»

OpenBlend November Meetup (Reboot)

Slo-Tech - Društvo - OpenBlend - 24.11.22 ob 18:00 @ Ljubljana.tech pripravlja reboot svojega tradicionalnega JVM/Java meetupa (poznanega tudi pod Cafe Babe). V želji, da poveže ljubitelje in strokovnjake, ki živijo in dihajo z odprto kodo in tehnologijami nad JVM-om in Javo.

Tokrat boste lahko slišali dva odlična predavanja.

- Quarkusu in gRPC podpora - Aleš Justin - Senior Principal Software Engineer, Redhat

- Scala 3 in ZIO - Oto Brglez - Senior software engineer / Architect, consultant.

RSVP / prijava tukaj.

Vljudno vabljeni! 🚀

5 komentarjev

DevOpsDays v Ljubljani

DevOpsDays

vir: devopsdays.org
devopsdays.org - Slovenija ni najbolj znana po globokih tehnoloških konferencah. A število tehnoloških podjetij se povečuje in skupaj z njimi tudi količina dogodkov za inžinirje.

3. in 4. aprila v Ljubljano prihaja druga izvedba DevOpsDays. Tema konference je rušenje mej med razvijalci in tistimi, ki morajo skrbeti, da razvijalski zvarki nemoteno tečejo na strežnikih in smo jih včasih klicali sistemski operaterji - sysops. Od tod tudi ime koncepta DevOps. Program vsebuje dobro bero tujih in domačih strokovnjakov iz podjetij kot so Prezi, StackStorm, Red Hat in drugih. Govorilo se bo o konkretnih tehnologijah kot so Docker, NixOS, Kubernetes, Jube in še čem bolj eksotičnem pa o dobrih in slabih praksah kot so neprestana integracija in testno voden razvoj. Manjkale ne bodo niti praktične teme kot je intervjujanje potencialnih sodelavcev, niti filozofske kot je vprašanje o tem ali strojna oprema v oblaku sploh obstaja, če je ne moremo brcniti.
...

7 komentarjev

Steam za Linux na voljo vsem

engadget - Valve je z dananšnjim dnem postavil GNU/Linux različico svojega klienta Stream v odprto beto, tako da je na voljo vsem. .deb paket za Ubuntu, Mint in sorodne sisteme dobite na njihovem strežniku, uporabniki ostalih distribucij pa morate malo pobrskati po googlu. Podrobnejša navodila za namestitev so tule.

Istočasno so predstavili nov način za prijavo napak, in sicer kot issue-te na njihovem (praznem) GitHub repotu. V samo nekaj urah se jih je pojavilo že 150, nekaj pa so jih že tudi zaprli.

Med podprtimi naslovi se najdejo Team Fortress 2, Amnesia, Killing Floor, Superbrothers: Sword and Sworcery, Trine 2 in World of Goo.

48 komentarjev

Konferenca OpenBlend 2012

Slo-Tech - Društvo OpenBlend vas 20.9.2012 vabi na peto izvedbo konference OpenBlend, tokrat v mirnem okolju gradu Jablje nedaleč iz Ljubljane. Konferenca je namenjena predvsem navdušencem nad okoljem Java in z njim povezanimi tehnologijami. Letošnji predavatlji prihajajo iz najrazličnejših podjetij ter organizacij z več kotičkov sveta. Tako bodo svoje delo predstavili Gavin King in Keith Babo iz podjetja Red Hat, Ben Straub iz GitHuba, Benjamin Savoy iz podjetja CloudBees in drugi. Več informacij je na voljo na spletni strani društva OpenBlend, ki enkrat mesečno v Kiberpipi organizira podobne (vendar krajše) dogodke - CafeBabe.

0 komentarjev

Previdno z Javo (spet)

Oraclov šef Larry Ellison predava o inovativnosti.

Slashdot - Vse, kaže, da imamo pred sabo ponovitev lanske situacije - zanesljiv, ponovljiv, avtomatiziran 0-day exploitable napad zoper zadnjo različico Oraclove Jave - takega, ki omogoča prevzem nadzora nad uporabnikovim računalnikom že z obiskom okužene spletne strani, brez vprašanj za ali vedenja od uporabnika - ter seveda šlampast odziv Oracla, ki naj bi za napako vedel že od pomladi, vendar je še zdaj ni uredil.

