»

Intel in pomnilniki

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so objavili zanimiv članek, ki govori o razvoju različnih pomnilnikov do danes in Intelovem odnosu do njih. Zakaj naprimer ni Intel takoj podprl DDR2100 in DDR2700, čemu je nasprotoval JEDEC-ovi potrditvi DDR3200. Odgovore na vsa ta in še druga vprašanja najdete v članku, govor pa bo tudi o RDRAM pomnilniku in o tem, kako se je Intel zafrknil s podpisom eksluzivne pogodbe z RAMBUS-om. Več o tem.

0 komentarjev

HP pravi: Nič več Rambusa.

X-Bit Labs - Hewlett-Packard, vodilni proizvajalec delovnih postaj je objavil, da bodo prenahali dobavljati in izdelovati delovne postaje za Penitum4 z i850 čipovjem, ki je eno izmed redkih, ki še podpira RDRAM. Namesto teh bodo uvedli več modelov, ki bodo temeljili bodisi na i845 (DDR) bodisi i860 (SDR). Poteza je vsekakor razumljiva, saj je RDRAM predrag in premalo doprinese h končni hitrosti, še posebej v časih dvokanalnega DDR pomnilnika. Omeniti velja še, da je bil trži delež računalnikov z RDRAM pomnilnikom v lanskem novembru 3,4 %. In pada. Več o tem.

0 komentarjev

Tožbe proti velikanom

X-Bit Labs - Podjetje Intergraph je včeraj objavilo, da so se spustili v tožbo proti računalniškim gigantom, podjetjem Dell Computer Corporation, Gateway Inc. ter HP Company (vključujoč Compaqove izdelke). Za kaj sploh gre?

Podjetje Intergraph ima po ameriškem patentnem sistemu v lasti patente št. 4.899.275, 4.933.835 ter 5.091.846, ki patentirajo posebno tehnologijo dostopa do t.i. cache pomnilnika na procesorju (Clipper). Intergraph naj bi Clipper tehnologijo patentiral že daljnega leta 1993. Leta 1997 so takó pri Intergraphu tožili podjetje Intel, kjer je prišlo do zunaj-sodne poravnave in dogovora, kako pa se bo razpletla zdajšnja tožba pa še ni jasno. Klik!

3 komentarji

Asus P4T533-C

Tech Dreams - Kljub vse večji prodaji ter uporabljanosti DDR pomnilnika, se RIMM ter njemu namenjene osnovne plošče še vedno dobro držijo, kar daje vedeti, da se RDRAM še ne bo poslovil tako hitro. Na Tehničnih Sanjah™ (ali pa morda Sanjah Tehnikov[:D]) so si ogledali Asusovo osnovno ploščo namenjeno Pentium 4 procesorjem, ki podpira zgoraj omenjeni RDRAM pomnilnik in bili z njo sorazmerno zadovoljni, imeli pa so kar nekaj pripomb na samo stabilnost plošče, saj jim recimo ni uspelo dokončati namestitve na tovarniških nastavitvah, tako da so morali odviti procesor. Vsekakor nevredno hvale Asusovi kvaliteti. Klik!

0 komentarjev

Vse o i845PE ter i845GE

AnandTech - Na Anandtechu so spisali članek, ki govori o danes predstavljenih čipsetih podjetja Intel, i845PE ter i845GE z grafično enoto. Članek vam na kratko predstavi osnovne značilnosti in lastnosti vsakega veznega nabora, sledijo testi treh plošč na teh čipovjih (Gigabyte, Asus, Albatron), navijaški potencial ... Članek obsega, reci in piši, petindvajset strani, kar zagotovo priča o njegovi kompleksnosti in širini zajetih stvari. Obvezni klik!



Dodatek: Poleg že omenjenega testa Asuske, so se na internetu pojavili še drugi testi matičnih plošč na tem naboru:

  • Intel 845GEBV2 na i845GE
  • Asus P4GE-V na i845GE
  • Gigabyte GA-8PE667 na i845PE
  • 0 komentarjev

    Tudi DFI s ploščo na i850

    X-Bit Labs - Dokler Intel ne bo izdal zmogljivejšega i845-D, se večina proizvajalcev še vedno raje odloča za dobri stari i850, ki sicer podpira drag Rambus, vendar je še vedno eden izmed najhitrejših naborov za Pentium4. Take filozofije se držijo tudi pri podjetju DFI, ki ga marsikateri izmed bralcev ne pozna najbolje, vendar pa ima podjetje že kar dolgo tradicijo pri izdelavi plošč. Njihov najnovejši izdelek se tako imenuje NT70 (izdelan okrog i850), ki je izdelan po standardu ATX, vsebuje 4 RIMM reže v katere lahko damo 2GB PC600/PC800 RDRAM pomnilnika, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 CNR režo. Plošči nista tuja niti podpora ATA/100, za katerega skrbi ICH2 in AC'97 zvok, ki sicer ne more tekmovati s sorodniki na PCI karticah, vendar je postal izjemno priljubljen za integracijo v procesorske nabore.

