»

LG-jev izvršni direktor obtožen poškodovanja... pralnih strojev konkurence

ITworld.com - Bizarna zgodba o sporu med LG-jem in Samsungum zaradi brcanja v nekaj pralnih strojev na berlinskem sejmu IFA je dobila še bolj bizarno nadaljevanje. Tožilstvo v Seulu je v nedeljo vložilo obtožnico zoper izvršnega direktorja LG-ja Joja Seong-jina zaradi poškodovanja tuje stvari.

Spomnimo, da Samsung trdi, da so LG-jevi zaposleni na predvečer sejma IFA pokvarili nekaj Samsungovih razstavnih eksponatov. Samsung je te dni pokazal posnetke nadzornih kamer, na katerih Seong-jin preizkuaša Samsungove pralne stroje, pomivalne stroje in hladilnike. LG pravi, da jih Seong-jin ni želel poškodovati, temveč zgolj preveriti izdelke konkurence, kar da redno počne. Samsung ni bil takšnega mnenja in dosegel je, da sta poleg...

7 komentarjev

HP priznal in bil obsojen dajanja podkupnine

Slo-Tech - V San Franciscu se je končal postopek ameriškega pravosodnega ministrstva proti Hewlett-Packardu in njegovim ruski, mehiški in poljski podružnici, v katerem je bilo podjetje obsojeno dajanja podkupnin. Skupno bodo morali plačati 108 milijonov dolarjev glob in sodnih stroškov.

Preiskava HP-ja zaradi podkupovanja se je v ZDA pričela že pred štirimi leti, v Evropi in Rusiji pa je tekla še dlje. V ZDA so HP-ju očitali kršitve zakona o prepovedi podkupovanja v tujini (FCPA), saj naj bi odgovornim osebam v Rusiji izplačali večmilijonske podkupnine, da so dobili posel na ruskem tožilstvu. Podobno so si v Mehiki zagotovili posel z naftnim podjetjem v državni lasti ter na Poljskem s policijo.

Že aprila letos se je HP pogodil z ameriško agencijo za nadzor trga vrednostnih...

7 komentarjev

Kitajski preprodajalec programov v ZDA obsojen na 12 let zapora

Bloomberg - V ZDA so obsodili kitajskega državljana, ki je razpečeval programsko opremo in si s tem pridobil precejšnjo protipravno premoženjsko korist. V zaporu bo moral preživeti 12 let. Obsojena je bila tudi njegova žena, ki mu je pomagala.

Primer je zanimiv, ker gre za eno najvišjih kazni in ker je obsojeni 36-letni Xiang Li kitajski državljan, ki je kazniva dejanja opravljal iz Kitajske. Po besedah tožilstva gre za prvi primer, kjer je bil obsojen tuji državljan, ki je svoje početje opravljal izključno v tujini. Toda preprodajal je programsko opremo, ki je last ameriških podjetij, od koder so bili tudi njegovi kupci. To pa je že dovolj, da se je v primer vmešalo ameriško pravosodje.

Lija so aretirali junija 2011, ko je...

18 komentarjev

Epilog zgodbe o dogovarjanju o cenah LCD-panelov tudi na Kitajskem

Heise - Zgodba o kartelu proizvajalcev LCD-panelov, ki so se v letih 2001-2006 dogovarjali o cenah svojih proizvodov, je po sedmih letih dobila vse potrebne epiloge. Kartel so odkrili organi pregona v ZDA, potem pa so preiskave začeli še drugod po svetu. Prva je Samsung, LG ter tajvanska podjetja AU Optronics, Chimei (danes znan kot Innolux), Chunghwa in HannStar oglobila EU, ko jim je leta 2010 izrekla globo v višini 649 milijonov evrov. Lani so preiskavo končale tudi ZDA. Končala se je z zapornimi kaznimi za vodilne v podjetju AU Optronics (ostala podjetja so se pogodila, AU Optronics pa je šel v sodni spor in ga izgubil) in 553 milijoni dolarjev globe.

Te dni so epilog postavili še na Kitajskem, kjer so kartel takisto oglobili, poroča kitajska...

5 komentarjev

V ZDA globa in zaporne kazni za dogovarjanje o cenah LCD-jev

The New York Times - Sodišče v San Franciscu je izreklo visoke kazni tajvanskemu podjetju AU Optronics, ker so med leti 2001 in 2006 sodelovali v mednarodnem dogovarjanju o cenah LCD-panelov. EU je šest podjetij, ki so bile članice kartela, oglobila že leta 2010. V ZDA še teče civilni postopek v obliki skupinske tožbe oškodovanih kupcev, ki so zaradi dogovarjanja za izdelke morali plačati več, se je pa končal kazenski postopek.

Sodnica Susan Illston je izrekla ene najstrožjih kazen za dogovarjanje o cenah, in sicer bo moral AU Optronics plačati 500 milijonov dolarjev globe, hkrati pa bosta morala takratni predsednik in takratni izvršni direktor tri leta preživeti v zaporu. Tožilstvo je sicer zahtevalo milijardo dolarjev globe in 10-letne zaporne kazni, a je...

