»

Motorola in Bullitt s satelitsko povezljivostjo v telefonih

Slo-Tech - Satelitska povezljivost pametnih telefonov postaja pravi hit, saj jo imajo novi iPhoni 14, medtem ko v androidnem taboru čedalje več ponudnikov napoveduje podobne izdelke (Samsung, MediaTek, Qualcomm, Huawei). Pridružuje se jim tudi Motorola, ki skupaj z britanskim podjetjem Bullitt predstavlja telefon Defy 2 s podporo za satelitsko komunikacijo.

Bullitt, ki je sicer najbolj znan po znamki Caterpillar, izdeluje pa tudi posebej okrepljene in robustne telefone, je pripravil storitev Bullitt Satellite Connect. Ta vsebuje aplikacijo Bullitt Satellite Messenger in telefon Cat S75, ki omogočata komuniciranje prek satelitov. Podobno bo z isto infrastrukturo nudila tudi Motorola Defy 2 (telefona sta praktično enaka) in aplikacija Motorola Defy Satellite Link. Cene bodo odvisne od paketa. Infrastrukturo zagotavlja ponudnik Skylo, ki najema pasovno širino na Inmarsatovih satelitih.

Osnovni paket bo za pet dolarjev mesečno omogočal do 30 sporočil na mesec, ki jih bo možno pošiljati in...

3 komentarji

Microsoft dosegel pomembno zmago proti Googlovi Motoroli

ComputerWorld - Microsoft je dobil pomembno bitko v boju z Googlovo Motorolo, saj je bila slednja že relativno blizu odredbi o prepovedi prodaje Windows in Xboxa. Po odločitvi nemškega sodišča smo čakali še na ameriško razsodbo. Konec tedna smo jo dobili, in sicer je precej bolj po godu Microsoftu. Prepovedi prodaje Microsoftovih izdelkov v ZDA in v Nemčiji (Motorola je kot del Googla zavezana upoštevati ameriško zakonodajo, četudi se ta nanaša na dogajanje v drugih državah) ne bo.

Spomnimo, da Motorola trdi, da Microsoft krši njene patente, ki pokrivajo standard H.264. Ker gre za standardiziran format, sodijo patentni, ki opisujejo v njem uporabljene tehnologije, v tako imenovano skupino FRAND. To pomeni, da jih mora lastnik konkurenci ponuditi po razumni ceni licenčnine (fair, resonable and...

7 komentarjev

Apple dosegel zmago proti Googlu/Motoroli v Nemčiji

ITworld.com - Nemško sodišče v Münchnu je včeraj v primeru Apple proti Motoroli Mobility (sedaj Googlovi podružnici) razsodilo, da Motorolini tablični računalniki in pametni telefoni kršijo evropski patent 2.126.678 oziroma tako imenovani rubber band patent (v ZDA znan pod številko 7.469.381). Gre za funkcionalnost, ki omogoča lažje upravljanje z dokumenti: če ga uporabnik z gesto na zaslonu premakne iz vidnega polja, se ob dvigu prsta dokument avtomatično vrne na prvotno mesto kakor elastika.

Sodišče je zato odločilo, da Apple lahko zahteva prepoved prodaje omenjenih telefonov v Nemčiji. Odločba je pogojna, kar pomeni, da mora Apple ob zahtevku deponirati 25 milijonov evrov oziroma predložiti bančno garancijo v tem znesku za škodo, ki bi jo Motorola utrpela, če...

38 komentarjev

Googlova Motorola znova udarila po Applu

Ars Technica - Motorola je v petek zvečer, prvikrat po spremembi lastništva, vložila novo tožbo zoper Apple. Pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) so se pritožili, da iPhone, iPad in iPod Touch kršijo sedem njihovih patentov, zato zahtevajo prepoved uvoza teh izdelkov v ZDA. Junija je sodnik Posner proces med Applom in Motorolo zavrgel in podjetji poslal domov s prepovedjo vlaganja novih tožb glede istih patentov, Motorola pa na novo salvo ni čakala dolgo.

