»

Sonyjev direktor se poslavlja

Kaz Hirai

Slo-Tech - Iz Sonyja sporočajo, da se bo njihov izvršni direktor Kaz Hirai aprila odstopil s položaja. Po šestletnem vodenju podjetja se bo umaknil na položaj predsednika upravnega odbora, medtem ko bo operativno vodenje podjetja prevzel dosedanji finančni direktor Kenichiro Yoshida, s katerim sta že sedaj tesno sodelovala. Spremembe se bodo zgodile 1. aprila, ko se na Japonskem začne novo poslovno leto.

Hirai si je kariero v Sonyju zgradil na programu PlayStation, kjer je v 90. letih sodeloval pri razvoju programske opreme za PlayStation. Sonyju se je pridružil leta 1984 in sprva skrbel za trženje glasbe na Japonskem. Leta 1995 se je preselil v Sony Computer Entertainment America in štiri leta pozneje postal direktor operacij in predsednik te enote. Leta 2006 je prevzel vodenje...

23 komentarjev

Sony Entertainment zaradi pretočnih videostoritev odpisal milijardo dolarjev

Sony - Dandanes se čedalje več filmov in serij pogleda prek pretočnih storitev, kar škoduje klasičnim poslovnim modelom, ki temeljijo na prodaji DVD-jev in blu-rayjev. To ugotavljajo tudi založniki. To je na lastni koži izkusil Sony, ki je svojo filmsko enoto Sony Pictures kupil kot Columbia Pictures Entertainment davnega leta 1989. Sedaj so drugi časi in v zadnjih časih so dobički iz te dejavnosti toliko upadli, da se je Sony odločil odpisati milijardo dolarjev (112 milijard jenov) vrednosti te naložbe. Zmanjšali so tako imenovano dobro ime.

Sony je imel lani precej težav s filmi, saj ni ustvaril nobenega res velikega hita. Na zahtevnem ameriškem trgu je imel v kinematografih 8-odstotni tržni delež. Njegova največja lanska...

11 komentarjev

V Sony Mobile prihaja do prevetritve

Kunimasa Suzuki predstavlja nove telefone Xperia

vir: Android Central
Android Central - Kunimasa Suzuki bo 16. novembra odstopil z mesta vodje Sonyjeve mobilne divizije, ki razvija in proizvaja pametne mobilne telefone in tablice iz družine Xperia. Čeprav so izdelki inovativni in se v testih odrežejo dobro, ima Sony že dalj časa težave z zaslužki. Preteklo fiskalno leto so namreč zaključili s kar 2,1 milijarde dolarjev izgube, kjer je mobilna divizija deležna za veliko večino tega zneska. Na mesto Suzukija prihaja podpredsednik oddelka Sony Entertainment (konglomerat...

8 komentarjev

IBM začenja odpuščati

Slo-Tech - IBM je začel veliko prestrukturiranje, ki naj bi že v prihodnjem letu prineslo približno štirikrat višji dobiček na delnico od lanskega. Eden izmed pomembnih ukrepov je znižanje števila zaposlenih. Točnih številk IBM ne razkriva več, ocenjuje pa se (na podlagi rezervacij za odpravnine), da bo delo izgubilo 13.000 zaposlenih. Poleg tega bodo tudi odkupovali lastne delnice, in sicer naj bi v ta namen porabili 15 milijard dolarjev.

Konec preteklega leta je imel IBM 431.212 zaposlenih, kar je 0,7 odstotka manj kot leta 2012 in predstavlja prvo znižanje števila zaposlenih po več kot desetletju. Sedanja odpuščanja bodo to številko znižala še za tri odstotke. Če so se odpuščanja februarja začela v Evropi in Indiji, sedaj prihajajo tudi v ZDA....

36 komentarjev

Sony se bo odpovedal osebnim računalnikom

Znamka Vaio je vedno vključevala izredno lahke in tanke prenosnike, ki so uporabljali napredne materiale in komponente (visokoločljivostni zasloni, pogoni SSD, itd.)

vir: The Verge
The Verge - Z Japonske prihajajo napovedi, da Sony namerava prodati svojo divizijo, ki izdeluje osebne računalnike Vaio. Oddelek bi kupil sklad Japan Industrial Partners, ki bi za znanje iz družine Vaio plačal med 400 in 500 milijoni dolarjev. Sony bo obdržal del novega podjetja, kar bo vlilo zaupanje zelo pomembnim japonskim poslovnim uporabnikom. Obenem bo znamka Vaio poleg Japonske še nekaj časa v uporabi tudi na pomembnejših trgih, zamenjavi lastnika navkljub. A v večini primerih se ime Vaio poslavlja. Večina tisočerice zaposlenih bi bila po novem zaposlena pri novem lastniku, najverjetneje kar v obstoječem razvojnem centru v Naganu, medtem ko bi se peščica preselila v druge oddelke znotraj Sonyja.

