»

IBM in Symantec odpuščata

ZDNet - Čeprav se gospodarstvo vsaj onstran Luže počasi pobira oziroma ga poskočno ohranjajo s steroidi iz centralne banke, podjetja intenzivno krčijo stroške in odpuščajo. IBM sicer svojih kadrovskih tegob ne obeša na veliki zvon, a se je vseeno izvedelo, da bo podjetje odpuščalo. V trenutnem ciklu krčenja so odpustili že 1600 zaposlenih, trend pa se bo do konca leta še nadaljeval. Podjetje številk uradno ni želelo navesti, je pa odpuščanje potrdilo. Podjetje ima sicer 430.000 zaposlenih, v letošnjem letu pa bodo stroški iz prestrukturiranja (vključno z odpravninami) dosegli milijardo dolarjev. To pomeni, da bi delo lahko izgubilo od 6000-8000 ljudi. A v prihodnosti pričakujejo še večje prihranke na ta račun, podrobnosti pa podjetje ne razkriva. Razlog za odpuščanje so tudi slabi poslovni rezultati iz prvega letošnjega kvartala, v katerem je podjetje precej...

9 komentarjev

Ubisoft zakrpal ranljivost v uPlayu

vir: Forbes
ZDNet - Ubisoft se je hitro odzval na včerajšnje odkritje, da njegov sistem za DRM-zaščito iger uPlay vsebuje hudo varnostno luknjo - nekateri so ga označili kar kot rootkit - ki omogoča napadalcem nepooblaščen dostop do računalnika. Danes so izdali popravek, ki omenjeno ranljivost zakrpa.

V izjavi za javnost so zapisali, da da so izdelali nujni popravek za vtičnik v brskalniku za aplikacijo uPlay. Vsem uporabnikom svetujejo njegovo namestitev, pri čemer opozarjajo, da mora biti med nadgradnjo brskalnik zaprt, sicer namestitev ne bo pravilna. Popravljena verzija uPlaya nosi številko 2.0.4, posodobitev pa se sproži samodejno ob zagonu odjemalca za uPlay (forced update).

Pri tem je Ubisoft poizkušal zmanjšati pomembnost odkritja. O rootkitu niso govorili, ampak so...

1 komentar

Google I/O - Chrome za Android/iOS

Chroma za Android

vir: Mashable
Mashable - Ob boku najav novih izdelkov in skakanja na strop Moscone centra s padalom je Google na svoji razvijalski konferenci I/O predstavil še različici brskalnika Chrome za Android in iOS.

Android različica je na voljo že od februarja, tako da so jo zdaj zgolj promovirali iz bete (17) v stabilno različico (18). Spremembe so minimalne - par polikanih hroščev in manjših izboljšav vmesnika. Imetniki telefonov z Ice cream sandwitchom jo dobite v trgovini Google Play, ostali pa se bodo za zdaj morali zadovoljiti z mobilno Opero.

Bolj zanimiva bo različica za iOS, tudi že na voljo v App Storu. Spet je vse isto, s tem, da so dodali podporo za swipe geste za odpiranje in zapiranje zavihkov, sinhronizacijo vsega (odprti zavihki, zgodovina, zaznamki, shranjena gesla) z...

15 komentarjev

Izšel nativni Firefox za Android

Mozilla.org - Čeprav je bil Firefox na Androidu podprt že sedaj, je bil ta nekoliko počasnejši, ker je uporabljal gradnike XUL. Mozilla je zato že nekaj mesecev razvijala Firefox za Android, ki uporablja domače gradnike, kar zelo blagodejno vpliva na hitrost. Po majski beti je sedaj pred nami končna verzija Firefoxa 14 za Android, ki jo seveda lahko snamete z uradne strani ali poiščete v Google Playu.

Novega je torej precej, saj je pod pokrovom dobršen del napisan povsem na novo. To se zelo pozna na hitrosti, saj je Firefox več kot dvakrat hitrejši od stare verzije in po besedah proizvajalca poskočnejši tudi od ostalih brskalnikov za Android (merili so z lastnim testom Eideticker). Hitrejša sta tako zagon kakor tudi izris strani (rendering). Druge...

20 komentarjev

Ameriški cariniki zaslišali avtorja Crypotocata

Zeropaid - Prejšnji teden so med obiskom Združenih držav cariniki na meji s Kanado ustavili, zadržali ter zaslišali libanonskega študenta Nadima Kobeissja. 22-letni Kobeissi v Montrealu študira politologijo in filozofijo, znan pa je predvsem kot varnostni raziskovalec, heker, zagret podpornik WikiLeaksa in Bradleya Manninga, ter -- avtor programa za anonimni spletni klepet, Cryptocat. Prav delo na slednjem je najbolj zanimalo zasliševalce.

Nadim Kobeissi.

vir: Wikipedia


Cryptocat je odprtokodni programski paket in hkrati spletna stran (http://crypto.cat) za anonimni spletni klepet in pošiljanje krajših datotek (do 600k). Sestoji iz dveh delov - javascript kode v brskalniku in nekaj pomožne php kode na strežniku. Strežniški del skrbi zgolj za komunikacijo med udeleženci pogovora in oblikovanje kanalov (v stilu IRC-a), medtem ko se vsakršno šifriranje klepeta (AES-265) izvede že v brskalniku, tako da strežnik nikoli ne vidi čistopisov, kot tudi ne izmenjave ključev. Obenem se aktivno ščiti še

15 komentarjev

Yahoo predstavil mobilni brskalnik Axis

Tako zdaj izgledajo Yahoojeve spoti.

vir: Yahoo News
Yahoo News - V zvezi z Yahoojem smo zadnje mesece pisali predvsem o slabih poslovnih rezultatih, obsežnem odpuščanju in potem še zamenjavi direktorja posredi napihnjenega CV-ja, ne gre pa pozabiti, da gre za enega pionirjev interneta in, vsaj za malo starejše, najbrž tudi prvo spletno stran, ki so jo videli (slikca). V tem kontekstu gre gledati tudi njihovo svežo rešitev - iskanju prilagojeni brskalnik Axis.

Axis pride kot brskalnik za platformo iOS oz. kot vtičnik za namizne brskalnike Chrome, Firefox in Safari, Android in Windows phone različici pa sta še v delu. Sam izgled brskalnika je dokaj klasičen, razlika pa se začne ob uporabi iskalnika. Yahoo nad iskano besedo najprej vrže svoje semantične algoritme (ne Bing, ki že nekaj časa poganja njihov iskalni posel) in predlaga možne zadetke,...

5 komentarjev

Yahoo predstavil Search Direct

CNet - Yahoo je včeraj predstavil novo storitev Yahoo Search Direct, ki predstavlja konkurenco lani izdanemu Googlovemu Instant Searchu. Temu navkljub ne gre za enakovredno storitev, saj je Yahoojev pristop drugačen.

Nova funkcija v oknu pod iskalnim poljem prikaže deset najbolj vročih tem glede na vpisano ključno besedo, uporabnik pa s premikom kazalca nanje v drugi polovici okna izpiše glavne povezave. To pomeni, da Yahoo ne prikazuje rezultatov iskanja sproti, kakor to počne Google, ampak sproti prikazuje najpopularnejše teme, ki so povezane z iskalnim terminom, in potem glavne strani z njimi. Te so lahko potovalni vodiči, podatki o vremenu, splošni podatki o podjetju itn.

Yahoo želi s to novostjo prebuditi uporabnike in pridobiti kakšnega novega, saj njegov tržni delež že nekaj časa lebdi okoli 16...

3 komentarji

Mobilna Opera presegla sto milijonov uporabnikov, prihaja na iPad

Opera Web Browser - Vitki norveški brskalnik Opera, ki se je v mobilnem svetu uporabnikom prikupil dosti bolj kot v namiznem, je presegel mejo 100 milijonov mobilnih uporabnikov. Kot so sporočili iz podjetja, 90,4 milijona ljudi uporablja Opero Mini vsak dan, medtem ko jih dodatnih 15 milijonov Opero Mobile zažene vsaj enkrat mesečno. Ob tem poudarimo, da te številke zajemajo le uporabnike, ki so si svojo Opero z interneta prenesli sami in ne tudi tistih, ki so jo že dobili prednaloženo na telefonih in jo nemara uporabljajo. Mobilna Opera tako vsak mesec odpre 52 milijard spletnih strani, kar ni malo.

Hkrati je Opera napovedala, da bodo...

25 komentarjev

Yahoo predstavil Livestand

TechCrunch - Yahoo je predstavil storitev Livestand, kakor so poimenovali nov tabličnim računalnikom namenjen digitalni kiosk. Namenjen je uporabnikom iPada in androidnih tabličnih računalnikov. Uporabnik se na stran vpiše z računom za Yahoo, Facebook in Google, v zameno pa dobi personalizirano stran z interaktivnimi novicami in novostmi iz socialnih omrežij, ki ga zanimajo. Stran je torej neke vrste konkurenca nedavno predstavljenemu The Dailyju.

Yahoo storitev označuje kot ultrapersonalizirano stran začetno stran Yahoo, ki bo popolnoma prilagojena uporabnikovim željam. Storitev bo prišla prav tudi založnikom, ki bodo dobili možnost publiciranja in serviranja svojih vsebin končnim uporabnikom, pri...

0 komentarjev

Mobilni Google Instant gre po svetu

Prikaz zadetkov v francoščini

vir: Google
Google - Google je svojo storitev Instant, kjer se iskalni zadetki prikažejo po vnosu prvega znaka v iskalno polje ter se med tipkanjem ves čas prilagajajo, sprva splavil za namizne brskalnike. Pred kratkim jo je v beta različici razširil še na mobilni platformi iOS in Android, a je bilo to omejeno le na uporabnike teh mobilnih telefonov v ZDA. A nič več, Google Instant je na teh dveh mobilnih platformah zdaj namreč na voljo uporabnikom po celem svetu. Čeprav so geografske omejitve mnogo bolj sproščene, storitev še ni pretirano...

5 komentarjev

Chrome Web Store predstavljen, Chrome 9 novosti

ESPN kot prvi predlog ob pritisku tipke e - v ozadju naložen 'instantno'

vir: engadget
engadget - Kot se je predvidevalo že ob objavi vabil na prireditev je Google danes predstavil novosti, povezane tako z brskalnikom kot z operacijskim sistemom, ki si delita ime Chrome. Na brskalniškem delu so končno predstavili spletno trgovino z aplikacijami, poleg nekaterih drugih novostih, ki jih lahko v kratkem pričakujemo vgrajene v sam brskalnik. V delu posvečenemu Chrome OS so nekoliko podrobneje predstavili delovanje tega operacijskega sistema ter njegovo navezanost na namenske prenosnike. Enega izmed njih so že predstavili, a ni naprodaj. Tokrat se osredotočamo na brskalniški del prireditve.

Chrome Web Store zaenkrat podpira le Chrome, čeprav bi nekatere aplikacije že sedaj delovale v...

41 komentarjev