»

Sharp pričel s proizvodnjo 5'' zaslonov za mobilce

The Verge - Zgleda, da več kot 4" vendarle ni preveč za mobilne telefone, oz. na to veliko stavi japonski Sharp, ki je prejšnji teden pričel s serijsko proizvodnjo 5" 1080p zaslona. Z "novim dizajnom pikslov" bo pikselna gostota kar 448ppi, opazno več od Applove "retine" (326ppi, 1136x640, 4" na iPhonu 5, tudi Sharpov izdelek) ali Samsungovega Super AMOLED HD (306ppi, 1280x720, 4.8") zaslona na Galaxy SIII.

Zaslon mislijo pokazati še ta teden na japonskem tehnološkem sejmu CEATEC, prvi izdelek z zaslonom pa bo po vseh verjetnosti HTC-jev križanec med telefonom in tablico (phablet, kot jim pravijo), Oppo Finder 5. Nekaj se tudi že šušlja o Huaweiju, ter morda celo Googlovi Motoroli Mobility.

Sharp se, podobno kot tajvanski HTC, sooča z znatnim upadom prihodkov, pri čemer rešitev vidijo prav v...

40 komentarjev

Bučen prihod novega iPhona 5

CNet - Včeraj je bil dan, ki so ga težko pričakovali vsi Applovi privrženci. V državah, ki so po Applovem tolmačenju prvi svet (ZDA, Kanada, VB, Francija, Nemčija, Avstralija, Japonska, Hongkong in Singapur) so namreč začeli prodajati nov pametni telefon iPhone 5. Pred prodajalnami so vile dolge vrste, najbolj neučakani pa so se tja odpravili že več ur pred uradnim odprtjem. V Sloveniji bomo iPhone 5 dobili v drugem valu prihodnji petek.

Applov svojega iPhona 5 ponuja v treh različicah, ki odklenjene stanejo 650, 750 oziroma 850 dolarjev. Razlikujejo se po količini spomina, ki je 16, 32 ali 64 GB. Ob dvoletni vezavi so cene nižje, in sicer znašajo še vedno zajetnih 200, 300 oziroma 400 dolarjev. Kolikšne bodo cene v Sloveniji,...

105 komentarjev

iPhone 5

iPhone 4S in 5 stran ob strani. Je večji, a še ravno prav večji, tako da navigacija s palcem še ni naporna.

vir: The New York Times
The New York Times - Apple je pravkar zaključil svojo predstavitev v nabito polnem YBCA centru v San Francsicu. Dobili smo poplavo številk, procentov in presežnikov, ki se jih ne bi sramovali tudi najboljši med slovenskimi PR novinarji, a še bolj pomembno, iPhone 5 je tu. In po izgledu stvari se je večino napovedi (zaslon, debelina, izgled, 4g lte, nov konketor; morda manjka le mobilno plačevanje) tudi uresničila.

Vajeti prireditve sta v rokah držala Tim Cook (CEO) in Phill Shiller (VP Marketing), ki sta si glede na naelektreno ozračje zadnjih mesecev privoščila tudi kar nekaj napadov v smer konkurence. A začnimo s številkami: najprej o njihovih trgovinah, ki jih je zdaj že 380 v 12 različnih državah, in vsakodnevno skupaj...

538 komentarjev

Samsung in HTC že načrtujeta prepoved prodaje iPhona 5

vir: Geek
CNet - Danes namerava Apple predstaviti iPhone 5 (oz. mogoče the new iPhone), prvi kupci pa naj bi ga v roke dobili že dober teden dni kasneje. Oziroma takšne so njihove želje; jezna konkurenca medtem kuje povsem drugačne načrte.

Samsung je že nekaj dni po 1 milijardi dolarjev težkem porazu pred kalifornijskimi sodišči neuradno potrdil, da bodo zahtevali prepoved uvoza in prodaje iPhona 5 v ZDA in Evropi, če bo le-ta podpiral tehnologijo 4G LTE (in zelo zelo se domneva, da bo). Podobnih misli je tajvanski HTC, ki se z Applom že krega glede dvojice svojih patentov za povečevanje hitrosti mobilnih prenosov. Apple se ju sicer trudi razveljaviti, a pri tem vsaj doslej ni bil pretirano uspešen.

Če se kateremu koli od teh dveh posreči z začasno odredbo, bi lahko...

