»

Uradno: naslednji Windows bo 8.1, za uporabnike Osmice zastonj

Microsoft - Microsoft je uradno potrdil, kar pravzaprav že predpostavljamo lep čas in podajamo kot dejstvo. Naslednja verzija operacijskega sistema Windows, ki jo za zdaj še poznamo pod kodnim imenom Blue, se bo imenovala Windows 8.1, je na konferenci v Bostonu povedala Tami Reller, direktorica za marketing in finančna direktorica v Microsoftu. Kot sprememba na decimalnem mestu v številki verzije nakazuje, da spremembe niso revolucionarno velike, bo temu primerna tudi dostopnost. Windows 8.1 bo namreč na voljo kot brezplačna posodobitev za vse uporabnike Windows 8, prenesli pa ga bodo lahko prek Windows Store.

Glavno vprašanje ostaja, ali bomo dobili nazaj startni meni na klasičnem namizju. Microsoft tu ostaja trmasto molčeč,...

31 komentarjev

Razvoj Windows za 64-bitni ARM v teku

Techworld - Ko je Microsoft napovedal, da bo Windows 8 izšel tudi za platformo ARM (Windows RT), in ko je ARM naznanil izid 64-bitne verzije svojih procesorjev, je bilo današnjo novico pravzaprav pričakovati. Slej ali prej bo izšel tudi Windows za 64-bitni ARM. Kot pravijo v ARM, se bo to zgodilo raje prej kakor slej.

Ian Forsyth iz ARM je povedal, da konkretnih datumov ne more komentirati, a da je razvoj Windows 8 za 64-bitne ARM-jeve procesorje v teku. Microsoft je namreč pretekli teden v sklopu uradne splavitve Windows 8 izdal tudi verzijo za 32-bitni ARM in verzijo za 64-bitni x86. ARM pa je ta teden konkretno naznanil prva procesorja v 64 bitih.

Gre za Cortex-A53 in Cortex-A57, ki bosta osnovana na arhitekturi Armv8. Oba bosta naprodaj od leta 2014 dalje,...

11 komentarjev

Naslednik Hotmaila je Outlook.com

Microsoft - Microsoft je predstavil naslednika popularne storitve Hotmail.com, ki je bil eden izmed prvih brezplačnih elektronskih predalov in še danes skupaj z Googlom in Yahoojem ostaja v skupini velikih treh. Imenuje se Outlook.com.

Čeprav združuje funkcionalnosti Hotmaila in Exchangea, bo namenjen domačim uporabnikom, medtem ko bo za poslovne ostal čistokrvni Outlook. Prva novost, ki jo pri registraciji v Outlook.com opazimo, je spremenjen videz. Ta je že prilagojen Windows 8, in sicer se sklada z uporabniškim vmesnikom Metro. Rokovanje s sporočili je lažje, saj enostavno gledamo predoglede pripetih slik in videoposnetkov, odznačujemo spam in dostopamo do spletnih aplikacij Office, saj je poskrbljeno za integracijo s spletnimi Wordom, Excelom,...

51 komentarjev

Windows 8 prinaša nov poenoten pristop k tiskanju

Microsoftov laboratorij za preverjanje združljivosti tiskalnikov.

vir: MSDN Blogs
MSDN Blogs - Microsoft je na svojem blogu razkril, da bodo v Windows 8 spremenili pristop k tiskanju, s čimer bodo skušali rešiti večne težave z iskanjem gonilnikov za tiskalnike. Doslej je veljalo, da za vsak tiskalnik za vsako verzijo operacijskega sistema obstoji svoj gonilnik (najde se sicer nekaj univerzalnih gonilnikov), v Windows 8 pa bo tega konec. Microsoft si prizadeva, da bi z enim gonilnikom lahko podprli vrsto različnih fizičnih tiskalnikov.

Nova tiskalniška arhitektura v Windows 8 se imenuje v4, kar pomeni četrta verzija. Tretjo verzijo smo uporabljali od Windows 2000 do Windows 7, prvi dve pa še v starejših verzijah Windows. Glavna novost je uvedba tako imenovanih razrednih gonilnikov...

9 komentarjev

Predogled Officea 2013, omejen na Windows 7 in novejše

Microsoft - Ta teden je Microsoft pokazal predogledno verzijo svojega pisarniškega paketa, ki se bo v 15. inkarnaciji imenoval Office 2013. Zadnja verzija je izšla pred tremi leti in s prihajajočim Windows 8 je bil čas, da v Redmondu pokažejo, kaj so novega pripravili.

Na spletu se kar tare opisov, primerjav in recenzij, zato se ne bo težko poučiti o novostih. Kdor bi Office 2013 rad poizkusil sam, to lahko stori. Novosti je cel kup, glavna pa je sprememba filozofije dostopa do podatkov. Ti bodo sedaj povezani z Microsoft ID-jem, tako da boste lahko do njih pristopili z več naprav, ki bodo priključene na internet. To ni novo, bo pa Office 2013 datoteke privzeto - če se vanj prijavite - shranjeval v SkyDrive. Podobno bo deloval tudi Windows 8, ki bo prav tako veliko...