Katere patente točno naj bi Apple kršil, ni znano, ker pritožba še ni javna. Neuradno naj bi bila...

20 komentarjev

Patentni spor med Motorolo in Applom zaključen

vir: Scribd
Scribd - Prišlo je do zanimivega preobrata v patentnem sporu med Motorolo in Applom: sodnik Posner je v kratki, še ne dvostranski delni sodbi zavrnil zahtevke obeh strani in ju, dobesedno (with prejudice), poslal domov. Ne Motorola ne Apple ne moreta glede istega spora vložiti nove tožbe, konkretno Moto ne glede svojih patentov na brezžične tehnologije, Apple pa ne na patentne na multitouch zaslon.

Posner, ki šteje že 73 let in sodi med najbolj ugledne strokovnjake za gospodarsko pravo v državi, je podjetjema razložil, da na (številnih) dosedanjih narokih preprosto nista uspela dokazati kršitve nasprotnih patentov, če pa že, pa nista uspeli pokazati, da bi te kršitve povzročile zadosti visoko škodo, da bi se sploh dalo razmišljati o...

11 komentarjev

Microsoft dosegel pomembno zmago proti Motoroli

Ars Technica - Microsoft je včeraj dosegel pomembno zmago v pravdi z Motorolo (ki jo je medtem dokončno prevzel Google), saj je münchensko sodišče razsodilo, da operacijski sistem Android krši Microsoftov patentov EP1304891. Gre za patent, ki opisuje "prenos večdelnih sporočil med mobilnimi napravami z uporabo standardnega vmesnika" in omogoča pošiljanje SMS-ov, ki so predolgi glede na standard, kot lepljenko iz več SMS-ov. Sodišče je zato pogojno prepovedalo uvoz Motorolinih androidnih telefonov v Nemčijo, dokler Motorola ne sklene dogovora o licenciranju ali funkcionalnost predela tako, da ne bo kršila patenta.

Prepoved je za zdaj pogojna, udejanji pa se lahko ob pologu 15 milijonov evrov varščine. S to vsoto se nato pokrijejo Motoroline izgube zaradi prepovedi prodaje, če bi se v nadaljnjem...

16 komentarjev

Apple vložil novi tožbi zoper Motorolo in Samsung

vir: Heise
Heise - Applovi odvetniki so ponovno imeli polne roke dela, saj je podjetje konec prejšnjega tedna vložilo nove tožbe zoper Motorolo in Samsung, v katerih jim očita kršenje patentov in zahteva prepoved prodaje konkurenčnih izdelkov.

Tako so v četrtek zvečer v ZDA vložili tožbo zoper Samsung zaradi izdelka Galaxy Nexus z Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich, v kateri ji očitajo kršitev štirih patentov, ki pokrivajo področja data tapping (za isti patent je Apple že dobil primer zoper HTC, ki je moral funkcionalnost odstraniti, gre pa za samodejno prepoznavanje elektronskih naslovov, telefonskih številk ipd. v brskalniku, nato pa telefon sam odpre primerno aplikacijo za uporabo teh...

34 komentarjev

Motorola v Nemčiji dosegla zmago proti Applu

ZDNet - Motorola je dosegla pomembno pravno zmago proti Applu, saj je nemško sodišče razsodilo, da Applove naprave z možnostjo mobilne telefonije kršijo evropski patent 1010336, ki je v Motorolini lasti. To pomeni, da patent kršijo tudi najbolj prodajani iPhone 3G, iPhone 3GS in iPhone 4 ter iPad in iPad 2 s podporo za 3G (iPhone 4S ni bil posebej izpostavljen, ker je Motorola proces začela že aprila pred njegovim izidom, a bržkone sodi mednje).

Patent velja v Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji, Italiji, na Finskem in Švedskem in je eden izmed dveh patentov, katerih kršitev Motorola očita Applu v postopku. Gre za patenta, ki sta nujno potrebna za implementacijo standarda...

46 komentarjev