»

Premiera Tears of Steel - Blender movie

Poster filma

Slo-Tech - Po 7 mesecih dela v Amsterdamu se je v sredo zgodila spletna premiera (na spletni strani in na YouTube) že četrtega kratkega odprtokodnega filma fundacije Blender tokrat z imenom Tears of Steel. Za razliko od prejšnjih treh filmov:
  1. Elephants dream (2006)
  2. Big Buck Bunny (2008)
  3. Sintel (2010),
ki so bili samo računalniško animirani je ta igran film s specialnimi efekti. Vsi filmi so namenjeni...

21 komentarjev

The Avengers imeli odlični vikend

Disney je dokazal, da ob dobrem oglaševanju filmom ne more biti hudega.

vir: The Internets
Box Office Mojo - Disneyev film The Avengers je imel po četrtkovi premieri naravnost odličen otvoritveni vikend, vsaj kar se tiče prodaje kino vstopnic. Samo v ZDA so ustvarili 207.4 milijona zelencev v treh dneh, kar je največ doslej in še za četrtino več od naslednje najboljše otvoritve, lanskega zaključka serije o Harryju Potterju. Vrli Američani so seveda izračunali še kup drugih statistik, npr. da je film kot prvi prinesel 100, 150 oz. 200 milijonov domačega zaslužka ali da sicer ni podrl rekorda prvega večera (petek; zmanjkalo je 11 milijonov zelencev, spet v boju z Harryjem), je pa zato raztural v...

94 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Blender in The Tunnel

Krasni novi novi val, 25. mar 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 31.5., ob 19h vas vabimo na Pipine odprte termine, kjer bo Andrej Krebs iz Kiberpipe – večletni zadovoljni uporabnik, predstavil Blender, ki je večnamensko odprtokodno 3D orodje namenjeno modeliranju, animiranju (in osnovnemu skriptiranju) za slike, filme in igre. Z novim prenovljenim vmesnikom in izgledom v verziji 2.5 lahko z njim hitro ustvarimo in renderiramo izredne slike, z malo več dela in večjo ekipo pa lahko ustvarimo čudovite animirane filme ali računalniške igre. Ogledali si bomo nov vmesnik in kaj premore to prvorstno orodje, ki konkurira velikanom na tržišču 3D programske opreme.



V četrtek 2.6. ob 19h te vabimo v našo kinodvorano, kjer bomo z Film'šteko predvajali film The Tunnel. Leta 2007 se...

3 komentarji

Big Buck Bunny

Slo-Tech - Dve leti po prvem odprtem filmu Elephants dream je včeraj doživel spletno premiero že drugi po vrsti. Ekipa sedmih zanesenjakov pod vodstvom očeta Blenderja, Tona Roosendaala, je v pol leta hkrati razvijala tudi novo različico Blenderja. Verzija 2.46 nam tako prinaša kup novosti. Film je na voljo v različnih formatih, seveda pa so na razpolago tudi vse izvorne datoteke iz produkcije: .blend datoteke, teksture, modeli itd.

Big Buck Bunny

Hkrati pa se počasi končuje tudi podoben projekt, vendar ne filma ampak prve odprte igre - Apricot open game.

12 komentarjev

Elephant dream - odprtokodni animirani film

golem.de - Slonje sanje je odprtokodni animirani film v več pomenih besede. Najprej je nastal zgolj in samo s pomočjo odprtokodnega programja, sedaj je še prosto dostopen preko BitTorrenta.



Na voljo je v AVI/MPEG4 formatu in dveh resolucijah, navadni 1024 in HD 1920 x 1080, ter QuickTIme formatu v treh ločljivostih: 1024, 720 ali 480. Za bolj starokopitne so tu še ISO verzije DVD-jev. Za še bolj zakrnele, je film na prodaj v DVD obliki. V tej obliki so na voljo še standardni bonbončki v obliki: Making Of, zvočnih posnetkov igralcev, podnapisov in komentarjev. Na voljo je tudi soundtrack. Za pretok z medmrežja se je do sedaj odločilo že 533 000 uporabnikov.

31 komentarjev

Odprtokoden film

Slo-Tech - Na Slo-Techu se je v debatah o piratiziranju pogosto omenjalo, da če ne bo več mogoče piratiziranje filmov, bomo začeli gledati/delati odprtokodne filme. To je mogoče prvi odprtokoden film, ki bo začel tradicijo.

Fundacija Blender in Nizozemski inštitut za umetnost sta pričela z ustvarjanjem 3D animiranega kratkega filma, ki ga bosta ustvarila z odprtokodnimi orodji Blender, GIMP... Film pa bodo tudi ponudili pod odprtokodno licenco GPL.



P.S.: Za vse, ki ste začetniki v Blenderju, je zelo koristna brezplačna knjiga Blender_3D:_Noob_to_Pro.

14 komentarjev

Nov članek: Tečaj Blenderja (1. del)

Slo-Tech - Blender je celovito orodje za modeliranje, animiranje, izrisovanje, ustvarjanje in predvajanje interaktivne 3D-grafike v realnem času. Priljubljen je v profesionalnih filmskih studiih, saj so ga uporabili pri mnogih filmih, ki so nastali v Hollywoodu. Če se želite spoznati z brezplačnim odprtokodnim orodjem, ki je na voljo za različne operacijske sisteme, med drugim Windows, Linux in Mac OS X, obvezno preberite članek Matije Abrama: Tečaj Blenderja (1. del).

Blender (tako različico za Linux kot za Windows) najdete tudi na novi razvojni različici Slo-Tech Linuxa 2, ki je na voljo na naslednjih strežnikih:

9 komentarjev

Shrek

ZDNet - Linux gre v kino. Oziroma, če greste vi, boste zelo verjetno gledali specialne efekte narejene z Linuxom. Po Titaniku in Toystory-ju je zadnji tak film (risanka) Shrek. Producenti DreamWorks očitno mislijo, da je Linux tisto pravo (prevedeno iz kapitalističnega novoreka = cenejše), o njem pa razmišlja tudi George Lucas s svojim Industrial Might and Magic. Linux v zvedznih vojnah? Linux goes to holywood. Zdaj, ko je tudi sploh najbolj kul program za 3D grafiko in animacijo Maya sportan na Linux, se res obetajo dobri časi. Mogoče ima to že kdo v Sloveniji, kak review?

0 komentarjev