»

Na Lumiah se bo bohotil logotip Microsoft

Logotip in napis Microsoft na zadnji strani

vir: The Verge
The Verge - Poročali smo že, da bo Microsoft ukinil znamko Nokia na mobilnih telefonih bivšega finskega proizvajalca, od katerega so kupili mobilni oddelek. Namesto Nokij bomo zdaj kupovali Microsoft Lumie, a takrat ni bilo povsem jasno, kako bodo ti telefoni označeni. Do zdaj je nad zaslonom pisalo Nokia, na sredini zadnje stranice pa Nokia oz. Nokia Lumia, odvisno od modela. Vprašanj ni več, namesto obeh napisov bomo v prihodnosti, na novih modelih, gledali napis Microsoft, ki se mu bo na zadnji strani pridružil še enobarven Microsoftov logotip, sicer sestavljen iz štirih barvnih kvadratov, zelenega, rumenega, modrega in rdečega.

Prvi mobilni telefon Microsoft Lumia naj bi ugledali že v kratkem, sprememba oznake pa...

64 komentarjev

Telefonov Nokia ne bo več

Napisa na sprednji in zadnji strani se poslavljata

vir: The Verge
The Verge - Zdaj je uradno, znamka Nokia se po Microsoftovem prevzemu oddelka, ki je ustvarjal mobilne telefone, poslavlja. Namesto mobilnih telefonov Nokia bomo v kratkem lahko kupci kupili telefone Microsoft Lumia. Po besedah predstavnikov Microsofta se bo sprva ime spremenilo v Franciji, kar bo mogoče videti na socialnih omrežjih (Nokia France bo tako očitno postala Microsoft Lumia France), kjer bodo ostale države sledile v nekaj tednih. Spletne strani Nokie so se že preusmerile na Microsoftove strežnike, dodaten namig, da bo verjetno prišlo do preimenovanja, pa je bilo preimenovanje vseh Nokiinih aplikacij v nabor Lumia.

Ni še jasno, kako bodo označeni mobilni telefoni, na katerih zdaj piše Nokia, a na The Verge pričakujejo, da bo nad zaslonom najverjetneje pisalo Lumia, na...

123 komentarjev

Nokia prodala svoj sedež

The Wall Street Journal - Nokia je v spopadu s težkimi ekonomskimi razmerami, v katerih se je znašla, prodala stavbo, v kateri domuje njen sedež, s čimer je pridobila 170 milijonov evrov gotovine. Finsko podjetje Exilion Capital Oy, ki se ukvarja z nepremičninskimi skladi, se je med pogajanji z več podjetji izkazalo kot najboljši ponudnik, so sporočili iz Nokie. V stavbi s površino 48.000 kvadratnih metrov, kjer trenutno službuje 1.800 zaposlenih, je sedež podjetja že 16 let in bo tam tudi ostal. Nokia bo prostore namreč najela nazaj.

Gre za znano prakso monetizacije nepremičnin, s katero podjetja izkoristijo kapital, ki ga imajo vezanega v opekah in betonu. Nepremičnino prodajo najboljšemu ponudniku, nato pa začno plačevati najemnino za njeno...

65 komentarjev

Moody's znižal Nokiino boniteto

Predstavitev Nokia Lumie 900 v ZDA

vir: Moody's
Moody's - Ameriška bonitetna agencija Moody's je znižala bonitetno oceno finskega proizvajalca mobilnih telefonov Nokie do zadnje ravni pred oznako neprimerno za vlagatelje, s čimer se bo zadolževanje za Nokio bržkone podražilo. Razlog za to odločitev je velik upad prodaje v zadnjem četrtletju, čeprav Nokia še vedno redno izpolnjuje obveznosti in neposredne nevarnosti za insolventnost ni.

Nokiina...

67 komentarjev

Sony v finančnih težavah na veliko odpušča

Bloomberg - Finančne težave v Sonyju se kopičijo, saj podjetje že štiri leta ni poslovalo pozitivno. Po daljnem letu 1995, ko se je Sony z izgubo spopadel v nekih drugih časih, so od leta 2009 neprestano v rdečem. Tedaj so pridelali 100 milijard jenov izgube, leto pozneje 40 milijard, lani pa kar 260 milijard jenov. Zadnje napovedi za fiskalno leto 2012, ki se je izteklo konec marca, so prav tako črnoglede, saj pričakujejo izgubo v višini 240 milijard jenov (2,2 milijarde evrov). Sonyjev novi izvršni direktor Kazuo Hirai, ki je krmilo prevzel ta mesec, se je zato podal na trnovo pot prestrukturiranja podjetja in odpuščanja zaposlenih.

