»

Applu še ne bo treba odpreti App Stora za zunanje plačilne sisteme

9to5Mc - Apple se je v zadnjem hipu izognil sodni odločitvi, po kateri bi moral od danes v aplikacijah v App Storu dovoljevati tudi plačila prek drugih plačilnih sistemov. Apple se je temu na vse pretege upiral, saj od plačil prek App Stora dobi 30 odstotkov provizije. V znamenitem primeru Epic proti Applu je slednji sicer v večini točk zmagal, a je sodišče odločilo, da mora Apple do 9. decembra spremeniti pravila tako, da so dovoljena plačila prek zunanjih sistemov. Sedaj pa je Apple uspel pridobiti začasno odredbo, da lahko sistem ostane enak do končne razsodbe.

Apple je v zahtevku za začasno odredbo zatrjeval, da potrebuje več časa za uveljavitev te zahteve. Trdil je, da bi bilo nesorazmerno zapleteno izvesti ustrezne spremembe do 9. decembra. Potreboval naj bi več mesecev, da bi rešil vse inženirske, ekonomske, poslovne in druge izzive, ki bi jih prinesla takšna sprememba. Sodišče mu je sedaj pritrdilo in dovolilo, da sistem ostane enak do razsodbe.

3 komentarji

Samsung izdal Galaxy Tab 3 Lite

Slo-Tech - Samsung je včeraj predstavil težko pričakovani Galaxy Tab 3 Lite, o katerem smo slišali že mnogo špekulacij. Manjša verzija Galaxy Taba 3 je sedaj tu.

Poglejmo najprej v njeno notranjost. Poganja ga dvojedrni procesor s frekvenco 1,2 GHz (Marvell PXA986), ima 1 GB pomnilnika in 7-palčno diagonalo na zaslonu, ki zmore prikazati 1024 x 600 točk. Osem gigabajtov prostora lahko razširimo s kartico microSD, za sodelovanje vseh komponent pa skrbi Android 4.2 Jelly Bean. Povezljivost je brezhibna: 3G (HSPA+), Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0 in USB 2.0, GPS in GLONASS.

Do sem ni še nič drugače kakor pri Galaxy Tabu 3. Sedaj pa spremembe. Kamera ima zgolj dva milijona točk, medtem ko druge kamere sploh ni. Baterija je s 4000 mAh oslabljena na 3600 mAh, kar naj bi...

10 komentarjev

Tudi prepoved prodaje Galaxy Nexusa v ZDA odpravljena

BBC - Ameriško prizivno sodišče je odpravilo prepoved prodaje Galaxy Nexusa v ZDA, ki jo je julija letos dosodilo ameriško sodišče. Apple je namreč dokazoval, da Samsungovi izdelki kršijo štiri programske patente ("slide to unlock" (,721), vstavljanje povezav pod telefonske številke, elektronske naslove in datume (,647), predlaganje besed med vnosom (,172) in "metoda za pridobitev uporabniških podatkov iz več različnih virov hkrati" (,604)), hkrati pa posnemajo tudi Applov dizajn. Proces še zdaleč ni končan, a je sodnica Lucy Koh takrat odločila, da bi Apple utrpel večjo škodo, če bi med postopkom Samsungovi izdelki ostali naprodaj, zato je izdala začasno odredbo o prepovedi prodaje.

Samsung se je pritožil in uspel. Prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1

11 komentarjev

Prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v ZDA za zdaj odpravljena

The Verge - Ameriški primer Apple proti Samsungu še zdaleč ni končan; pravzaprav se preveša v pravo pravcato sago in nas bo (žal) zaposloval še vsaj naslednje leto, če ne še (precej) dlje. Dogajanje je namreč izjemno pestro. Decembra bo pred sodnico Kohovo razprava o novem paketu začasnih in trajnih prepovedi prodaje, kjer si bo Apple prizadeval prepovedati domala celotno Samsungovo linijo telefonov, sans svežega Galaxy SIII (ker so malo zamudili s papirovjem). A ni skrbi, tudi za tega imajo svoje načrte, saj so že napovedali novo, neodvisno tožbo, zaradi kršitve še več patentov, ki pa bo na vrsto prišla naslednje leto.

