»

Applovi prenosniki se pregrevajo, problem rešuje programski popravek

Slo-Tech - Ko je Apple minuli teden izdal osvežene verzije svojih prenosnikov MacBook Pro, ki imajo tudi hitrejše procesorje, je ogromno pozornosti požel videoposnetek Davida Leeja, v katerem razkriva ekstremno pregrevanje procesorjev. V novem macbooku pro, ki ima odklenjen Intelov procesor Core i9 8950HK z osnovno frekvenco 2,9 GHz, ta ob intenzivni uporabi hitro pade, ker se vklopi zaščita pred pregrevanjem. Za procesor, ki ima možnost Turbo in je namenjen navijanju, je to zelo nenavadna toplotna občutljivost.

David Lee je pokazal, da letošnji macbook pro kljub hitrejšemu procesorju za pripravo enega videoposnetka porabi 39 minut, medtem ko lanski model to zmore v 35 minutah. Da gre resnično za problem s temperaturo, je pokazal,...

67 komentarjev

Apple priznal težave s tipkovnicami za MacBook

Slo-Tech - Potem ko so se kupci mesece pritoževali, je Apple vendarle popustil in priznal, da imajo nekateri novi MacBooki in MacBooki Pro težave s tipkovnicami. Gre za zatikanje tipk, ki se je pojavilo na novih tipkovnicah tipa butterfly, ki so jih začeli uvajati leta 2015. Te omogočajo izdelavo tanjših prenosnikov, a so se tipkovnice kmalu začele kvariti. Apple je za izdelke izven garancijske dobe zaračunaval tudi 700 dolarjev za popravilo tipkovnice, kar je sprožalo ogromno negodovanja. Sedaj bodo vsem, ki so za to plačali, denar vrnili, nadaljnja popravila in zamenjave pa bodo brezplačni.

Program vključuje naprave MacBook (12-palčni iz let 2015-2017), MacBook Pro (13-palčni iz let 2016-2017 in 15-palčni iz let 2016-2017). Kdor...

58 komentarjev

Applovi izdelki niso več zeleni

The Wall Street Journal - V ZDA izdelki, ki izpolnjujejo 23 nujnih kriterijev in po možnosti še čim več izmed 28 dodatnih kriterijev o trajnosti, učinkovitosti, recikliranju in ekološkem odtisu, dobijo certifikat EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool). Ta priča, da je izdelke mogoče enostavno razstaviti z običajnimi orodji, da je mogoče enostavno odstraniti dele s škodljivimi kemikalijami (npr. baterije) itd. Standard so skupaj ustvarili proizvajalci, vladne agencije in nevladne organizacije. Doslej so bili Applovi izdelki na tem seznamu, od konca prejšnjega meseca pa Apple ne želi več certifikatov za nove niti za stare izdelke.

Kot so organizaciji povedali v Applu, dizajn novih izdelkov ne ustreza več smernica po EPEAT, zato se ne bodo niti prijavili za...

153 komentarjev

Apple izgubil tožbo zaradi nezamenjave defektnih macbookov pro

Slo-Tech - Leta 2008 je precej prahu dvignilo spoznanje, da so Nvidiine grafične kartice 8600M defektne. Zaradi uporabe nekakovostnih materialov so namreč po več ciklih vklopa in izklopa odpovedale, ker se je posebej izrazilo pri prenosnikih. Nvidia je napako priznala in obljubila brezplačno zamenjavo pokvarjenih delov. Omenjeni grafični čipi so bili tudi v Applovih prenosnih računalnikih MacBook Pro, če so bili proizvedeni med majem 2007 in septembrom 2008.

Apple je takrat zavrnil zamenjavo in je namesto tega zagotovil, da bo pokvarjene računalnike brezplačno zamenjal. Obljubili so, da bodo to storili do tri leta po nakupu, četudi splošna garancija ni veljala tako dolgo. Toda ko se je napaka...

21 komentarjev

Apple prenovil macbooke pro

CNet - Ta konec tedna je Apple predstavil prenovljene verzije svojih prenosnikov znamke MacBook Pro, ki imajo malo povišano frekvenco procesorja, večje kapacitete diskov in boljšo grafiko. Cene ostajajo nespremenjene.

Najmanjši 13-palčni MacBook Pro ima po novem procesor z 2,40 GHz (oziroma 100 MHz več kot stari model), medtem ko je disk s 320 GB zrasel na 500 GB. Grafika ostane enaka, cena pa tudi pri 1200 dolarjih. Močnejši 13-palčni model je pridobil 100 MHz do 2,8 GHz in polovico kapacitete diska, ki sedaj znaša 750 GB (prej 500 GB). Cena ostaja 1500 dolarjev.