42 komentarjev

Potrjeno: Windows 8 prihaja v začetku avgusta

Nov uporabniški vmesnik spremlja tudi nov logotip

PC Pro - Microsoft je potrdil, kar smo potihoma pričakovali in med špekulacijami napovedali zadnje mesece. Windows 8 bo dokončan in poslal v fizični tisk medijev (RTM) prvi teden avgusta (med 1. in 5. avgustom), je dejal finančni direktor Tami Reller. Splošna dobavljivost (general availability) je napovedana za konec oktobra. Naslednja strežniška različica Windows Server 2012 se drži ustaljenega tempa in bo v stadiju RTM sredi avgusta, kakšen teden ali dva za Windows 8, splošna dobavljivost pa bo sledila že septembra.

RTM-verzija je že končna verzija operacijskega sistema, ki pa je še ni mogoče...

161 komentarjev

Prava nadgradnja na Windows 8 le s Sedmice

ComputerWorld - Izid Windows 8 se približuje, zato nam Microsoftov marketinški oddelek počasi dozira informacije o novem operacijskem sistemu. Sedaj so postale znane podrobnosti o nadgradnji na Windows 8, ki bo pravno oziroma licenčno mogoča z Windows XP in novejših, tehnično pa le z Windows 7. Podatkov o datumu izida pa še vedno ni.

Nadgradnja z Windows 7 na Windows 8 je tehnično mogoča brez težav, tako da uporabnikom ostanejo vsi nameščeni programi, sistemske nastavitve in dokumenti. Spomnimo, da bo Windows 8 na voljo v štirih verzijah: navadna, Pro, Enterprise za podjetja in RT za platformo ARM. Nadgradnja na navadno bo mogoča z Windows 7 Starter, Home Basic in Home Premium, medtem ko bo Windows 8 Pro moč povezniti na katerokoli...

136 komentarjev

Windows 8 za ARM dvakrat dražji od Sedmice

Extremetech - Cene Windows v škatlasti verziji (retail), ki se prodaja v trgovini so mnogokrat videti visoke, a resnici na ljubo malokdo to kupi. Podjetja in drugi veliki porabniki dobijo svoje programe masovnega licenciranja, kupci novih računalnikov pa dobijo Windows že prednaložen (OEM-verzija). In te verzije so precej cenejše, čeprav natančnih cen Microsoft in OEM-proizvajalci ne obešajo na veliki zvon. Po Microsoftovi napovedi, da bo Windows 8 na voljo tudi za ARM (tako imenovana verzija Windows 8 RT), se je postavilo zanimivo vprašanje, koliko bo to stalo. Microsoft namreč s to verzijo meri na poceni tablice, kjer je cena odločujoč dejavnik. Preseneča, da bo Windows 8 RT sorazmerno drag.

Pogovori z več sestavljavci računalnikov...

44 komentarjev

Metro UI vedno bolj kaže svoj obraz v Windows 8

engadget - Metro UI je z Windows Phone 7 nedvomno prinesel val svežine v mobilne operacijske sisteme, saj je zelo unikaten koncept pri upravljanju naprave prek na dotik občutljivega zaslona. Močno je osnovan okrog tipografije, torej veliko uporablja besede, nekoliko manj pa druge grafične elemente. Microsoft očitno ta stil snovanja vmesnikov želi razširiti tudi na druge platforme, saj najnovejša testna izdaja Windows 8 z oznako 7955 prinaša nov vmesnik za prijavo uporabnikov, ki je na moč podoben vmesniku Windows Phone 7. Sledi tega vmesnika se vidi tudi v nekaterih nastavitvah, npr. v meniju za ugašanje računalnika, ponovni zagon, hibernacijo oz. za odjavo uporabnika, s prihodnjimi izdajami pa verjetno lahko pričakujemo širitev tudi na druga...

35 komentarjev

Prve pregledne verzije Windows 8 za razvijalce

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je Windows 7 izdal pred poldrugim letom in čeprav na mnogo računalnikih še vedno tečejo starejše verzije, je Windows 8 že globoko v razvoju. O datumu izida je še prezgodaj špekulirati, čeprav se omenjata zaključek prihodnjega leta ter pričetek leta 2013, je pa Microsoft pripravil že prvo alfa verzijo izdelka.

Iz Redmonda so skupini izbranih preizkuševalcev in sestavljavcev računalnikov (OEM) začeli pošiljati različico M3 (Milestone 3) prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Šlo naj bi za verzijo 7971.0.110324-1900, njen namen pa je proizvajalcem dati dovolj časa, da se pripravijo na izid sistema, ki bo čez palec rečeno čez dve leti.

Razvoj verzije M3 se je začel prejšnji mesec, zatem pa bo izšla verzija CTP...

41 komentarjev