamo poglavju trdih diskov, za kar so krive predvsem poplave na Tajskem in posledično ogromno zvišanje cen zaradi izpada proizvodnje. Drugi pomemben dejavnik je konsolidacija trga trdih diskov, ki je letos dosegla svoj epilog; ostala sta le še dva velika igralca.

Pred desetletjem smo imeli sedem večjih proizvajalcev trdih diskov. Za svoj kos trga so se borili Hitachi, IBM, Fujitsu, Western Digital, Seagate, Samsung in Toshiba, kar je ustvarjalo konkurenčno, morda celo preveč razdrobljeno okolje. IBM in Hitachi sta se združila leta 2003, vse skupaj pa je letos pohrustal Western Digital. Na drugi strani je Toshiba predlani kupila Fujitsujev oddelek za trde diske, skupno pa ima manj kot četrtinski delež. Zadnji večji...

29 komentarjev