»

Google One začel svojo pot v ZDA

TechCrunch - Pred časom je Google naznanil Google One, naročniško storitev na hrambni prostor v oblaku za običajne potrošnike, ki bo nadomestila Google Drive. Včeraj so na novost začeli preseljevati ameriške uporabnike Google Driva, ponudba pa naj bi kmalu dosegla tudi druge države.

Verjetno najbolj pomembno je, da je splovitev nove storitve znova znižala cene prostora v oblaku. Google je ceno svojega terabajta praktično prepolovil - dva TB vas bo po novem mesečno stalo 9,9 dolarja, za kar smo na Google Drivu še donedavna dobili samo terabajt. Za tiste z manjšimi ambicijami, pa se cenik začne pri...

10 komentarjev

Microsoft preobrazil SkyDrive v OneDrive

CNet - Microsoft je danes uradno zagnal storitev OneDrive, v katero se je preimenoval SkyDrive. Oblačna shramba podatkov se je morala preimenovati, ker je Microsoft izgubil tožbo proti britanskemu televizijskemu velikanu British Sky Broadcasting. Hkrati z zagonom na novo poimenovane storitve je Microsoft pripravil še nekaj bonbončkov za najzgodnejše uporabnike.

OneDrive je neposreden napad na Dropbox in Googlov Drive; v resnici so te tri storitve edini resni konkurentje na tem področju, ostali so bolj nišni produkti. Osnovni OneDrive prinaša 7 GB brezplačnega prostora, ki ga lahko razširimo za 5 GB z novačenjem novih uporabnikov (500 MB za vsakega), še dodatne 3 GB pa prinese uporaba možnosti hranjenja posnetkov s fotoaparatov na OneDrivu. Kdor bo...

53 komentarjev

Google naredil QuickOffice brezplačen

The Verge - QuickOffice bi bil le še eden izmed pisarniških paketov za Android, ki omogoča pregledovanje Microsoftovih datotek Word, Excel in PowerPoint, če ne bi bilo ključnega detajla. Pred dobrim letom dni, lanskega junija, je razvijalce prevzel Google. Od takrat je bilo okrog QuickOffica dogajanja malo, do sedaj. Z včerajšnjim dnem je namreč Google svežo različico programa ponudil popolnoma brezplačno na trgovinah Play Store in App Store, medtem ko je profesionalna izdaja prej stala 20 dolarjev. Funkcionalnost se bistveno ni spremenila, odpirati, pregledovati in urejati je mogoče Word, Excel in Powerpoint datoteke, združljive z Microsoftovim paketom Office (standard OpenDocument še vedno ni podprt), poleg tega pa je mogoče pregledovati še dokumente v formatu PDF.

Ker gre za Googlovo aplikacijo oz. storitev, je dokumente mogoče odpirati z notranjega pomnilnika naprave, telefona oz. tablice, lahko pa se prijavite s svojim Google računom in tako dostopate še do datotek, ki so shranjene na...

19 komentarjev

Gmail, Google Drive, Google+ skupno s 15 GB prostora

Google - Google je napovedal spremembo politike dodeljevanja prostora uporabnikom, ki so morali doslej žonglirati med prostorom na Gmailu, Googlu Drive in slikami na Googlu+. Če so že združili osebne podatke v vseh storitvah, zakaj ne bi imeli še skupnega prostora za shranjevanje? Točno to se bo zgodilo. Odslej naprej bo imel vsak uporabnik na voljo 15 GB prostora, ki se bo delil med vse tri omenjene storitve. To bo zastonj, mogoče pa bo dobiti 100 GB prostora za pet dolarjev mesečno ali 200 GB prostora za deset dolarjev mesečno.

S tem se je Google povzpel na prvo mesto med ponudniki prostora za spletno shranjevanje podatkov (če predpostavimo, da pridno brišemo veliko pošto iz Gmaila, imamo za podatke in slike kar 15 GB prostora). Dropox v osnovni različici ponuja 2 GB...

20 komentarjev

Google Drive prihodnji teden?

TheNextWeb - Vsake toliko časa se na internetu okrepijo govorice, da bo Google zdaj zdaj izdal svojo storitev Google Drive (ali GDrive), ki bo konkurenca Dropboxu in ostalim skladiščem podatkov oblaku. O GDrivu smo prvikrat resneje pisali leta 2009, ko je bilo v pobeglih Googlovih dokumentih moč prebrati marsikaj zanimivega. Govorice so se zopet okrepile ta teden, le da imamo tokrat več indicev, zakaj gre sedaj bržkone zares. Google Drive naj bi izšel prihodnji teden v torek ali sredo.

Kot piše TheNextWeb, ki se sklicuje na pobegle informacije od enega izmed Googlovih partnerjev, bo brezplačni Google Drive izšel prihodnji teden. Vsi uporabniki z Googlovim računom bodo prejeli 5 GB prostora za skladiščenje podatkov, kar je dvainpolkrat več od osnovne ponudbe Dropbox....

47 komentarjev

Applova ponudba za prevzem Dropboxa zavrnjena

Slashdot - Apple bo letos predstavil svojo storitev iCloud, ki omogoča uporabnikov shranjevanje kopije lokalnih datotek v oblaku, a še pred razvojem svoje storitve, so poizkusili odkupiti že uveljavljeno rešitev. Za Dropbox, ki je stabilno verzijo dosegel šele konec preteklega leta, na trgu pa je že vse od leta 2007, je Apple neuspešno ponudil 800 milijonov dolarjev.

