»

Samsung pripravlja telefone s Tizenom, Canonical pa Ubuntu zanje

Bloomberg - Samsung je sicer poznan kot največji ponudnik androidnih telefonov, a podjetje ima tudi širše ambicije. Danes so potrdili govorice, ki so vztrajale zadnje dni; podjetje bo letos izdalo telefone na platformi Tizen.

Tizen je kakor Android v osnovi zgrajen na Linuxovem jedru, vsebuje pa še EFL (Enlightenment Foundation Libraries) in WebKit. Za Tizen skrbi Linux Foundation, upravlja pa ga Technical Steering Group, kjer sta glavna prav Samsung in Intel. Tizen je ostanek neslavno propadle Nokiinega MeeGoja, ki je dobil krušne starše v podobi Intela in Samsunga. Žal je Samsungova najava precej meglena, saj so povedali le, da bodo še letos izdali naprave s Tizenom. Povedali niso niti, koliko bo teh modelov (a zagotovo jih bo...

45 komentarjev

Izšel Wayland 1.0

Phoronix - Kristian Høgsberg, inženir pri Intelu in vodja projekta za izdelavo novega grafičnega vmesnika za GNU/Linux je sinoči izdal prvo stabilno verzijo tega vmesnika, Wayland 1.0. Wayland je mišljen kot nadomestek za zdaj že prav priletni X strežnik, prinesel pa naj bi bistveno bolj odzivno 2d grafiko, bliskovito 3d pospeševanje, predvsem pa nov, čist vmesnik za razvijalce.

Z izdajo enice Wayland sicer še ni povsem zrel za produkcijo, so pa zacementirali programski vmesnik (API), tako...

22 komentarjev

Izšel Tizen 1.0

engadget - Intelova in Samsungova mobilna platforma Tizen, kot se nekdanji MeeGo imenuje od umika Nokie naprej, je dosegel različico 1.0 ("Larkspur", poimenovan po priljubljeni vrtni roži). Za uporabnike ni kaj dosti za videti (zaslonske slike so še z januarja), bodo pa zato toliko bolj veseli potencialni razvijalci.

Izvorna koda je na voljo preko gita, skupaj s pripadajočim wikijem, izčrpno dokumentacijo in robustnim razvijalskim kompletom (SDK) (temeljujočim na okolju Eclipse). Veliko ur so zapravili tudi za emulator, ki bo lahko oponašal več različnih kategorij mobilne opreme in to strojno pospešeno. Kar se tiče internalij platforme, gre za GNU/Linux sistem z zelo zanimivim naborov knjižnic z vseh vetrov. Grafiko zagotavlja X11 in ne Wayland, kot je zadnje čase moderno, izris pa grafične...

8 komentarjev

Mozilla pripravlja mobilni OS

Slashdot - Na tržišču mobilnih operacijskih sistemov je očitno še prostor, oz. vsaj tako meni Mozilla, ki je ta mesec začela s prvimi testiranji poleti najavljenega operacijskega sistema B2G oz. Boot-to-Gecko.

Kot gre sklepati iz imena, gre za OS, ki takoj po zagonu naloži Mozillin brskalnik (točneje Gecko, ki je render engine); uporabniški vmesnik in vsi programi pa so izvedeni kot spletne aplikacije po načelu HTML5+CSS3+Javascript. Prve špekulacije so bile, da gre za odgovor na Googlov Chrome OS in na njem temeljujoče poceni študentske laptope, a Mozilla se...

15 komentarjev

RIM polaga vse upe v nov mobilni OS - BBX

RIM vse upe polaga v nov operacijski sistem BBX.

vir: All Touch Tablet
All Touch Tablet - Kanadsko podjetje Research in Motion, znano predvsem kot proizvajalec BlackBerry telefonov in precej slabo prodajane PlayBook tablice, je včeraj zaključilo trodnevno razvijalsko konferenco v San Francsicu. Na otvoritvi so se še enkrat opravičili za izpad mobilnega interneta v začetku prejšnjega tedna, nato pa predstavili nov operacijski sistem za BlackBerry izdelke, od tablic pa do telefonov, imenovan BlackBerry BBX.

BBX je nastal iz sodelovanja s podjetjem QNX real-time operating systems, ki ga je RIM kupil pred dobrim letom in katerega operacijski sistem (ONX) poganja PlayBooke. Z združitvijo ONX-a z BlackBerry OS 6 oz 7 (pri čemer je sedemka na voljo zgolj v peščici poletnih modelov) je zdaj na voljo BBX. Na papirju ima nekaj zanimivih funkcij, začenši z odlično...

13 komentarjev

Samsung s svojim mobilnim Linuxom

bit-tech.net - Po nekajletnem mrtvilu na področju pametnih mobilnikov, kjer sta bila glavna akterja Symbian in Microsoft, je Apple s svojim iPhoneom povzročil pravo revolucijo. Sledil mu je Google z Androidom, Microsoft in Nokia oz. Symbian pa panično dodelujeta svoje sisteme, da bi ju pripeljala v korak s časom. Nokia medtem izdaja tudi nadvse zanimivo platformo Maemo, medtem ko je Palm popolnoma opustil razvoj svojega Palm OS v zameno za popolnoma nov webOS. RIM je s svojimi Blackberryji vedno v rokah imel bolj ali manj enak krog uporabnikov, ki so večinoma v poslovnih vodah in imajo svoje zahteve, ki jih drugi očitno ne izpolnjujejo, vsaj ne tako dobro. Samsungu se je očitno zdelo, da izbire na področju mobilnih operacijskih sistemov še ni dovolj,...

17 komentarjev

Mozilla pripravlja Fennec za Androide in nekaj za iPhone

Slo-Tech - Medtem ko nas do sočasne izdaje Firefoxa 3.6 in mobilnega Firefoxa (Fenneca) 1.0 za Nokiino mobilno platformo Maemo loči le še kak mesec, Mozilla aktivno razvija tudi podporo za preostale mobilne platforme. Fennec 1.0 za Windows Mobile bo tako izšel kmalu po izdaji za Maemo, skupaj s Firefoxom 3.7 pa utegne biti že v prvi polovici leta 2010 na voljo tudi mobilni Firefox za Android. Po besedah Jayja Sullivana, podpredsednika Mozillinega mobilnega oddelka, je bil Android do nedavnega omejen na Javo, kasneje izdani Android NDK pa uporablja C/C++, kar uporablja tudi Mozilla za ravoj Firefoxa.

Neznan izdelek, ki pa z veliko verjetnostjo ni mobilni brskalnik, pa bo Mozilla po besedah svojega prvega moža Johna Lillyja čez nekaj tednov poslala v iPhononov App Store. Program naj bi "presenetil ljudi" in nekateri ugibajo, da gre za Weave.

4 komentarji

Izšel Python 3.0

The Register - Če ste morebiti zamudili, v sredo je izšel Python 3.0, katerega nova verzija ni več popolnoma združljiva z družino 2.x. Guido van Rossum, oče projekta, je dejal, da je jezik večinoma enak, so pa spremenili vrsto detajlov, popravili nekaj nadležnosti in pobrisali nekaj zastarele kode ter reorganizirali standardno knjižnico. Priznava, da verzija 3.0 teče deset odstotkov počasneje od predhodne in pravi, da se bodo tej težavi posvetili pozneje. Seznam vseh novosti je na voljo na uradni spletni strani.

60 komentarjev