Samsung je medtem predlaga, da se odločitev porote razveljavi, ker naj preprosto ne bi bila sklepčna (na kratko,...

5 komentarjev

Apple v luči petkove zmage terja prepoved prodaje Samsungovih telefonov, a je ne bo dobil vsaj do decembra

PC World - Apple ni tratil časa in je hitro poizkusil unovčiti petkovo zmago v prelomnem sodnem procesu zoper Samsung, ko je kalifornijsko sodišče razsodilo, da je Samsung kriv kopiranja šestih patentov in modelov. Ker naj bi to storili naklepno in s tem razvrednotili Applovo blagovno znamko in izkoriščali prevladujoči položaj na trgu UMTS-a, jih je sodišče obsodilo na plačilo trojne odškodnine. Samsung mora plačati 1,05 milijarde dolarjev. Apple je s tem dobil strelivo za še številne druge postopke.

Tako so takoj v ponedeljek na sodišče v Kaliforniji naslovili zahtevek za začasno odredbo, ki bi prepovedala prodajo osmih Samsungovih izdelkov v ZDA. Gre za sedem pametnih telefonov znamke Galaxy (Galaxy S 4G, Galaxy S2 AT&T, Galaxy S2 Skyrocket, Galaxy S2 T-Mobile, Galaxy...

59 komentarjev

Samsung Galaxy Note 10.1 še ta mesec

The Verge - Kdor je dvomil o skorajšnjem izidu novega Samsunga Galaxy Note 10.1, ga bo precej prepričala pobegla reklama in specifikacije nove tablice. Novinec bo na voljo še ta mesec, že danes pa je znano, kaj nam bo prinesel.

Poganjal ga bo četverojedrni ARM-jev procesor Exynos z 1,4 GHz, ki mu bosta družbo delala 2 GB pomnilnika. Vse skupaj bo upravljal Android 4.0. Ali bo 10,1-palčni zaslon tipa Retina, še ni znano, najverjetneje pa ne bo. Ko so ga prvikrat predstavili februarja na MWC-ju v Barceloni, so govorili o dvojedrniku in gigabajtu pomnilnika, a se je očitno tablica vmes poredila. Podpiral bo Wi-Fi...

59 komentarjev

Düsseldorfsko sodišče prepovedalo prodajo Galaxy Taba 7.7 v EU

ComputerWorld - Višje okrajno sodišče v Düsseldorfu je danes izdalo začasno odredbo, ki prepoveduje prodajo tabličnega računalnika Galaxy Tab 7.7 v EU, ker je preveč podoben Applovim tabličnim računalnikom. Odredba velja za celotno območje EU razen Nemčije, kjer pa je prodaja že itak prepovedana zaradi predhodne odločitve sodišča nižje stopnje.

Apple je že ob izdaji večje verzij Samsung Galaxy Tab 10.1 trdil, da je ta preveč podobna njihovim tabličnim računalnikom in zahteval prepoved prodaje v EU. To jim je tudi uspelo in v Nemčiji originalnega Galaxy Taba 10.1 še danes...

74 komentarjev

Samsung v Nemčiji dosegel zmago proti Applu

Heise - Nemško okrožno sodišče v Düsseldorfu je včeraj objavilo razsodbo, da prenovljeni tablični računalnik Galaxy Tab 10.1N ne krši Applove intelektualne lastnine, zato se njegova prodaja v Nemčiji dovoli.

Spomnimo, da je sodišče septembra dokončno prepovedalo prodajo Galaxy Taba 10.1, ker je bil preveč podoben Applovemu iPadu 2 (za razliko od ostalih postopkov tu ni bilo v ospredju vprašanje kršitve patentov, ampak kopiranje dizajna). Samsung je pripravil spremenjeno izdajo tabličnega računalnika, ki ga je poimenoval Galaxy Tab 10.1N. Od predhodnika se je...