    0 komentarjev

    3GIO FAQ

    Intel - Kot vsa podjetja, ki izumijo precej obetajočo tehnologijo, se je tudi Intel odločil, da bo ljudstvu izdal malce več informacij o prihajajočem vodilu prihodnosti, imenovanem 3GIO. Intel je izdal FAQ, v katerem si lahko preberete odgovore na pogosto zastavljena vprašanja, poleg tega pa Intel poseduje še nekaj zanimivosti okrog 3GIO-ta. Sicer je res, da smo o tem standardu na veliko poročali v preteklosti, vendar so bili to samo delčki mozaika, katerega celoto si lahko preberete/ogledate prav na Intelovi strani.

    0 komentarjev

    Zbogom Pentium III in hvala za vse

    X-Bit Labs - Po smrti desktop Tualatinov, se je Intel odločil, da iz trga odstrani tudi vse ostale Penitum III procesorje. Intel ima vso pravico do tega posega, saj je s ponudbami različnih naborov omogočil, da procesorji Pentiumi4 postanejo dostojni nasledniki. Pentiumi4 bodo v navezi z naborom i850 in kasneje Tullochom namenjeni bolj zahtevnim uporabnikom, v navezi z DDR nabori srednje zahtevnim uporabnikom, z naborom i845 pa uporabnikom t.i. value sistemov. Zadnja naročila procesorjev Pentium III, bo Intel sprejemal do 7 decembra. Vendar pa Pentiumi III kljub Intelovemu oznanilu še vedno ne bodo popolnoma izginili, saj odstranitev velja samo za desktop modele. Serverski in mobilni Pentiumi III (Tualatini) bodo na trgu ostali še kar dolgo časa in bodo maja leta 2002 že dosegli frekvenco 1.5 GHz.

    0 komentarjev

    VIA KT266CE (A?)

    DigiTimes - Po prihodu SiSovega SiS735 čipseta je Via žačela izgubljati delež na tržišču, saj se je SiSov čipset pokazal za hitrejšega in cenejšega od Vijinega KT266 čipseta. To Vija ni mogla gledati mirno in je morala reagirati. Odločila se je, da bo svoj stari čipset optimirala, in tako je nastal izboljšan čipset KT266CE, ki pa bo verjetno v prodaji imel namesto oznake CE na koncu A. Prvi primerki tega čipseta naj bi bili poslani proizvajalcem matičnih plošč še ta mesec. Tako naj bi bila prva plošča z tem čipsetom Abit KR7 osnovna plošča. Sedaj nam manjka samo še, da še AMD izda izboljšano verzijo svojega AMD760 čipseta (ALi je to že storil z svojim ALi MAGiK 1 čipsetom) in krog bo sklenjen.

    3 komentarji

    Intel naj bi se odločil za tožbo proti VII

    The inquirer - Razlog za to je stara zgodba. Viin P4X266 čipset. Potem ko smo o tem na veliko špekulirali, ali se bo to zgodilo ali ne, se naj bi to, po poročanju na The Inquirerju, zgodilo. Chen Chun-shen, predsednik Intel Asia Pacific, je za tajvanski časopis "Economic News" izjavil, da bo Intel ubral sodno pot proti vsem proizvajalcem P4 čipsovij, ki nimajo kakih licenc za proizvodnjo P4 čipsetov. To pa seveda leti na VIO. Drugi proizvajalci P4 čipsetov (SiS, ALi in pa po novem se bo tudi ATI vključil v igro) imajo te licence, medtem ko je problem glede Vije znan. Jaz mislim, da je Vija upravičena do tistega, kar je dobila z nakupom S3ja. Tukaj po mojem ne gre za nič drugega, kot da bi si ostali, predvsem pa Intel, odrezali večji kos pogače, saj je Vijin čipset glede na i845 izredno poceni. Medtem pa Vija namerava začeti z dobavo večjih količin tega čipseta proizvajalcem. Govori se o 100000 komadih še ta mesec. DigiTimes pa tukaj poroča še o eni Vijini strategiji. In to, da so ti čipseti...