V naslednjem velikostnem razredu najdemo 15-palčne modele. Šibkejši ima 2,2 GHz-procesor (pred tem 2,0 GHz), sprememba pa je v močnejši grafiki. Odslej v njem najdemo Radeona HD 6750M s 512 MB pomnilnika, medtem ko je imel stari model...

184 komentarjev

MacBook Air s procesorji Sandy Bridge junija

CNet - Applovi prenosni računalniki uporabljajo že razmeroma stare Intelove procesorje Core 2 Duo, a to se kani kmalu spremeniti. CNET namreč poroča, da bodo prenosniki MacBook Air že junija doživeli prenovo, v sklopu katere bodo dobili tudi nove procesorje Sandy Bridge. To bi novim računalnikom prineslo večjo zmogljivost, še zlasti na grafičnem področju, in daljšo avtonomijo baterije. Apple zamenjave uradno ni želel potrditi.

Prenova pa se obeta tudi računalnikom MacBook Pro, ki bodo v novi izdaji na voljo že prihodnji mesec. Sprva se je omenjal datum 9. februar, a se takrat ni zgodilo nič. Ali bodo imeli tudi ti že vgrajene procesorje Sandy Bridge, še ni jasno, je pa to povsem mogoče. Prav tako so tudi težave s čipovjem za Sandy Bridge možen razlog za zamik predstavitve.

2 komentarja

Bliža se desetmilijardti nakup na App Storu in nagrada

vir: Apple
Apple - Apple ob okroglih številkah nakupov aplikacij prek App Stora navadno srečnemu kupcu podeli kakšen bon. Milijardto aplikacijo je kupil 13-letni Connor Mulcahey iz Connecticuta in si za to prislužil bon v vrednosti 10.000 dolarjev, iPod Touch, Time Capsule in prenosnik MacBook Pro, sedaj pa je čas za novo priložnost.

Bližamo se številki 10 milijard in Apple je vnovič obljubil, da bo kupec desetmilijardte aplikacije prejel bon v vrednosti 10.000 dolarjev za iTunes. Sodeč po Applovem števcu, bo aplikacija z okroglo zaporedno številko prenesena v noči z 22. na 23. januar. Sodelovati je mogoče tudi brez nakupa, zgolj s prijavo. Omenimo še, da Apple to pot nudi samo bon in nobene...

10 komentarjev

Novi MacBook Pro izšli

Novi MPB-ji

vir: AppleInsider
AppleInsider - Apple je predstavil nove MacBook Pro - Intel Core i5 in i7 prenosnike. Poleg novega procesorja imajo tudi boljšo baterijo in grafično kartico.

13" MacBook Pro - še vedno Intel Core 2 Duo, vendar hitrejši - 2.4 (1.149,00 EUR) ali 2.66 GHz (1.449,00 EUR), 4 GB RAM, GeForce 320M grafika, še vedno SuperDrive. 15" MacBook Pro - Intel Core i5 (najdražji tudi i7) 2.4 (1.749,00 EUR), 2.53 (1.949,00 EUR) ali 2.66 GHz ( 2.149,00 EUR), 4 GB RAM, GeForce GT 330M (najdražji s 512 MB RAMA) + Intel HD Graphics grafika, še vedno SuperDrive. V EU Apple Store na voljo v 5 dneh. 17" MacBook Pro - Intel Core i5 2.53 GHz za 2.249,00 EUR (doplačilo 180 EUR za i7 2.66 GHz), 4 GB RAM, GeForce GT 330M (najdražji s 512 MB RAMA) + Intel HD Graphics grafika, še vedno SuperDrive.

Opažanja: majhna razlika v ceni...

99 komentarjev

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

jabuk.si - Po nedavni precej tihi predstavitvi iPhone-ov in iPod Touchev z razširjenim pomnilnikom je Apple danes predstavil še posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je. Novosti se nanašajo predvsem na novejše Intel C2D Penryn procesorje, razširjene trde diske in spominske module.



MacBook je od sedaj na voljo z 2,1 in 2,4GHz Intelovim Penryn procesorjem, pri zmogljivejši beli in črni različici pa tudi z 2GB spomina serijsko in razširjenim trdim diskom na 160 oziroma 250 GB s 5400 vrtljaji v minuti.



Tudi MacBook Pro ima po novem novejše Intel C2D procesorje z do 2,6 GHz in 6 MB deljenega L2 predpomnilnika. Pomembna posodobitev so tudi nove grafične kartice NVIDIA GeForce 8600M GT z do 512 MB video pomnilnika in večji trdi diski z 200 oziroma 250 GB prostora. MacBook Pro je odslej na voljo tudi z naprednim multitouch trackpadom, ki...

21 komentarjev