»

Posnetki iz igre se uporabljajo kot lažni posnetki vojne

Slo-Tech - Češki založnik igre Arma 3, ki je realistična vojna simulacija, ki poteka v odprtem svetu (sandbox) in omogoča neskončno prilagajanje in spreminjanje elementov in enot v igri, ima dovolj zlorabe posnetkov iz igre v propagandne namene. Čeprav pojav ni nov, so se sedaj v uradni izjavi pridušali, da se posnetki iz igre pogosto uporabljajo kot posnetki iz vojne v Ukrajini. Ob tem so navedli nekaj znakov, kako lahko prepoznamo lažne posnetke ali vsaj posumimo nanje.

Posnetki iz Arme 3 ali predhodnic so se kot domnevno resnični posnetki pojavljali že v konfliktih v Siriji, Afganistanu, Palestini in podobno. V nekaterih primerih so jih predvajale celo televizije, denimo leta 2013 ruska televizija in leta 2011 BBC-jev dokumentarec o nasilju na Severnem Irskem. Še najpogosteje pa živijo na internetu, še zlasti na družbenih omrežjih, kjer nadzora praktično ni. Zatem ko nekdo posnetek iz igre naloži na internet, ga kdo drugi predela in izboljša, nato pa zaokroži po družbenih omrežjih v propagandne namene. Kasneje seveda preverjevalci dejstev to odkrijejo, a je prepozno.

Zato so v podjetju Bohemia Interactives pripravili seznam dokazov, ki lahko razkrijejo ponarejen posnetek. Če se ta dogaja ponoči, je v nizki ločljivosti, posnet s...

25 komentarjev

Steam bo konkuriral Twitchu

Ars Technica - V zadnjih letih se je izakzalo, da mnogi navdušenci nad računalniškimi igrami te ne le igrajo, temveč pri delu opazujejo profesionalce, najboljše igralce na svetu. Najpopularnejši servis za spremljanje igranja drugih igralcev je nedvomno Twitch.tv, ki ne predvaja le velikih mednarodnih tekmovanj, temveč se je izkazal za popularnega tudi v bolj prostem času marsikaterega izmed svetovno znanih igralcev, ki lahko svetu predvajajo svoje trening seanse.

Možnost spremljanja drugih igralcev je postala tako popularna, da je podprta tudi na velikem deležu modernih konzol, večinoma prav prek Twitch.tv. A zdaj bodo dobili močnega konkurenta, saj je Valve napovedal Steam Broadcast, identično funkcionalnost, ki bo na voljo prek trgovine Steam. Zaenkrat je storitev sicer na voljo le v beta izdaji...

20 komentarjev

World of Warcraft v zadnjem četrtletju izgubil sedmino igralcev

BBC - World of Warcraft je najpriljubljenejša večigralska spletna igra vlog, ki je imela skoraj deset milijonov naročnikov in aktivnih igralcev. Toda v zadnjem četrtletju so začeli pospešeno izgubljati igralce, saj je založnik Activision Blizzard v prvem letošnjem četrtletju izgubil kar 1,3 milijona oziroma 14 odstotkov naročnikov. To je daleč največji padec doslej, ugotavljajo v analizi poslovnih rezultatov. V prihodnosti pričakujejo, da se bo padec še nadaljeval, so povedali. Razlog naj bi bila čedalje večja priljubljenost brezplačnih ali freemium iger, dodajajo. V najboljših časih, to je leta 2010, je imel World of Warcraft kar 12 milijonov naročnikov, k čemur je pripomogla tudi izdaja novega dodatka Mists of Pandaria. Dve leti pozneje smo tretjino niže.

Kljub...

33 komentarjev

World of Warcraft opremlja vse zaslonske posnetke z izdajajočimi vodnimi žigi

Slashdot - Igralci najbolj priljubljene masivno-večigralske spletne igre domišljijskih vlog (MMORPG) World of Warcraft so ugotovili, da uradni odjemalec za igro ob zajemanju posnetkov iz igre le-te hkrati skrivoma opremi z vodnim žigom (watermark). Podrobna analiza je pokazala, da ta skriva veliko podatkov o igralcu, ki je posnetek napravil, in njegovih dosežkih v igri. Praksa je sporna, ker je Blizzard ni nikoli razkril.

Blizzard to počne že vsaj od leta 2008, ko jih je prevzel Activision, a je javnost to odkrila šele sedaj. Pojav se s sprostim očesom vidi le, če uspemo zajeti zaslonsko sliko, ki je skoraj v celoti bela. Vzorec, ki se pojavi na sliki, meri 88 bajtov in se ponovi večkrat, odvisno od ločljivosti. V njem so zakodirani podatki o imenu uporabniškega računa,...