Exploit izkorišča napako v izvedbi peskovnika (sandbox) za javanske applete, tj. svojčas še kar popularen način za pisanje interaktivnih spletnih aplikacij, ki sta ga do danes skoraj v celoti zamenjala najprej Flash in zdaj HTML5. Takšnale koda s pomočjo Reflectiona in slabo spisanega internega razreda...

74 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: AppCircus, Java s JBossAS7, Responsive web applications, Santa Claus versus the Devil

VIP večer s Pavlom Vrabcem: Zgodba o medijski hiši

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 12.12. ob 19h, vas vabimo na MobileMonday na temo AppCircusa, tekmovanja z namenom promocije mobilnih aplikacij. Izmed vseh prijavljenih aplikacij, se bo deset izbranih predstavilo pred žirijo strokovnjakov. Zmagovalec bo prejel nominacijo za Mobile Premier Awards, ki bo potekal med Mobile World Congress konferenco v Barceloni.

V torek 13.12. ob 19h, bodo na račun spet prišli vsi ljubitelji Jave. Na Pipinih odprtih terminih bosta predavala Aleš Justin in Tomaž Cerar o uporabi JBossAS7, za zelo hiter razvoj aplikacij. Ker se napoveduje precej obiskovalcev iz tujine, bo predavanje najverjetneje v angleščini.

V sredo 14.12. ob 19h, so kot vsako sredo na sporedu Spletne Urice...

2 komentarja

Izšla Java SE 7

Slashdot - Včeraj je izšla nova verzija programskega jezika Java, ki je prva velika izdaja po letu 2006, ko je izšla Java 6, in odkar je Oracle prevzel Sun. Java 7 SE s kodnim imenom Dolphin, ki jo je skoraj pet let pisalo največje število inženirjev doslej, je bila gotova že 8. julija, od včeraj pa je obče dosegljiva. Novosti je za celo paleto, poleg njih pa v Javi 7 nekaj stvari tudi manjka. Lambda, Jigsaw in del Coina niso bili vključeni v novo verzijo, da je lahko ta izšla prej. Dočakali naj bi jih v osmici. Prenos je mogoč z Oraclove strani. Razvoj naslednje verzije naj ne bi več trajal toliko časa, tako da Javo 8...

24 komentarjev

Java v Linuxu hitrejša

The inquirer - Še en povod za novo sveto vojno bo zagotovo podatek, da v Linuxu Java teče hitreje kot v Windows. Na strani Phoronix so na prenosniku Dell Inspiron 1525 s procesorjem Intel Core 2 Duo T5800 z 2,0 GHz, s 3 GB DDR2-pomnilnika, 250 GB Hitachijevim diskom in Intelovo grafično kartico 965, na katerem so Javo pognajali v operacijskih sistemih Windows Vista Home Premium SP1 in Ubuntu 8.10 s privzetimi verzijami programja (jedro 2.6.27, X Server 1.5), izvedli nekaj testov, ki so dali zanimive rezultate. Pognali so Sunflow Rendering System, Bork File Encrypter, Java SciMark in Java 2D Microbenchmark ter ugotovili, da je Java v Linuxu bistveno hitrejša (tudi do trikrat). Samo v zadnjem testu se je Windows odrezal bolje, kar pripisujejo slabim Intelovim grafičnih gonilnikom za Linux.

27 komentarjev

Java bo letos postala odprtokodna

Slashdot - Kot poročajo pri ZDNet, je Simon Phipps, direktor za odprto kodo pri Sun Microsystems napovedal, da bo v naslednjih mesecih SUN Javo objavil pod GPL licenco.

Načrti za izdajo Jave pod GPL sicer obstajajo že od leta 2006, vendar se je zapletlo pri nekaterih podjetjih, ki svojih delov kode niso želela izdati pod odprto licenco. Sun se je tako s podjetjem, ki je imelo v lasti knjižnice za rastrsko in 2D grafiko izpogajal, da bo podjetje dovolilo izdajo svoje kode pod GPL licenco, pogovori s podjetjem, ki ima v lasti kodo za delo z zvokom pa so padli v vodo, zato bo Sun ta del kode napisal na novo.

Korak k odprtju Jave pa je pred kratkim naredilo tudi podjetje RedHat, ki je pod GPL licenco izdalo OpenJDK. OpenJDK je že postal standardni del distribucij Fedora 9 in Ubuntu 8.04.

Kaj sploh še ostane "velikim"?

25 komentarjev