7 komentarjev

EU sumi proizvajalce optičnih pogonov dogovarjanja o cenah

Europa.eu - Evropska komisija je danes objavila, da je 13 večjim dobaviteljem optičnih pogonov (CD-jev in DVD-jev), ki svoje izdelke prodajajo v Evropi, poslala obvestilo o nasprotovanju (angl. statement of objections). Sumijo jih kartelnega dogovarjanja o cenah, kar je v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo. Podjetja naj bi se usklajeno prijavljala na razpise in si vnaprej razdelila trg, nato pa postavljala višje cene, kot bi se bile oblikovale na prostem konkurenčnem trgu, kar je najresnejša kršitev protimonopolne zakonodaje. Dogajanje naj bi trajalo vsaj pet let.

Obvestilo o nasprotovanju je prvi korak, ki ga Evropska komisija napravi v preiskavi. Podjetja, ki trenutno še niso bila imenovana, imajo sedaj čas, da se...

20 komentarjev

Hitachi in LG kriva dogovarjanja o cenah optičnih enot

vir: FBI
FBI - Hitachi in LG sta priznala, da sta kriva dogovarjanja o cenah optičnih enot, zaradi česar morata v ZDA plačati globo v višini 21,2 milijona dolarjev. Hitachi in LG sta se izrekla za kriva v nameščanju cen in dogovarjanju o usklajenem nastopu, kar sta skupaj z ostalimi proizvajalci prek skupnega podjetja Hitachi-LG Data Storage počela od junija 2004 do septembra 2009.

Podjetja so si izmenjevala podatke o prodaji, naročilih in cenah ter s tem dobila možnost postavljati netržne in previsoke cene svojim odjemalcem, med katerimi so HP, Dell in Microsoft. Podjetji sta se v zameno za nižjo kazen - najvišja zagrožena je bila 100 milijonov dolarjev - zavezali, da bosta pravosodnemu ministrstvu pomagali v nadaljnji preiskavi nezakonitega določanja cen na področju optičnih enot.

6 komentarjev

EU visoko oglobila kartel proizvajalcev LCD-jev

Europa.eu - Evropska komisija je izrekla globo šestim proizvajalcem zaslonov s tekočimi kristali, ki so s svojim kartelnim dogovarjanjem povzročali škodo evropskim kupcem televizorjev, računalniških monitorjev in ostalih naprav s to tehnologijo. Globa se nanaša na ravnanje med oktobrom 2001 in februarjem 2006, ko so se Samsung, LG, AU Optronics, Chimei, Chunghwa in HannStar na več kot 60 sestankih, večinoma na Tajvanu, dogovarjali o cenah LCD-panelov. Skupno je EU izrekla globo v višini 649 milijonov evrov.

Samsung je dobil imuniteto, ker je bil prvo podjetje, ki je opozorilo na kartel, in ker je sodeloval s Komisijo. LG je prav tako zgledno sodeloval, zato so mu globo znižali za polovico na 215 milijonov evrov. Popust sta si prislužila še AU Optronics v višini 20 odstotkov, tako da bodo plačali 117 milijonov evrov, in petodstotnega Chunghwa, ki bo plačal 9 milijonov evrov. Chimei mora plačati 300 milijonov evrov globe, HannStar pa osem milijonov evrov.

33 komentarjev

AU Optronics terja prepoved prodaje LG-jevih LCD-jev

PC World - Tajvansko podjetje AU Optronics želi v ZDA doseči prepoved prodaje zaslonov s tekočimi kristali južnokorejskega proizvajalca LG, saj naj bi ta kršil štiri njihove patente. Zgodba s tožbo in protitožbo je trajala skoraj štiri leta. Decembra 2006 je LG vložil tožbo zoper AUO zaradi domnevne kršitve njihovih patentov, ki ji je AUO kmalu odgovoril s protitožbo. LG je zahteval 690 milijonov dolarjev odškodnine. Primer se je zaključil v petek, ko je ameriško sodišče odločilo, da AU Optronics ni kršil LG-jevih patentov. Ker je AU Optronics februarja že dobil protitožbo zoper LG, v kateri so dokazali kršitve patentov, zgodba sedaj dobiva epilog. Ker LG dobavi četrtino vseh panelov za LCD-je na svetu, je prepoved prodaje težko pričakovati. Bržkone se bo zgodba zaključila s poravnavo.

9 komentarjev

Epson kriv dogovarjanja o cenah

Motorola Razr

TG Daily - Epson se je na sodišču v San Franciscu izrekel za krivega v postopku, kjer so mu dokazovali dogovarjanje o cenah. V letih 2005 in 2006 naj bi se namreč dogovorjal o cenah LCD-panelov, ki jih je Motorola vgrajevala v svoje telefone Razr. V skladu z dogovorom, ki so ga dosegli s tožniki, bo podjetje polno sodelovalo s pravosodnim ministrstvom v preiskavi, ki poteka o nastavljanju cen podjetij iz Japonske, Južne Koreje in s Tajvana. Poleg tega bodo morali plačati 26 milijonov dolarjev globe. Spomnimo, da so lani zaradi podobnih kaznivih dejanj LG-ju, Sharpu, Chunghwaju in Hitachiju skupno naložili za 616 milijonov...

4 komentarji