»

Yahoo spet razočaral

Slo-Tech - Ko je Yahoo leta 2013 prevzel Tumblr, je zanj odštel 1,1 milijarde dolarjev. V prvem letošnjem četrtletju so svojo naložbo v Tumblr prevrednotili in odpisali 230 milijonov dolarjev. V pravkar končanem četrtletju so k temu dodali še 482 milijonov dolarjev slabitev, s čimer so skupno odpisali kar polovico vrednosti Tumblrja. To priča o tem, da Yahooju ni uspelo preobrniti Tumblrja v živahno in dobičkonosno podjetje, kot so skupaj z obljubami o nadaljnji avtonomiji obljubljali ob prevzemu. Hkrati se ob tem muzajo vsi tisti, ki so ob prevzemu poudarjali, da je Yahoo Tumblr preplačal. Nizko vrednotenje je seveda posledica slabih rezultatov, ki so posledica skromne rasti števila uporabnikov, medtem ko konkurenčni Instagram v Facebookovi lasti prosperira.

Niti

26 komentarjev

Yahoo odpušča, krči in se deli

Slo-Tech - Yahoojeva izvršna direktorica je ob razgrnitvi poslovnih rezultatov najavila precejšno reorganizacijo podjetja, zaradi katere bodo odpustili 15 odstotkov zaposlenih, zaprli pet pisarn v tujini in dezinvestirali. Povedala je, da bodo iskali "strateške alternative" za svoj spletno poslovanje, kar vključuje osredotočenje na "manjši portfelj izdelkov, ki poudarjajo Yahoojevo osnovno dejavnost". Igre in pametni televizorji sta primera skupin izdelkov, ki ju bodo v tem letu ukinili. Stremeli bodo k znižanju stroškov, kar bo vključevalo odpuščanje več kot 1700 zaposlenih ter zaprtje pisarn v Dubaju, Ciudad de Mexicu, Buenos Airesu, Madridu in Milanu, s čimer bodo privarčevali 400 milijonov dolarjev.

Marissa Mayer je v težkem položaju, saj iz vrst...

28 komentarjev

Yahoo razmišlja o prodaji osnovne dejavnosti

Bloomberg - Če vrednosti sodimo po borznih tečajih, je Yahoo v precej paradoksalni situaciji. Njegova osnovna dejavnost ima negativno vrednost, glavnino vrednosti podjetja pa predstavlja naložba v kitajskega giganta Alibabo. Slednje je praktično dejstvo, ki Yahoo drži nad gladino. Ta teden so oživele govorice, da utegne Yahoo ta delež odsvojiti v ločeno podjetje, svojo osnovno dejavnost pa prodati. Upravni odbor bo intenzivno sestankoval do petka, kjer bodo preigravali možnosti, kaj storiti s podjetjem.

Yahoo ima namreč v Alibabi kar 15-odstotni tržni delež, ki je po trenutnih tržni tečajih vreden 35 milijard dolarjev. Poleg tega ima še 35-odstotni delež v Yahoo Japan, ki je vreden 8,5 milijarde dolarjev, ter za 5,9 milijarde...

22 komentarjev

Yahoo z rahlim izboljšanjem poslovnega rezultata

Yahoojeva izvršna direktorica je lahko zadovoljna z zadnjim četrtletjem.

ZDNet - Yahoo je razkril poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki ne predstavljajo opaznega izboljšanja v primerjavi s preteklim letom. Prihodki iz poslovanja so znašali 1,1 milijarde dolarjev, kar je odstotek več kot v enakem obdobju lani in le malo nad pričakovanji analitikov. Bistveni kos v tej pogači seveda predstavlja oglaševanja, s katerim je Yahoo zaslužil 453 milijonov dolarjev, kar je za pol odstotka manj kot lani.

Čisti dobiček iz poslovanja je znašal 30 milijonov dolarjev, kar je za 84 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Računovodsko so sicer ustvarili 301 milijon dolarjev dobička, večinoma iz naslova prevrednotenja kapitalskih deležev v Alibabi in Yahoo...