    0 komentarjev

    NASA pripravlja 3D zemljevid

    Slashdot - Stari zemljevidi resda prikažejo celotno površino sveta, vendar še vedno niso dovolj natančni, saj so bili posneti s starejšo tehnologijo. Pri ameriški Nasi si se zato odločili, da začnejo izdelovati najbolj natančen zemljevid, kar jih je bilo kdaj narejenih. Vendar tukaj ne bo šlo za navadne zemljevide, ampak za prave 3D pokrajine. Da, prav ste slišali, NASA namerava celotno Zemljino površje prenesti v 3D, kar pa bo kar zahtevna naloga, saj na celotnem površju kar mrgoli raznih dolin in dolinic. Prvi zemljevid izdelan z novo tehniko, bo zemljevid Severne Amerike, ki bo izdan konec leta 2002. Kdaj pa bomo videli še ostali svet, pa zaenkrat še ni znano.
    Kot zanimivost naj še povem, da Slovenci pri slikanju površja nismo bili ravno zapostavljeni, saj smo si...

    1 komentar

    Prvi P4X266 osnovni plošči

    več strani - Medtem ko veliko proizvajalcev razmišlja o tem, ali naj na svoje plošče vgradijo P4X266 čipset ali ne, je Elitegroup prišel z dvema osnovnima ploščama, ki bazirajo na tem čipsetu. Ugodna cena in Intelovi problemi pri dobavi njihovega i845 čipseta naj bi ugodno vplivali na prodor teh matičnih plošč. Vendar pa je Elitegroup izdala tudi osnovno ploščo, ki bazira na i845 čipsetu (P4IBMS). Kdaj točno se bodo osnovne plošče pojavile v trgovina se še ne ve, vendar pa naj bi se P4IBMS pojavila v začetku septembra.
    Pa še specifikacije dotičnih plošč:

    P4IBMS
    ˇIntel i845 za Sockel478 Pentium 4 in Northwood procesorje
    ˇ3 DIMM reže za do 3GB PC133
    ˇ3x PCI, 1x AGP, 1x CNR
    ˇintegrirana zvočna in LAN kartica

    P4VXAS
    ˇVIA P4X266 za Sockel423 Pentium 4
    ˇ3 DIMM reže za do 3GB PC133
    ˇ5x PCI, 1x AGP, 1x CNR
    ˇintegrirana zvočna kartica
    ˇNastavitv fsbja napetosti preko BIOSA

    P4VXMS
    ˇVIA P4X266 za Sockel423 Pentium 4
    ˇ3 DIMM reže za do 3GB PC133
    ˇ3x PCI, 1x AGP, 1x CNR
    ˇintegrirana zvočna in lan...

    0 komentarjev

    Free Dimitrij

    Linux Today - Po tem, ko se je šel EFF (Electronic Frontier Fundation) pogovorit z Adobe-om, je le ta odstopil od tožbe proti ruskemu programerju Dmitriju Sklyarovem. Dimitrij je glavni programer v podjetju, ki je izdalo program, ki omogoča branje Adobovih eKnjig brez dodatnih omejitev. S programom si lahko uporabniki ustvarjajo varnostne kopije, uporabljajo knjige na več računalnikih ali pa počnejo 'nelegalne' stvari.
    FBI je aretiral Dimitrija, ko je prišel v ZDA na hekersko konvencijo DEF CON kjer bi moral imeti predavanje. Preganjajo ga po zakonu DMCA (Digital Millenium Copyright Act), ki prepoveduje, da bi sploh smel govoriti o varnostnih luknjah v različnih 'zaščitnih' shemah in prepoveduje izdelovanje orodij, ki bi omogočala odstranitev zaščit. Zakon je zelo restriktiven in večina ljudi meni, da je služi predvsem korporacijam, da lahko omejujejo pravice navadnih ljudi (zanj sta lobirala predvsem Holywood in glasbena industrija).
    Na zadevo se je odzval tudi Alan Cox, ki je zaradi tega...

    4 komentarji

    Saga o P4X266 se nadaljuje

    The inquirer - Proizvajalci ALi in SiS stremijo k temu, da bi Intel tožil Vijo neupravičene rabe Intelovih patentov v njihovem novem P4X266 čipsetu za P4. Zakaj? VIA je prevzela S3, ki je imel z Intelom sklenjeno pogodbo o uporabi njenih patentov. Intel pa pravi, da VIA ni upravičena do njih z samim prevzemom.Zakaj stremijo toliko k tem, da bi Intel izločil Vijo? Predvsem zato, ker morata onadva plačevati Intelu približno $5 po čipu za licenco, kar samo podraži celotno stvar. Tako naj bi bila cena teh čipov okoli $40. VIA pa namerava imeti prodajno ceno pod $30. Tako bojo le ti s težavo konkurirali Viji. Zakaj se Intel še ni odločil za tožbo? Prav zaradi tega, ker še ne vedo, ali je VIA upravičena z samim prevzemom tudi do uporabe licenčnih patentov, ki jih je Intel sklenil z S3. Znano pa je, da Intelovi odvetniki že kar nekaj časa proučujejo nastali položaj.

    3 komentarji