»

Zamude pri odplačevanju študentskih posojil so zlata jama za ameriške izterjevalce

Lanski protestni shod na newyorški NYU; študentje so na majice napisali svoj trenutno dolgovani znesek, nato pa se z maskami na obrazu podali po campusu.

The New York Times - Vlada bo po krčenju socialnih transferjev, pokojnin in konec leta policijskih plač (slaba ideja je to) slej ko prej znova pogrela razpravo o uvedbi šolnin za visokošolski študij. Financiranje šolnin bo bržkone urejeno skozi neko obliko državno garantiranih posojil, ki znajo celo biti na voljo slehernemu študentu, a jih bo treba po uspešnem (in še posebej po neuspešnem) študiju tudi vrniti, delno ali v celoti. Kako to gre v praksi, posebej v obdobju gospodarske krize, si lahko zgledno ogledamo na ameriškem primeru.

Letos je študentski dolg prvič presegel vse ostale oblike zadolženosti fizičnih oseb, zlasti glavnega konkurenta, dolg iz kreditnih kartic. Študenti skupaj dolgujejo za več kot en bilijon dolarjev. Seveda niso prav vsi v zamudi - to pesti približno...

120 komentarjev

Francija krči proračun za Hadopi

Tole je obraz, ki je kriv za izgube služb v industriji zabave. Robertu Tollotu, 54-letnemu srednješolskemu učitelju iz Francije so med prvimi za leto dni odklopili internet, ker naj bi s torrentanjem ukradel albuma Davida Guettaja, Rihanne in film Iron Man II.

vir: leparisien.fr
Techdirt - Hadopi, tj. francoski zakon in istoimenska vladna agencija, ki skrbi za izvajanje francoskega three-strikes sistema za kaznovanje p2p piratov, se bo očitno morala soočiti z znatnim zmanjšanjem sredstev. Nova vlada Françoisa Hollanda je že po majski izvolitvi namignila, da ji agencija ni preveč pri srcu, zdaj pa je kulturna ministrica Aurelie Filipetti povedala, da se ji zdi trenutni pripad 12 milijonov evrov letno za 60 zaposlenih "nekoliko predrag način za pošiljanje enega milijona e-mailov", posebej v teh kriznih časih, ko bi kazalo "prednost dati drugim stvarem".

Z "e-maili" misli prvo opozorilo (strike); drugo in tretje namreč prideta pisno, četrti papir pa je že odločba o začasnem odklopu interneta. Po uradnih...

154 komentarjev

Obubožani Kodak izgubil tožbo, črni obeti za prihodnost

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The New York Times - Kodak ima vedno manj možnosti, da se reši in uspešno zaključi postopek prisilne poravnave. Ta se je začela januarja letos, ko je podjetje zaradi zavrnjenih novih posojil po večletnem životarjenju postalo insolventno. Februarja so napovedali, da bodo proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer ukinili in se posvetili prodaji tiskalnikov in analognih fotoaparatov. S tem naj bi privarčevali kakšnih 100 milijonov dolarjev letno, a rešitev naj bi prinesla dražba več kot 1100 patentov v Kodakovi lasti. Sedaj so si izhodiščni položaj z neuspelo tožbo močno poslabšali, saj patentni niso tako neobhodno potrebni, kot je Kodak želel prikazati.

Kodak je bil sicer že izgubil tožbo zoper Appple in RIM iz leta 2010 glede kršitve...

5 komentarjev

EU povečuje transparentnost kliničnega testiranja zdravil

Reuters - Evropska agencija za zdravila (EMA) se je odločila obrniti ploščo in začeti z novo politiko odprtosti, po kateri bodo celoti objavili klinične študije za že odobrena zdravila (milijone in milijone listov papirovja), z namenom neodvisne recenzije.

Poteza sledi predlanski sodbi evropskega varuha človekovih pravic, v kateri je slednji odločil, da je skrivanje zadevnih podatkov v imenu poslovne skrivnosti nezakonito, ne glede na to, da so za študije plačali proizvajalci zdravil, ter da so študije obvezen predpogoj za pridobitev dovoljenja za prodajo. Sam postopek pred ombudsmanom se je sicer začel na pritožbo več nevladnih organizacij, predvsem kot odziv na spodrsljaja z odobritvijo Merckovega...

2 komentarja

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Los Angeles Times - Facebookova javna ponudba delnic (IPO) in petkov začetek kotacije postajata vedno bolj tragikomična, saj se niso uresničila pričakovanja investitorjev o visokih poletih in večdesetodstotnih dobičkih. Namesto tega je delnica prve tri trgovalne dni polzela vse do 31 dolarjev, včeraj pa je prvikrat nekoliko pridobila in končala pri 32 dolarjih, kar je še vedno 15 odstotkov pod ceno iz IPO. Če so sprva investitorji le začudeno gledali in...

9 komentarjev

Facebook išče 100 milijonov dolarjev

BuisnessWeek Online - Zdi se, da se vse masovno uporabljane strani in storitve, ki jih končni uporabniki lahko koristijo brezplačno, naposled znajdejo v denarnih težavah. Wikipedia vsake toliko časa zaprosi za kakšno donacijo, Skype že dolgo časa ne živi od brezplačnih klicev z računalnika na računalnik, YouTubu tudi ni ravno z rožicami postlano. Podobne tegobe pestijo tudi nadvse priljubljeno stran Facebook z več kot 275 milijoni uporabnikov.

Kot poroča BusinessWeek, Facebook nujno potrebuje svežih 100 milijonov dolarjev za dohajanje rasti števila uporabnikov tudi na tehnološkem področju. Ena izmed potratnejših storitev so albumi slik, saj imajo na svojih strežnikih več kot 10 milijard fotografij.

Banke nad kreditiranjem niso preveč navdušene; celo Facebookova matična banka Bank of America ni pripravljena posojati. Facebook se zato ozira za lizingom opreme, ki je priljubljen način financiranja mladih podjetij v Silicijevi dolini. Doslej njihov najradodarnejši lizingodajalec TriplePoint Capital, ki se...

61 komentarjev