Sony namerava letos odpustiti 10.000 ljudi, kar predstavlja približno šest odstotkov vseh zaposlenih. Odprodali bodo oddelek za proizvodnjo kemikalij,...

45 komentarjev

Nokia z ogromno milijardno izgubo

Nokia - Zadnje četrtletje leta 2011 je finska Nokia, ki se je skozi celotno lansko leto otepala padajočega tržnega deleža in izgube, končala z ogromno čisto izgubo, ki je znašala 954 milijonov evrov. Opazno so upadli prihodki, prodaja in tržni delež, tako da izguba ni presenetljiva. Celotno fiskalno leto 2011 so sklenili z 1,1 milijarde evrov čiste izgube.

V zadnjih treh mesecih so prihodki od prodaje dosegli 10 milijard evrov, kar je za petino manj kot v enakem obdobju leta 2010. Prodaja je najbolj strmoglavila v ZDA (za 77 odstotkov), manj pa v Evropi (-38 odstotkov) in na Kitajskem (-40 odstotkov). Lani so v zadnjem kvartalu pridelali 884 milijonov evrov dobička, sedaj pa skoraj milijardo evrov izgube. S tem so nadaljevali...

100 komentarjev

Nove nokie: Lumia 710 in 800, Asha 200, 201, 300 in 303

Lumia 800.

vir: engadget
engadget - Nokia je na sejmu Nokia World predstavila zanimiv kupček telefonov in pripadajoče opreme. Včeraj smo tako videli Windows Phone 7.5 Mango telefona Lumia 710 in zmogljivejšega Lumia 800, štiri cenejše telefone iz serije Asha, snežnobelo Nokio N9, nove navigacijske storitve za WP7 telefone in barvite slušalke.

Največ pozornosti sta bila deležna "prva prava Windows Phone telefona", Lumia 710 (~ 260€) in Lumia 800 (~ 420€), na voljo od začetka novembra v več evropskih državah, v ZDA pa šele naslednje leto (glej spodaj). Kot zanimivost - britanski Orange naj bi ob nakupu 800ke brezplačno priložil XBox 360.

Za močnejši model Lumia 800 je že na prvi pogled očitno, da je narejen po istem kopitu kot MeeGo telefon Nokia N9...

62 komentarjev

Microsoft Nokii plačal milijardo dolarjev za odločitev za Windows Phone

BuisnessWeek Online - Dogovor med Nokio in Microsoftom o uporabi Windows Phone na Nokiinih telefonih naj bi bil podprt z več kot milijardo dolarjev, ki jih bo Microsoft plačal Nokii. Slednja naj bi nato Microsoftu plačala licenčnino za vsak prodan telefon z Windows Phone, medtem ko bo sredstva za lasten razvoj in raziskave krčila. Dogovor naj bi bil sklenjen za pet let, pravijo viri blizu podjetij.

S sodelovanjem pridobivata obe podjetji. Microsoft si je hitro kupil tržni delež, medtem ko Nokia krči svoje stroške. Za...

56 komentarjev

Na internet ušla ostra okrožnica Nokiinega šefa

Stephen Elop

engadget - Nokia je septembra dobila novo metlo, ki očitno pometa odločneje kot stare. Novi izvršni direktor Stephen Elop je namreč resno vzel nalogo pomesti prah s starih lovorik in v zaprašene vitrine dodati kakšno novo. Že oktobra je naznanil prestrukturiranje podjetja, sestavni del česar so bila tudi odpuščanja, sedaj pa je na internet pricurljal njegova interna okrožnica. V njej je zelo ostro opisal trenutno razmere na trgu in v podjetju.

Nokii namreč gori pod nogami, je zapisal Elop. Applov iPhone je na trgu že od leta 2007 in je velik uspeh. Android šteje šele dobri dve leti pa je že prevzel prvo mesto med platformami za pametne telefone, ki ga je še pred nekaj let držala Nokia. Začel je v...

61 komentarjev