»

T-2 danes več ur nedelujoč

Slo-Tech - Danes okrog 11. ure je prišlo do izpada storitev slovenskega operaterja T-2. Iz T-2 so sporočili, da se je zgodila "splošna napaka". To sporočajo na družbenih omrežjih, ker spletna stran T-2 ni bila dosegljiva.

Njihovi uporabniki niso imeli dostopa do interneta, za celoten internet je bila nedosegljiva njihova spletna stran, prav tako so bile onesposobljene njihove druge storitve. Uporabniki poročajo o različnih simptomih, nekateri imajo dostop do posameznih storitev, drugod po državi je mrk popoln. Po neuradnih podatkih je zaradi izpada električne energije na razdelilno-transformatorski postaji na Brnčičevi v Ljubljani izpadel njihov glavni del (core service). Ni še znano, zakaj so zatajili tudi preklopi na redundanco in rezervno napajanje. Izpad je lepo viden tudi na prometu na slovenskem volišču SIX.

T-2 poroča, da je izpad poškodoval tudi rezervno napajanje.

Ob 14.20 so ponovno vzpostavili storitve, a se še pojavljajo motnje.

53 komentarjev

Švica bo prepovedala in blokirala tuje internetne igralnice

Slo-Tech - Švicarji so na referendumu z veliko večino potrdili nov zakon o igralnicah, ki bo dovolil internetne igralnice, a hkrati prepovedal te storitve tujih ponudnikov in s tem od ponudnikov dostopa do interneta zahteval blokado tujih igralnic. Novi zakon, ki bo začel veljati prihodnje leto in so ga kritiki že označili kot cenzuro interneta, je na glasovanju podprlo 72,9 odstotka volivcev.

Zakon, ki sta ga že potrdila oba domova švicarskega parlamenta, bo eden izmed najstrožjih zakonov o spletnih igralnicah v Evropi. Po besedah ministrice za pravosodje Simonette Sommaruga je namen zakona zlasti zaščita ranljivih skupin, med katerimi so tudi odvisniki od iger na srečo. Tem - v Švici jih je okrog 75.000 - bo uporaba internetnih igralnic prepovedana. Igralnice, ki bodo...

46 komentarjev

Nike obupal nad FuelBandom, odpustil večino ekipe

vir: CNET
CNET - Nikejeva športna zapestnica (pardon, "activity tracker") FuelBand je vse od svoje predstavitve pred dobrima dvema leta dobivala zelo dobre ocene in veljala za eno redkih zgodb o uspehu na trgu nosljivega računalništva (wearable computing). Zato tudi toliko bolj preseneča danes najavljena odločitev podjetja, da se bodo povsem umaknili s tega trga, ter da bodo odpustili (oz. delno prezaposlili) 70 zaposlenih, ki so delali na njej.

Stare zaloge novembra predstavljenega modela SE sicer mislijo prodajati še nekaj časa (cena ostaja 150-160 dolarjev), mu morda dodati še kakšno novo barvo, prav tako naj bi bila popravkov deležni še pripadajoči aplikaciji za iPhone oz. iPad (uradne Android aplikacije niso nikoli izdali).

Kar...

14 komentarjev

Dropbox imenoval Condoleezzo Rice za članico upravnega odbora, ob ostrem odzivu javnosti

TechCrunch - Še ne teden dni nazaj se je Mozillin izvršni direktor Brendan Eich moral posloviti od te funkcije, ker se je v javnosti razširila vest o njegovi finančni donaciji v podporo kalifornijski referendumski pobudi Proposition 8, ki je poskušala, in potem tudi začasno uspela suspendirati možnost poroke istospolnih parov v tej zvezni državi.

Podobne "javnomnenjske težave" prav zdaj trpi Dropbox, ker je v svoj upravni odbor povabil Condoleezzo Rice, nekdanjo Bushevo svetovalko za nacionalno varnost ter potem zunanjo ministrico ZDA. Uradno naj bi jim pomagala pri širjenju na tuje trge in pri izvedbi že dolgo pričakovane javne izdaje delnic (IPO).

...

46 komentarjev

Spopad hekerjev: Peter Veliki proti Sun Cuju

SecurityWeek - Trend Micro je izdelal zanimivo študijo, v katerem so primerjali lastnosti vzhodnoevropskih in vzhodnoazijskih hekerjev kot dveh geografskih skupin, od koder najpogosteje prihajajo hekerji. Rezultate so predstavili v poročilu z naslovom Peter Veliki proti Sun Cuju.