80 komentarjev

iPhone 5, 7'' iPad Mini bojda že septembra

Verjetni izgled iPhona 5, pripravljen na podlagi govoric in že dobavljivih dodatkov.

vir: iLab
CNET - Po bogati poplavi govoric o novostih v prihajajočem iPhone 5 se zdaj prvim omenja tudi verjetni datum predstavitve: to naj bi bila sreda, 12. septembra, prodaja pa naj bi se začela dober teden dni kasneje, 21. septembra. O datumu poročata spletišči iMore, ki citira vire, ki se "v preteklosti že izkazali za kredibilne", ter francoski app4phone.fr, ki sklicuje na kitajske proizvajalce komponent. V paketu s telefonom naj bi dobili še manjšo inačino iPada (iPad Mini, 7'' namesto standardnih 9.7''), ter najbrž tudi posodobljen iPod touch in iPod Nano.

Kaj točno bo novega, je kot rečeno predmet številnih špekulacij. Največ zaupanja so deležne napovedi o večjem in širšem zaslonu (4'', 16:9) ter novem spodnjem delu, kjer naj bi...

73 komentarjev

HTC izgubil pritožbo zoper Apple

BBC - Tajvanskemu HTC-ju v pravnem boju proti Applu ne gre po načrtih, saj so najprej izgubili v Applovi pritožbi, sedaj pa jim je bila zavrnjena še lastna. Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (US ITC) je julija v preliminarnem postopku odločila, da HTC krši Applove patente, kar so jim Cupertinu očitali v pritožbi pri ITC-ju marca lani. Sedaj pa je ITC zavrnil še HTC-jevo pritožbo, v kateri so lani obtožili Apple kršenja HTC-jevih patentov.

Lanskega maja je namreč HTC odgovoril na marčevski tožbo na sodišču in pritožbo pri ITC, ki ju sproži Apple. V povračilni pritožbi je potem HTC Applu očital, da krši pet patentov in zahteval prepoved prodaje iPoda, iPada in iPhona v ZDA. Odveč je poudariti, da v tako ekstremno odločitev ni verjel nihče razen...

9 komentarjev

Samsung želi prepoved prodaje novega iPhona v Evropi

Reuters - Dan zatem ko je Samsung napovedal tožbo za prepoved prodaje iPhona 5 v Južni Koreji takoj po njegovem izidu, je podobno nakano napovedal tudi za Evropo. Južnokorejskemu časniku Maeil Business Newspaper so neuradni viri razkrili, da se Samsung pripravlja na vložitev tožbe zaradi kršitve patentov, takoj ko bo Apple v Evropi uradno izdal prihajajoči telefon iPhone 5. Zahtevali bodo tudi prepoved prodaje in uvoza v EU.

Apple načrtuje izid iPhona 5 za letošnji oktober, tako da bo zgodba postala zelo vroča že kmalu. Kot piše Reuters, Samsung uradno teh navedb ne komentira, neuradno pa se govori marsikaj. Tožbo (in po možnosti začasno odredbo o prepovedi uvoza do razrešitve) nameravajo vložiti na podlagi patentov, ki jih ima Samsung v lasti. Skoraj gotovo je, neuradno pravijo, da bo...

54 komentarjev

Samsung bo zahteval prepoved prodaje iPhone 5 v Južni Koreji

Korea Times - Samsung se je odločil Applu za tožbe vrniti v enaki meri, zato poizkušajo doseči prepoved uvoza in prodaje Applovega prihajajočega iPhona 5 v Južni Koreji. Korea Times poroča, da namerava Samsung takoj po predstavitvi iPhona 5 v Južni Koreji na sodišču vložili tožbo zaradi domnevnega kršenja patentov, povezanih z brezžičnim prenosom podatkov. Dokler Apple ne bo odstranil možnosti brezžične komunikacije iz izdelkov z iOS (s čimer iz iPhona dobimo izjemno drag obtežilnik za papir), v Južni Koreji ne bo smel prodajati svojih izdelkov, če bo seveda sodišče istega mnenja kot Samsung.

Samsung je sicer sprva trdil, da se z Applom ne bodo spustili v brezglavo tožarjenje, a so si po nemški odredbi premislili. Apple je namreč uspel dobiti odredbo o prepovedi prodaje pametnih telefonov...

26 komentarjev