»

ECJ: iskalniki so nevarna stvar

Slo-Tech - Sodišče Evropske unije je danes razsodilo, da spletni iskalniki s tem, ko sistematsko, konstantno in avtomatsko iščejo na internetu objavljene vsebine, zbirajo podatke v smislu evropske direktive o zaščiti posameznikov v zvezi z obdelovanjem osebnih podatkov.

Google je bil tako v primeru španskega tožnika, ki mu ni bilo všeč, da je iskanje po njegovem imenu vrnilo povezavo na časopisni članek v zvezi s prisilno prodajo njegove hiše zaradi poplačila dolga, razglašen za upravljalca osebnih podatkov z vsemi dolžnostmi, ki mu tako gredo. V tem primeru se od njega zahteva anonimizacija zapisov (pravica do pozabe).

Sodišče tako ugotavlja, da je rezultat iskanja lahko nezakonit, kljub temu, da je izvorna objava v celoti zakonita. Sodišče ugotavlja, da združena zbirka o posamezniku (rezultati iskanja po njegovem imenu) omogoča sestavljanje bistveno podrobnejše slike o posamezniku, kot bi si jo posameznik lahko ustvaril, če iskalnika ne bi bilo.

Tako se kot kaže tudi EU pridružuje...

27 komentarjev

Uporaba Facebooka škoduje razpoloženju

vir: BBC
BBC - Študij o učinkih uporabe družabnih omrežij na posameznika je bilo opravljenih že več, a nobena še ni raziskovala, kako njihova uporaba vpliva na razpoloženje in splošno zadovoljstvo uporabnikov. Raziskava Univerze v Michiganu kaže, da negativno.

Analizirali so, kako se uporabniki družabnih omrežij počutijo po uporabi. Raziskovalce je zanimal vpliv na splošno zadovoljstvo z življenjem in na počutje. Vzorec je bil sicer sorazmerno majhen (82 ljudi), a vseeno so rezultati zanimivi. Ugotovili so namreč, da se takoj po uporabi Facebooka ljudje počutijo slabše, hkrati pa se znižuje tudi njihovo zadovoljstvo z življenjem.

Samo po sebi to še ni dovolj. Preverili so še nekaj...

33 komentarjev

Microsoft vložil patent za prikaz iskalnih rezultatov glede na sposobnosti uporabnika

GeekWire - Znano je, da iskalniki že dolgo ne strežejo več enotnih rezultatov iskanja. Ti so odvisni tako od geografske lokacije kot tudi od predhodnih iskanj in celo od uporabe drugih storitev. Zato ni presenetljivo, da želi Microsoft še dlje in rezultate iskanja v Bingu vračati glede na uporabnikovo razpoloženje, interese in znanja (manj politično korektni bi dejali kar inteligenco). Vlogo za patent za to početje je vložil že predlani, patentni urad pa jo je šele sedaj javno objavil.

Zamisel je preprosta, a bo težje izvedljiva. Microsoft bo namreč v sodelovanju s Facebookom, Twitterjem in podobnimi družabnimi omrežji analiziral prispevke uporabnika in tej podlagi ocenil trenutno počutje uporabnika....

32 komentarjev

Microsoft bo sodeloval z največjim kitajskim iskalnikom Baidu

The New York Times - Microsoft se želi okrepiti na kitajskem iskalniškem trgu, zato so sklenili dogovor o sodelovanju z vodilnim kitajskim iskalnikom Baidu. Ta ima na Kitajskem 83-odstotni tržni delež pri iskanju po spletu, a večino poizvedb uporabniki opravijo v kitajščini. V zadnjem času pa narašča tudi število uporabnikov interneta na Kitajskem, ki znajo angleško in iščejo informacije tudi v tem jeziku. Baidu ima nemalo težav pri prikazovanju relevantnih zadetkov na angleške poizvedbe, zato jim bo na pomoč priskočil Microsoft. Njihova iskalna storitev Bing bo namreč servirala rezultate iskanja v angleščini, ki bodo bolj relevantni.

Kitajska ima 470 milijonov internetnih uporabnikov, ki dnevno opravijo 10 milijonov iskanj v angleščini, in tu se skriva velika priložnost za Microsoft. Še posebej mu je delo olajšal Google, ki se je lani spopadel s kitajskimi oblastmi v vprašanju upravičenosti...