Večkrat beremo o napadih, ki so jih izvedli kitajskih hekerji, a to ne pomeni, da vzhodnoevropski zaostajajo v sposobnostih, ugotavljajo. V resnici je ravno nasprotno. Medtem ko azijskih hekerji napadajo vztrajno in v velikih številkah, so njihova orodja nekoliko manj sofisticirana in precej bolj generična. Napadalci iz nekdanjega sovjetskega bloka uporabljajo posebno, za vsak napad posebej napisano kodo, ki...

6 komentarjev

Blizzard potrdil krajo e-poštnih naslovov in zgoščenih gesel za Battle.net

New player(s) have arrived, Diablo's minions grow stronger.

vir: Slashdot
Slashdot - Blizzardov šefe Michael Mormaine je sinoči potrdil, da so tekom tega tedna zaznali vdor v njihovo interno omrežje, ter da so napadalci odnesli e-poštne naslove vseh Battle.net uporabnikov izvzemši Kitajske (ki ima po tamkajšnjem zakonu povsem ločene strežnike) in njihova zgoščena gesla; za severno- oz. južnoameriške, avstralske in novozelandske uporabnike pa še varnostno vprašanje in mobilno številko, če so ju imeli vpisani. Pravijo, da še ne vejo za točni čas vdora, kdo ga je izvedel, niti ali je napadalec dobil še kaj tretjega, vendar naj bi bili vsi plačilni podatki po vsej verjetnosti na varnem.

Za gesla posebej poudarjajo, da so bila varno zgoščena, tako da bi se morali napadalci lotiti vsakega posebej, pa še to da bi bilo težko (po vsej verjetnosti so...

31 komentarjev

Dropbox priznal izgubo e-poštnih naslovov, zanimive implikacije

Slo-Tech - Dva tedna nazaj smo pisali o potencialni kraji baze e-poštnih naslovov nekaterih, predvsem evropskih Dropbox uporabnikov, ki so potem na svoje račune nenadoma začeli dobivati spam. Incident bi najbrž šel mimo neopažen, če med prizadetimi uporabniki ne bi bilo številnih, ki so za Dropbox uporabljali specifični email naslov oz. alias, tako da takšen naslov v roke spammerjev ni mogel priti drugače kot z vpletanjem omenjenega ponudnika. No, Dropbox je obljubil, da bo raziskal, in zgleda so. Njihov odgovor ponuja zanimivo lekcijo iz varnosti gesel ter diskovja na spletu.

Kot pišejo na svojem blogu, se je vse skupaj začelo s krajo uporabniških podatkov na neki tretji strani (ne piše kateri), nakar so tamkajšnji...

14 komentarjev

Dropbox preiskuje potencialno krajo e-poštnih naslovov

The Verge - Dva dni nazaj so Dropboxovi evropski uporabniki utrpeli krajši 20-minutni izpad storitve, kmalu po tem pa so na uporabniškem forumu začele deževati pritožbe o nenadnem navalu spama, predvsem od evropskih ponudnikov internetnih igralnic in športnih stavnic. Med pritožniki je veliko uporabnikov, ki pravijo, da za Dropbox uporabljajo poseben, unikaten e-poštni naslov (npr. yahoo! mail alias), ki edini prijema spam in ki ni nikjer drugje v uporabi, namigujoč, da se je nekaj resnega moralo zgoditi prav pri Dropboxu. Resnega v smislu kraje baze uporabniških podatkov.

Upravitelji strani so se, po lanskem valu nenehnih težav (glej spodaj) odzvali še kar hitro. Za začetek pravijo, da je torkov izpad storitve...

5 komentarjev

BitTorrent predstavil javascript klienta, knjižnico

Paddle over - deljenje datotek kar iz spletnega brskalnika.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - BitTorrent inc., podjetje, ki je izumilo mrežni protokol bittorent in izdeluje popularni lahki odjemalec μTorrent, je predstavilo javascript bittorrent knjižnico Btapp.js in na njej temelječo platformo za pisanje brskalniških aplikacij, Torque ("navor").

Med prvimi dosežki so brskalniški torrent klient (prav tako Torque), spletna stran za deljenje datotek z linki (Paddle Over) in chrome plugin za downloadanje torrentov in magnet linkov z enim klikom, kot da bi šlo za običajne downloade (OneClick), na poti pa so še deljenje videoposnetkov preko torrenta, objava svoje torrent aktivnosti izbranim prijateljem (uTorrent friends), torrent linki direktno do...

9 komentarjev

SSD-ji so prihodnost

Slo-Tech - Čeprav so SSD-ji še vedno precej dražji od klasičnih trdih diskov, ko merimo razmerje med ceno in kapaciteto, njihov čas nezadržno prihaja. In to ne le v osebnih računalnikih, kjer je počasno mletje diska večidel lepotna težava, ampak tudi v strežnikih, dasi ti hranijo velike količine podatkov.

Kapaciteta namreč ni vse, ampak je mnogokrat pomembnejša karakteristika število operacija branja ali pisanja na sekundo oziroma IOPS. Navadni diski so relativno spodobni pri zaporednem branju velikih datotek, a se odrežejo izjemno slabo pri naključnem dostopu. Tu so SSD-ji toliko hitrejši, da jih za enake karakteristike potrebujemo desetkrat manj. Hkrati pa porabijo bistveno manj električne energije, tako da imamo korist tudi tu.

Glasni...

88 komentarjev

Pritožba zoper Dropbox pri FTC zaradi zavajanja o varnosti

Wired News - Doktorski študent Christopher Soghoian je vložil pritožbo pri Komisiji za mednarodno trgovino (FTC), v kateri Dropboxu očita zavajanje uporabnikov z obljubami, da so njihove datoteke šifrirane in zaposlenim v Dropboxu docela nedostopne. Soghoian je pretekli mesec pokazal, zakaj to ne drži, na kar se je odzval tudi Dropbox s spremembo pogojev uporabe. Kljub temu je Soghoian vložil še pritožbo pri FTC.

Res je, da so datoteke na strežnikih šifrirane, kot obljublja Dropbox, a ne drži, da do njih tehnično ne morejo dostopiti. Dropbox ima ključe za dešifriranje, saj jih potrebuje za iskanje dvojnikov. Pred prenosom datoteke v oblak se namreč izračuna njena zgoščena vrednost (hash) in če ta ustreza kateri datoteki, ki jo je bil prenesel kak drug uporabnik, se ne prenaša še enkrat, ampak...

10 komentarjev

Odkrita resna ranljivost v Dropboxu, 2. del

Dziądziak je svoje skripte pomenljivo poimenoval 'Dropship', kar v znanstveni fantastiki označuje posebno tovorno letalo za prevoz vojakov in opreme iz vesolja na površje. Na sliki je model KT-424 iz igre Warhawk.

Slo-Tech -

Še ni minil mesec dni, odkar so mediji poročali o resni varnostni pomanjkljivosti v popularnem sistemu za oblačno hranjenje datotek Dropbox. Prijavni podatki so se v nešifrirani obliki hranili kar v konfiguracijski datoteki config.db, zato je bilo mogoče z njeno krajo pridobiti dostop do celotnega Dropbox imenika tretje osebe. Napadalec ni potreboval posebnega tehničnega znanja, le nekaj minut za računalnikom žrtve. V podjetju objave niso vzeli pretirano resno; CTO in soustanovitelj Arash Ferdowsi je na uradnem forumu komentiral, da so uporabniki sami dolžni zavarovati svoj sistem pred fizičnim vdorom, ter da je napaka po naravi stvari zadeva vse aplikacije, ki za prijavo uporabljajo piškotke. Dober teden dni kasneje so svojem blogu napovedali popravek in še...

9 komentarjev

Odkrita resna ranljivost v Dropboxu

Slo-Tech - Storitev Dropbox, ki je med nami že nekaj časa in je po dolgem beta stadiju konec lanskega leta prilezla do prve stabilne različice, omogoča avtomatično sinhronizacijo dokumentov na lokalnem računalniku v oblak v realnem času. Zavoljo brezplačnosti, preprostosti, prenosljivosti (podprte so vse pomembnejše platforme) in prostornosti (osnovni paket obsega dva gigabajta) je Dropbox najbolj priljubljena storitev svoje vrste. Derek Newton sedaj v svojem blogu poroča o odkriti ranljivosti v preverjanju pristnosti v računu za Dropbox, ki omogoča napadalcu pridobitev dostopa do računa.

Za povezavo računalnika z računom za Dropbox mora uporabnik nanj namestiti odjemalca, določiti lokalno mapo, ki se sinhronizira, in vpisati...

60 komentarjev