Vrednost Dropboxa sodeč po zadnji dokapitalizaciji znaša štiri milijarde dolarjev, a vrednost je seveda le papirnata, dokler kdo ne ponudi tolikšne vsote. Letno ima Dropbox 100 milijonov dolarjev prihodkov, zato ga je Apple ocenil na 800 milijonov dolarjev. Dropbox namreč brezplačno ponuja 2 GB prostora (tudi nekoliko več, če pripeljete nove uporabnike), za plačljive...

52 komentarjev

Prihodnji teden predstavljeni iCloud, Mac OS X Lion in iOS 5

Govoril bo Steve Jobs, ki je od marca na bolniškem dopustu.

Apple - Apple bo na konferenci za razvijalce prihodnji teden predstavil oblačno storitev iCloud, ki bo neposredna konkurenca Googlovi in Amazonovi rešitvi, so zapisali v izjavi za javnost. Prve govorice o iCloud so vzniknile aprila, ko je Apple odkupil istoimensko domeno. Ni pa še jasno, ali bo iCloud omogočal le shranjevanje glasbe ali pa bo celovita oblačna storitev, kot je recimo Dropbox. Prejšnji mesec smo pisali, da je Applu blizu dogovora o sodelovanju z založbami, kar bi mu omogočilo postaviti konkretno boljšo in uporabnikom bolj prijazno storitev od Google Musica, Amazon Digital Lockerja in celo Spotifya - še zlasti, ker slednji v ZDA ni na voljo.

Poleg tega bo Apple na Worldwide...

8 komentarjev

Google Docs omogoča shranjevanje poljubnih datotek

CNet - Pred skorajda letom dni smo pisali o GDrivu, ki naj bi ga pripravljal Google in bo uporabnikom omogočal shranjevati poljubne datoteke na splet. Takrat so na internet pricurljale celo interne informacije in komentarji v programski kodi, nakar je vse tiho bilo.

Včeraj je Google spremenil politiko pri svoji storitvi Google Docs, ki sedaj uporabnikom dovoljuje shranjevanje poljubnih datotek na splet, kar ponovno buri duhove o fantomskem GDrivu. Meje za stare formate datotek ostajajo nespremenjene (500 KB za Wordove dokumente, 10 MB za PowerPointove in PDF-je), medtem ko lahko druge datoteke, ki se ne dajo pretvoriti vanje, obsegajo do 250 MB. Skupna omejitev vseh datotek je 1 GB, dodatno kapaciteto pa je moč kupiti za 0,25 dolarja na gigabajt na leto. Google pravi, da želijo s tem izkoreniniti potrebo po USB-ključkih za prenašanje datotek.

18 komentarjev

Kaj in kdaj bo prinesel Gdrive

TG Daily - Verjetno najteže pričakovana Googlova aplikacija je Gdrive, ki mu napovedujejo svetlo prihodnost, saj naj bi se kosal celo s paradnima konjema iskalnikom Google in predalom za e-pošto Gmail. Kot pove že samo ime, bo šlo za ogromno skladišče podatkov, kjer bo vsak uporabnik dobil svoj razdelek, kamor bo lahko shranil vsebino svojega trdega diska. Deloval naj bi kot namizni odjemalec, ki sproti sinhronizira lokalne datoteke s tistimi na Gdrivu, hkrati pa omogoča dostop do slednjih z vsakega računalnika z internetno povezavo.

Seveda nekatere podobne storitve že obstajajo. Microsoft naprimer ponuja SkyDrive, ki nudi 25 GB velik predal, z omejitvijo velikosti posamezne datoteke na 50 MB. Hkrati nudijo še storitev LiveMesh, ki je omejena na 5 GB, a nudi nekaj več funkcionalnosti, saj zmore avtomatsko sinhronizirati podatke na namizju, internetu in mobilnem telefonu. Podobno storitev je obljubljal tudi Apple za sinhronizacijo med Macom, PC-jem in iPhonom prek servisa MobileMe, a jo je...

28 komentarjev

Microsoft razkril nekoliko več o "Live Drive"

CNet - Microsoft je podal nekaj informacij o prihajajoči storitvi, imenovani "Live Drive", ki naj bi bila zastonj.

Vsak uporabnik storitve bo dobil približno dva gigabajta prostora, če mu pa to ne bo zadostovalo, bo lahko Microsoftu nakazal nekaj dolarjev za dodaten prostor. Cen, ter kdaj bo stvar na voljo za širšo uporabo, Microsoft še ni objavil. Znano je še, da bo storitev dosegljiva iz prihajajočega operacijskega sistema Windows Vista.

Google še ni javno potrdil, da bo ponujal navidezni disk, ampak se o storitvi, ki si je prislužila kodno ime "Platypus", že govori. Kasneje naj bi bila znana kot GDrive. Rezultati dela so že vidni.

Oba tekmeca, Google in Microsoft, pa že dalj časa ponujata par gigabajtov prostora namenjenega elektronski pošti.

32 komentarjev