»

Starejše strežniške verzije Windows bodo podpirale nove procesorje

Microsoft - Minuli mesec je Microsoft dvignil nekaj prahu z najavo, da bo v prihodnosti nove generacije Intelovih procesorjev podpirala le najnovejša verzija Windows 10. Intelovi procesorji Skylake in novejši imajo namreč številne arhitekture novosti, ki jih v starejših Windows 7 in Windows 8 ni enostavno ali smiselno implementirati, so sporočili iz Redmonda, zato bodo 17. julija 2017 enostavno prenehali podpirati ta sistema na novih procesorjih (generalna podpora za Windows 7 in Windows 8 ostaja, a le na starejših procesorjih). Sedaj pojasnjujejo, da strežniške verzije ne bodo delile iste usode.

Po eni strani so strežniške verzije Windows grajene na isti arhitekturi kot namizne, po drugi strani pa upravljavci strežnikov gotovo ne...

10 komentarjev

Microsoft upokojil Windows Server 2003

Microsoft - S precej manj pompa kot lani, ko se je končala brezplačna podpora za Windows XP, je Microsoft danes uradno nehal podpirati Windows Server 2003. Čeprav je operacijski sistem star dobrih 12 let, še vedno poganja okrog 60 odstotkov podjetij. Po Microsoftovih podatkih je lani julija Windows Server 2003 tekel še na 24 milijonih računalnikov, novejših podatkov pa niso razkrili. To pomeni, da ti od danes dalje ne bodo več dobivali varnostnih popravkov in drugih posodobitev za sistem. Microsoft uporabnikom starega sistema priporoča, da ga nadgradijo na Windows Server 2012 R2, Azure oziroma Office 365. Mike Schutz iz Microsofta sicer pravi, da je velika večina strežnikov danes že nadgrajena.

Konec podpore v resnici pomeni točno to - prenehanje...

2 komentarja

Izšel Windows Server 2012

Ars Technica - Microsoft je danes izdal novo verzijo svojega strežniškega operacijskega sistema, ki se imenuje Windows Server 2012. Gre za strežniško verzijo Windows 8, v svoji liniji pa je naslednik Windows Server 2008 R2. Obsežen pregled vseh novosti so pripravili na Ars Tehnici, mi pa na kratko povzemimo, kaj je bistveno novega.

Na voljo bodo štiri verzije, a sta za zdaj pripravljeni le dve - Standard in Datacenter. Windows Server 2008 jih je imel šest, a so ugotovili, da jo preveč. Ločnica je enostavna. Standard je namenjen sistemom, ki poganjajo eno oziroma malo intenzivnih aplikacij, Datacenter pa tistim, ki potrebujejo virtualizacijo. Drugih razlik med verzijama ni. Sčasoma...

25 komentarjev

Microsoft presenetil z izgubo zaradi prevrednotenja, poslovanje rekordno

Microsoft - Izgube Nokie in RIM-a niso nič presenetljivega, saj se podjetji že precej časa ubadata s hudim upadom prodaje in rdečimi številkami. A ko podobne vesti sporočijo iz Redmonda, je jasno, da nič ni, kot je nekoč bilo. Microsoft je objavil četrtletne rezultate in prvič v zgodovini, odkar kotirajo na borzi, so ustvarili izgubo. Po 26 letih dobičkonosnih letih je v preteklem četrtletju programski gigant zabeležil 492 milijonov dolarjev izgube.

Glavni razlog za izgubo so slabitve naložbe v aQuantive, ki ga je Microsoft kupil leta 2007 za 6,3 milijarde dolarjev. Do prevzema Skypa je bil to največji Microsoftov nakup in tudi največja katastrofa, saj aQuantive ni uspel konkurirati Googlu na...

6 komentarjev

Potrjeno: Windows 8 prihaja v začetku avgusta

Nov uporabniški vmesnik spremlja tudi nov logotip

PC Pro - Microsoft je potrdil, kar smo potihoma pričakovali in med špekulacijami napovedali zadnje mesece. Windows 8 bo dokončan in poslal v fizični tisk medijev (RTM) prvi teden avgusta (med 1. in 5. avgustom), je dejal finančni direktor Tami Reller. Splošna dobavljivost (general availability) je napovedana za konec oktobra. Naslednja strežniška različica Windows Server 2012 se drži ustaljenega tempa in bo v stadiju RTM sredi avgusta, kakšen teden ali dva za Windows 8, splošna dobavljivost pa bo sledila že septembra.

RTM-verzija je že končna verzija operacijskega sistema, ki pa je še ni mogoče...

161 komentarjev

Windows 8 bojda 7. januarja 2013, SP2 za Sedmico poleti 2012

X-Bit Labs - Pa se je začelo. Sicer je do izida nove verzije operacijskega sistema Windows še lep čas, a že so se začele špekulacije, kdaj bo izšel. Windows 8 naj bi izšel 7. januarja 2013. Takrat bodo v trgovinah na voljo škatlaste verzije, medtem ko bo operacijski sistem uradno končan že konec leta 2012 (RTM-verzija). V dveh letih se seveda lahko še marsikaj spremeni, zato je treba te datume vzeti z rezervo.

Strežniška verzija Windows 8 naj bi bila poimenovana enostavno Windows Server 2012. Prav tako je na internet priplaval pričakovan datum izida drugega servisnega paketa za Windows 7. Ta je v razvoju že od lanske jeseni in naj bi bil nared sredi leta 2012. Spomnimo, da je prvi servisni paket obljubljen za prvo četrtletje letos.

25 komentarjev

Windows 8 že poleti 2011?

Star načrt predstavitev

vir: Hexus
Hexus - Bivši Microsoftov zaposleni, Chris Green, je javnosti razkril nadvse zanimiv dokument, ki razkriva načrtovan datum izida naslednika Windows 7, Windows 8. Sprva je bilo načrtovano, da bo ta izšel šele tekom leta 2012, medtem ko pobegli dokument napoveduje, da se bo izid zgodil približno leto prej, 1. julija prihodnje leto. Po najnovejših informacijah so pri Microsoftu pohiteli tudi z Windows Mobile 7, ki naj bi sprva izšel konec leta 2010, medtem ko zdaj kaže, da ga bomo ugledali že letos poleti. Kredibilnost pobeglemu dokumentu dajejo drugi datumi, ki so se že izkazali za pravilne. Mednje sodi npr. izid Office 2010, ki ga bomo ugledali tega junija, obenem pa je poleg izida Windows 8 razkril tudi prihod...

105 komentarjev

Izid Windows 7 potrjen za sredino jeseni

engadget - Govorili smo že, da so pri Acerju po nesreči napovedali oktobrski izid Windows 7, zdaj pa je to tudi uradno. Microsoft je namreč potrdil, da bo nova verzija operacijskega sistema naprodaj pred nakupovalnim obdobjem za ameriški Thanksgiving day (praznujejo na četrti četrtek novembra). Obenem bo naprodaj tudi končna verzija Windows Server 2008 R2, ki je prav danes dosegla status kandidata za izid (RC).

79 komentarjev