12 komentarjev

Blizzard potrdil krajo e-poštnih naslovov in zgoščenih gesel za Battle.net

New player(s) have arrived, Diablo's minions grow stronger.

vir: Slashdot
Slashdot - Blizzardov šefe Michael Mormaine je sinoči potrdil, da so tekom tega tedna zaznali vdor v njihovo interno omrežje, ter da so napadalci odnesli e-poštne naslove vseh Battle.net uporabnikov izvzemši Kitajske (ki ima po tamkajšnjem zakonu povsem ločene strežnike) in njihova zgoščena gesla; za severno- oz. južnoameriške, avstralske in novozelandske uporabnike pa še varnostno vprašanje in mobilno številko, če so ju imeli vpisani. Pravijo, da še ne vejo za točni čas vdora, kdo ga je izvedel, niti ali je napadalec dobil še kaj tretjega, vendar naj bi bili vsi plačilni podatki po vsej verjetnosti na varnem.

Za gesla posebej poudarjajo, da so bila varno zgoščena, tako da bi se morali napadalci lotiti vsakega posebej, pa še to da bi bilo težko (po vsej verjetnosti so...

31 komentarjev

Diablo III je tu

Zbirateljska različica.

vir: Wikipedia
Wikipedia - Po 11 letih razvoja, od tega zadnjih dveh samo za poliranje, je včeraj izšel močno pričakovani akcijski frp Diablo III, za nameček ravno sredi maturitetnega meseca oz. izpitnih rokov. Za petdesetaka ga dobite v bližnji štacuni oz. na spletu.

Večjih novosti niti ni, ker igra tako vizualno kot tudi glede občutka pri igranju ostaja skoraj povsem zvesta dvojki. Pogled je še vedno izometričen, s čimer so po Blizzardovih besedah prihranili na strojni zahtevnosti in hkrati ohranili dober pregled nad situacijo, se pravi konstantnimi vpadi sil pekla z vseh smeri. Svet (Sanctuary), ki se je od razsutja Worldstona na koncu prejšnjega Diabla sicer nekoliko geografsko spremenil, je še vedno temačen in poln podzemnih sob, ki se ob vsakem obisku na novo naključno...

130 komentarjev

Blizzardova naslednja masovka še bolj masovna

Zgolj peščica uporabnikov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Blizzard je s svojimi 11 milijoni naročniki, ki vsak mesec plačajo za igranje World of Warcrafta, brez težav alfa in omega sveta masovno-večigralskih spletnih iger. A tudi tako velike množice, kot jih ima WoW, Blizzardu očitno niso dovolj, saj so povedali, da bo njegov naslednik bolj zanimiv za širšo javnost. Kako bodo to dosegli še ni znano, a že dolgo je potrjeno, da naslednik ne bo uporabljal franšize, podobne World of Warcraftu. To pomeni, da odpadejo magična bitja vseh velikosti in oblik ter da bo nova masovka mnogo bolj vsakodnevna, torej bodo namesto škratov, orkov, palčkov in podobnih aktualni predvsem običajni ljudje. A po drugi strani je popolnoma mogoče tudi, da bodo ljudje le...

41 komentarjev

World of Warcraft ruši rekorde

ComputerBase - Blizzard Entertainment je naznanil, da je število igralcev večigralske spletne igre World of Warcraft preseglo 11,5 milijona. Od oktobra se je njihovo število povečalo za pol milijona, kar pripisujejo splavitvi novega dodatka Wrath of the Lich King, ki se je zgodila 13. novembra. Razvijalci trdijo, da so v prvih 24 urah po začetku prodaje dodatka pokupili 2,8 milijona kopij, v celem mesecu pa štiri milijone. S tem se je vpisal tudi med rekorde po številu prodanih kopij v prvem mesecu, kjer je kakopak nasledil svojega predhodnika, prvi dodatek za World of Warcraft po imenu The Burning Crusade. Spričo velike popularnosti franšize ima Blizzard ogromno dela, tako da zaposluje s polno paro.

21 komentarjev

Blizzardu ponovno uspelo

Blizzard - V ponedeljek je Blizzard objavil novico, da so igro Warcraft 3 prodali v miljon izvodih. Igra, ki je prišla na police 3. julija se je tako povzpela na prvo mesto najbolje prodajanih iger. Podobne uspehe je Blizzard doživel že z Diablom 2 ter njegovim razširitvenim paketom. Več informacij si lahko preberete tukaj.

5 komentarjev