3 komentarji

Bing zavrača Googlove očitke o kopiranju rezultatov iskanja

Microsoft - Predvčerajšnjim je bila glavna vest na internetu Googlova analiza rezultatov iskanja z Microsoftovim Bingom, ki je pokazala, da naj bi Bing kopiral Googlove rezultate. Medtem ko je Google to označil za goljufanje, so dan pozneje svojo plat zgodbe predstavili v Redmondu.

Kot pravijo, Bing za rangiranje iskalnih zadetkov v svojem algoritmu uporablja več kot tisoč signalov in kriterijev. Od tega le majhen delež predstavljajo podatki uporabnikov, ki se prostovoljno prijavijo (opt-in) v deljenje anonimnih podatkov, nastajajočih med brskanjem. Googlovo poročilo označujejo kot taktiko iz vohunskega romana, s katero so ustvarili nekaj povsem nereprezentativnih rezultatov in jih...

30 komentarjev

Microsoft napovedal sodelovanje s Facebookom pri iskanju

CNet - Navzočnost Facebooka na vseh ravneh internetnega življenja se preliva tudi v iskanje po spletu, saj je Microsoft napovedal, da bo sodeloval s Facebookom pri izpisovanju iskalnih zadetkov na svojem Bingu. Uporabniki bodo kmalu dobili možnost prebiranja rezultatov iskanja, ki bodo vsebovali tudi teme, skupine, interese, pojme in drugo, kar bodo njihovi prijatelji na Facebooku označili s klikom na gumb Všeč mi je (Like). Novost so predstavili danes ponoči po evropskem času na Microsoftovi izpostavi v Silicijevi dolini. Podjetji pravita, da bodo rezultati iskanja na ta način kakovostnejši, saj bomo dobili...

18 komentarjev

Bing in Twitter sta lepi par

Rezultati iskanja

vir: CNet
CNet - Microsoft je sklenil, da je Twitter dovolj popularna spletna stran, da se njene podstrani oz. tweete splača uvrstiti med iskalne zadetke v svojem iskalniku Bing. Tako odslej Bing pri iskanju po frazi, ki sestoji iz imena znane osebnosti in besede "twitter", v posebnem okvirju vrne rezultate iz Twitterja. Za začetek niso poindeksirali vseh strani, temveč zgolj nekaj tisoč najbolj slavnih osebnosti. Mednje Microsoft uvršča denimo nekdanjega ameriškega podpredsednika Ala Gora in Ryana Seacresta, voditelja oddaje American Idol.
S to novostjo želi Microsoft na Bing pripeljati kakšnega uporabnika več, saj statistike kažejo, da ni resneje ogrozil Googla. Junija je imel 8,23-odstotni tržni delež med iskalniki, kar je le malo za Yahoojem in hkrati svetlobna leta za Googlovimi 78,48 odstotki. Pred predstavitvijo Binga je Microsoftov iskalni portal konstanto izgubljal obiskovalce, po...

2 komentarja

Microsoft predstavil animiran spletni iskalnik Tafiti

Neowin - Microsoft je splavil Tafiti (ki pomeni "naredi raziskavo" v svahiliju), testni spletni iskalnik, ki deluje v okviru lastnih tehnologij Live Search in Silverlight. Celotno iskanje boste izkusili v animaciji, le iskanje deluje nekoliko počasneje kot pri običajnih spletnih iskalnikih.

Rezultati iskanja so predstavljeni na sredini. Na levi strani je iskalnik, ki se prvotno nahaja na sredini. Pod njim pa 5 kategorij, ki se vrtijo v krogu: splet, slike, novice, feed viri in knjige. Menjava kategorije je hitra in se menja s preprostim klikom na želeno. Na desni strani je vrstica za shranjevanje rezultatov iskanja, ki deluje po principu povleci-spusti. Ko spustite rezultat iskanja na t.i. "polico", ga lahko poljubno poimenujete in s klikom nanj pošljete na blog ali e-pošto.

Microsoft, pod pogostimi vprašanji (FAQ) sporoča, da je bil Tafiti ustvarjen kot pomoč ljudem pri uporabi spleta za raziskovalne projekte, ki zajemajo množico večih iskalnih povpraševanj. Tafiti jim pri tem pomaga...

80 komentarjev