1 komentar

Yahoo povečal dobiček, a oglaševalski prihodki še vedno padajo

The Wall Street Journal - Yahoo je v prvem letošnjem četrtletju, ki se je končalo 31. marca, posloval uspešneje kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz Sunnyvala. Prihodki so se sicer povečali za vsega odstotek na 1,22 milijarde dolarjev, pri čemer je zaskrbljujoč nadaljnji upad oglaševanja (najpomembnejši prispevek, to je prikazovanje spletnih oglasov, je vnovič izgubil štiri odstotke), a to je prva rast po treh sušnih letih. Kljub temu je Yahoo zabeležil kar za 28 odstotkov višji čisti dobiček kot v enakem obdobju lani, in sicer se je povzpel na 286 milijonov dolarjev.

Na prvi pogled so številke videti...

7 komentarjev

Dell ob enaki prodaji skoraj potrojil dobiček

CNet - Dell je objavil poslovne rezultate za pravkar izteklo četrtletje, v katerem so z dobičkom pozitivno presenetili analitike. Prihodki so znašali 15 milijard dolarjev, kar je za odstotek več kot v enakem obdobju lani in tri odstotke manj od pričakovanj. Kljub temu so zavoljo zniževanja stroškov dosegli dobiček, ki je presegel pričakovanja. S 945 milijoni dolarjev so za 177 odstotkov izboljšali lanski rezultat.

Večino prometa ustvari Dell s korporacijskimi partnerji. Prihodki od prodaje velikim podjetjem so znašali 4,5 milijarde dolarjev, malim in srednjim podjetjem 3,8 milijarde dolarjev in javnemu sektorju 3,8 milijarde dolarjev. Fizičnim osebam so prodali za tri milijarde dolarjev...

2 komentarja

Amazonov dobiček načele intenzivne investicije

The New York Times - Amazon je po rekordnih poslovnih rezultatih v zadnjem četrtletju lanskega leta to leto začel nekoliko skromneje. Kot je razbrati iz njihove objave, so prihodki od prodaje znašali 9,86 milijarde dolarjev, kar je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in pa 24 odstotkov manj kot v prejšnjem četrtletju (ki je seveda praznično obarvano). Dobiček je upadel na 201 milijon dolarjev, kar je za tretjino manj kot v enakem obdobju lani.

Padec dobička ni posledica slabšega poslovanja, ampak investicij in širjenja podjetja. Amazon v zadnjem času intenzivno gradi nova skladišča in podatkovne centre, s čimer želi dolgoročno pomagati poslu. Samo lani so zgradili 13 novih skladišč oziroma...

3 komentarji

Yahoo povečal dobiček ob upadu prihodkov

PhysOrg.com - Yahoo je v torek popoldne napovedal, da bo odpustil približno odstotek zaposlenih, le nekaj ur pozneje pa so objavili tudi poslovne rezultate za preteklo četrtletje. Pokazalo se je, da Yahoo z odpuščanjem in vsesplošnim krčenjem stroškov zasopihan lovi konkurente. Za zdaj jih še dohaja.

Dobiček je v preteklem četrtletju znašal 312 milijonov dolarjev, kar je za 104 odstotke več kot v enakem obdobju leto poprej. Sliši se odlično, a takoj dodajmo, da so prihodki upadli za 12 odstotkov na poldrugo milijardo dolarjev. Dobiček se je povečal le zaradi intenzivnega krčenja stroškov, v čemer marsikateri vlagatelj vidi indic, da nova izvršna direktorica Carol Bartz ni pravi človek za to nalogo.

Yahoojev finančni direktor Tim...

2 komentarja

Micron spet pozitivno

Gibanje cene delnic Microna v zadnjih treh mesecih

Extremetech - Ameriški proizvajalec polprevodniških elementov Micron je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 4. marca. Po dolgem času so spet poslovali pozitivno (šele drugo četrtletje v zadnjih treh letih), k čemur je izdatno pripomoglo strmo višanje cen DRAM-a. Tako se je njihova bruto marža na izdelke zvišala s 27 na 35 odstotkov, medtem ko so proizvodni stroški upadli. Prihodki od prodaje DRAM-a so se povečali za 24 odstotkov zaradi 17 odstotkov večje proizvodnje in sedem odstotkov višjih cen. Skupno so tako znašali 1,96 milijarde dolarjev, od česar so zabeležili 365 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani je izguba znašala 763 milijonov dolarjev. V zadnjih dveh mesecih so delnice podjetja Micron pridobile četrtino vrednosti, včeraj po objavi rezultatov pa še...

3 komentarji

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev