»

Intel menja izvršnega direktorja

Slo-Tech - Bob Swan, ki je v Intelu izvršni direktor od junija 2018, pred tem pa je opravljal funkcijo finančnega direktorja, se bo 15. februarja poslovil. Za krmilom podjetja ga bo zamenjal Pet Gelsinger, ki trenutno vodi VMware. Da se bo moral Swan slej ali prej posloviti, je bilo jasno že dlje časa, saj so bili zaradi slabih odločitev in rezultatov podjetja delničarji čedalje bolj nestrpni. Sklad Third Point, ki je eden večjih lastnikov podjetja, je naposled predlagal prevetritev vodstva.

Direktor sklada Daniel Loeb je že decembra pisal Intelovemu predsedniku Omarju Ishraku in ga posvaril, da bi Intelove resne težave utegnile negativno vplivati na celoten tehnološki segment. Predlagal je več možnosti, od odprodaje nestrateških naložb do razdelitve podjetja na proizvodni in načrtovalni del. Takšna razcepitev bi bila seveda prelomna, saj bi pomenila konec ikoničnega Intela, ki je (bil) simbol proizvajalca čipov, ki pokriva celotno vertikalo. Upravni odbor se je sedaj odločil, da za začetek...

4 komentarji

Afera o izobrazbi odpihnila Yahoojevega izvršnega direktorja

Največji zmagovalec je Dan Loeb, ki je dobil vse, kar je zahteval.

Yahoo News - Afera o izobrazbi Yahoojevega izvršnega direktorja je dobila epilog, saj se je Scott Thompson odločil, da nepreklicno odstopi. K tej odločitvi mu je pravzaprav pomagal upravni odbor, ki je v nedeljo na izredni seji sprejel odločitev, da Thompson ni primeren za vodenje podjetja, tako da mu drugega ni preostalo. Hkrati je dobil upravni odbor tri nove člane iz vrst največjega delničarja, ki je na težave z izobrazbo opozoril.

Spomnimo, da je vodja hedge sklada Third Point kot največjega zasebnega lastnika Yahooja Dan Loeb prejšnji teden razkril, da je Scott Thompson lagal o svoji izobrazbi. Na spletu in v poročilih SEC-u (ameriška agencija za trg...

21 komentarjev

Thompsonovo zavajanje o izobrazbi odneslo kadrovnico

ComputerWorld - Prejšnji teden se je razkrilo, da Yahoojev izvršni direktor nima diplome iz računalništva, ampak zgolj iz poslovodenja. To za izvršnega direktorja ne bi bila nobena ovira, če bi to priznal, a je Scott Thompson javnost, delničarje in celo regulatorja trga vrednostnih papirjev zavajal z navajanjem diplome iz računalništva med svojo izobrazbo. Upravljavec velikega hedge sklada Third Point, ki ima v Yahooju šestodstotni delež, je s tem ustvarjal medijski pritisk na Yahoojevo vodstvo.

Odzivi podjetja so milo rečeno nenavadni. Thompson je zaposlenim v podjetju poslal okrožnico, v kateri se je opravičil za težave. Zapisal je, da upravni odbor težavo že preiskuje in da z njim sodeluje,...

24 komentarjev

Yahoojev izvršni direktor lagal o izobrazbi

AllThingsD - Da imajo tudi v tujini težave s prepisovanjem doktoratov in laganjem o izobrazbi, je pokazal Yahoojev izvršni direktor Scott Thompson, ki si je izmislil diplomo iz računalništva. V resnici je študiral poslovodenje (business administration), a je 10 let po potrebi trdil, da ima tudi diplomo iz računalništva.

Kot je odkril Dan Loeb, vodja hedge sklada Third Point, ki je 6-odstotni lastnik Yahooja, Thompson ni mogel študirati računalništva, saj Stonehill College v letih 1975-1979 ni ponujal tega programa. V resnici računalnikov niso niti imeli. Sumljivo je bilo, da je imel Thompson na uradnih straneh Yahooja zapisano diplomo iz računalništva in poslovodenja, zato je Loeb to raziskal. Čeprav so bili isti podatki navedeni celo v uradnih poročilu SEC-u (ameriška komisija za trg vrednostnih papirjev), to ne drži....

13 komentarjev

Yahoo se pripravlja na tožbo proti Facebooku

The New York Times - Nič novega ni, da ima Yahoo težave z izgubljanjem tržnega deleža in padanjem dobička. Zato se je morala posloviti tudi nekdanja izvršna direktorica Carol Bartz, ki jo je nasledil Scott Thompson, odstopil pa je tudi Yahoojev predsednik Jerry Yang. Thompson je začel odločno pometati, kar bojda pomeni masovna odpuščanja. Kdo in kam bo šel, ni znano, govori pa se o več tisočih zaposlenih - podrobnosti pričakujemo do konca meseca. Poleg tega je napovedal še tožbo proti Facebooku, od katerega želi iztisniti nekaj denarja.

Če smo doslej na področju patentnih vojn večidel pisali o proizvajalcih...

7 komentarjev

Odstopil Yahoojev predsednik Jerry Yang

vir: Reuters
Reuters - Kadrovske rošade v Yahooju se nadaljujejo. Zgolj dva tedna po ustoličenju novega izvršnega direktorja Scotta Thompsona, ki je zamenjal lani septembra odstavljeno Carol Bartz, je nepreklicno odstopno izjavo podal še Yahoojev ustanovitelj in predsednik Jerry Yang. Vlagatelji so se napovedi razveselili.

Yang je leta 1994 skupaj z Davidom Filom ustanovil spletno stran "David and Jerry's Guide to the World Wide Web", ki sta jo še istega leta preimenovala v Yahoo, kar naj bi bila kratica za Yet Another Hierarchical Officious Oracle. Domeno Yahoo.com in istoimensko podjetje sta registrirala naslednje leto in legenda se je rodila. Yahoo je postal sinonim za vstopno točko na internet, ki združuje iskanje in širši portal....

3 komentarji

Scott Thompson nov Yahoojev izvršni direktor

AllThingsD - Lanskega septembra je upravni odbor Yahooja razrešil tedanjo izvršno direktorico Carol Bartz, ker ni uspela poživiti podjetja ter povečati njegovega tržnega deleža in dobička, za kar je bila na položaj imenovana. Vršilec dolžnosti izvršnega direktorja je postal finančni direktor Timothy Morse, Yahoojev upravni odbor pa se je lotil težavnega postopka iskanja novega šefa.

Iskanja so se lotili počasi, saj so želeli prej ugotoviti, kaj od podjetja sploh...

3 komentarji

Carol Bartz razrešena s položaja izvršne direktorice Yahooja

Carol Bartz

vir: The New York Times
The New York Times - Včeraj je Yahoojeve zaposlene in njegove delničarje presenetila novica, da je bila izvršna direktorica Carol Bartz, ki je položaj zasedala od januarja 2009, razrešena. O novici je svoje zaposlene obvestila po kratki elektronski okrožnici, v kateri je zapisala, da ji je informacijo o prenehanju delovnega razmerja po telefonu sporočil predsednik upravnega odbora Yahooja.

Prva namigovanja, da Yahoo potihoma išče novega izvršnega direktorja, so se pojavila že junija, a jih je Yahoo odpisal kot smešna in neosnovana. Tri mesece pozneje so se uresničila.

Ko je Bartzova nastopila položaj, je njena naloga obsegala revitalizacijo podjetja, povečanje dobička in vrnitev na pota...

12 komentarjev