18 komentarjev

Dokončna prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Nemčiji

PC World - Sodišče v Düsseldorfu je včeraj v postopku Apple proti Samsungu Germany dokončno odločilo, da podjetje v Nemčiji in drugih državah EU (omejitev velja za Samsung Germany, ostale podružnice ga smejo v drugih državah EU) ne sme prodajati Galaxy Taba 10.1, ker je preveč podoben Applovemu iPadu 2. Konkurenčni izdelki, kot so recimo Asusovi in Toshibini, z drugačnim dizjanom jasno kažejo, da opravljajo tudi druge funkcije kot iPad 2, pojasnjuje sodnica Johanna Brückner-Hofmann. Samsung je že napovedal pritožbo na Višje sodišče v Düsseldorfu.

Samsungov...

133 komentarjev

Samsung umaknil Galaxy Tab 7.7 s sejma IFA

Heise - V četrtek je Samsung v Berlinu na sejmu IFA predstavil novi tablični računalnik Galaxy Tab 7.7, v petek in soboto je bil še razstavljen na stojnicah, nato pa je skrivnostno izginil. Kdor bi se danes sprehodil po Berlinu, ne bi nikoli ugotovil, da je Samsung izdelal tablični računalnik.

Na istih mestih so razstavljeni primerki Samsung Wave 3, napisi Galaxy Tab so odstranjeni. Seveda takoj pomislimo, da je to posledica odločitve düsseldorfskega sodišča, da se Galaxy Tab 10.1 ne sme prodajati, reklamirati ali uvažati v Nemčijo. Samsung uradno povezave ni potrdil. Namesto tega so dejali, da so se odločili, da ni smiselno reklamirati izdelka, ki ga v Nemčiji še ne prodajajo (res je bil Galaxy Tab 7.7...

14 komentarjev

Sodišče ohranilo prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Nemčiji

ComputerWorld - Danes se je v Düsseldorfu nadaljeval postopek Appla proti Samsungu. Sprva je sodišče prepovedalo prodajo Samsungovega tabličnega računalnika Galaxy Tab 10.1 po EU, ker je bil preveč podoben Applovemu zaščitenemu iPadu 2 (dizajn je namreč Apple registriral pri Urad za harmonizacijo na notranjem trgu EU). Kasneje je sodišče ugotovilo, da nima pristojnosti za vseevropsko odločitev, zato je začasna odredba obveljala le v Nemčiji.

Po urniku se je postopek nadaljeval danes, ko sta se pred sodiščem prvikrat soočila Apple in Samsung. Razprava se je vrtela predvsem okrog vprašanja, ali so Applovi dokazi zaradi suma ponarejanja verodostojni. Čeprav je Galaxy Tab ožji in daljši od iPada 2, kar je Apple poizkušal...

146 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje vseh galaxyjev na Nizozemskem

PC World - Zgodba z Applovim prizadevanjem za prepoved prodaje Samsungovih galaxyjev v Evropi je iz dneva v dan zanimivejša. Najprej so dosegli prepoved prodaje modela Galaxy Tab 10.1 v vsej Evropi razen na Nizozemskem, nakar je sodišče v Applovi vlogi odkrili namerno zavajanje. Za nameček pa je düsseldorfsko sodišče zatem ugotovilo, da pravzaprav nima pristojnosti za vseevropsko prepoved in ostal je le del, ki se nanaša na Nemčijo. Medtem pa ločeno teče postopek na Nizozemskem, ki se bo pred sodiščem začel 15. septembra. O njem je sedaj znano že precej več.

Med drugim je zanimivo to, da je Applova pritožba vsebinsko precej širša od nemške. V njej zahtevajo prepoved prodaje vseh galaxyjev, torej pametnih telefonov Galaxy Ace, Galaxy S in Galaxy SII, tabličnih računalnikov Galaxy Tab 7 in...

118 komentarjev