Svet bi s praktično ukinitvijo znamke Vaio seveda izgubil znano in...

57 komentarjev

Moody's znižal Nokiino boniteto

Predstavitev Nokia Lumie 900 v ZDA

vir: Moody's
Moody's - Ameriška bonitetna agencija Moody's je znižala bonitetno oceno finskega proizvajalca mobilnih telefonov Nokie do zadnje ravni pred oznako neprimerno za vlagatelje, s čimer se bo zadolževanje za Nokio bržkone podražilo. Razlog za to odločitev je velik upad prodaje v zadnjem četrtletju, čeprav Nokia še vedno redno izpolnjuje obveznosti in neposredne nevarnosti za insolventnost ni.

Nokiina...

67 komentarjev

Sony v finančnih težavah na veliko odpušča

Bloomberg - Finančne težave v Sonyju se kopičijo, saj podjetje že štiri leta ni poslovalo pozitivno. Po daljnem letu 1995, ko se je Sony z izgubo spopadel v nekih drugih časih, so od leta 2009 neprestano v rdečem. Tedaj so pridelali 100 milijard jenov izgube, leto pozneje 40 milijard, lani pa kar 260 milijard jenov. Zadnje napovedi za fiskalno leto 2012, ki se je izteklo konec marca, so prav tako črnoglede, saj pričakujejo izgubo v višini 240 milijard jenov (2,2 milijarde evrov). Sonyjev novi izvršni direktor Kazuo Hirai, ki je krmilo prevzel ta mesec, se je zato podal na trnovo pot prestrukturiranja podjetja in odpuščanja zaposlenih.

Sony namerava letos odpustiti 10.000 ljudi, kar predstavlja približno šest odstotkov vseh zaposlenih. Odprodali bodo oddelek za proizvodnjo kemikalij,...

45 komentarjev

Kazuo Hirai bo novi Sonyjev izvršni direktor

CNet - Japonski koncern Sony je napovedal spremembo v vodstvu, saj bo 1. aprila položaj izvršnega direktorja zasedel Kazuo Hirai. Dosedanji prvi mož Sonyja Howard Stringer bo po ustaljeni navadi postal predsednik upravnega odbora brez izvršilnih pooblastil.

Hirai ni novinec v podjetju, saj je trenutno zaposlen kot vodja oddelka za zabavno elektroniko in predsednik Sony Computer Entertainmenta, tako da ima Sonyju že precejšen vpliv. Podjetje bo prevzel v zelo turbolentnih časih, ko se Sony spopada z ogromno izgubo in izgubo ugleda. Poslovnih rezultatov za leto 2011 sicer še ni, a pričakujejo izgubo okrog 90 milijard jenov (900 milijonov evrov). Prvikrat po dolgih 14 letih se je moral Sony z izgubo spopasti leta 2009, od...

9 komentarjev

Sony nadaljuje z izgubo

CNet - Sony se je moral letos prvikrat po štirinajstih letih spopasti z neznanim območje v računovodstvu - z izgubo. Iz nje se jim še vedno ni uspelo izvleči, tako da so tudi v četrtletju, ki se je zaključilo konec septembra, zabeležili minus. Prodali so za 1,66 bilijona jenov (12,4 milijarde evrov) izdelkov, kar je za petino manj kot v enakem obdobju lani. Lani so tako pridelali 11 milijard jenov dobička, v tem kvartalu pa trikrat toliko izgube. Največji težavi podjetja sta bila pešajoča prodaja PlayStationa in nizko povpraševanje po seriji Vaio. Negativno so poslovale praktično vse podružnice podjetja, razen glasbene enote Sonyja, ki je zabeležila 147-odstotno rast, k čemur je levji delež prispevala izjemno dobra prodaja albumov Michaela Jacksona po njegovi junijski smrti.

Skupno naj bi Sony tako v fiskalnem letu zbral 95 milijard jenov izgube (711 milijonov evrov), kar je manj od načrtovanih 120 milijard. Lanska celoletna izguba se je ustalila pri 98,9 milijardah jenov.

14 komentarjev

Sharp in Sony bosta skupaj izdelovala LCD-je

X-Bit Labs - Sharp in Sony sta ta teden objavila, da bosta skupaj ustanovila podjetje, ki bo proizvajalo in prodajalo velike LCD-panele in module. To sta napovedovala že za začetek leta, a so se načrti nekoliko zamaknili zaradi finančne krize. Novo podjetje bo Sonyju omogočilo, da si zagotovi oskrbo z LCD-paneli za svoje TV-je, medtem ko bo Sharpov vložek v podjetje znašal 66 odstotkov.

Sharp je 1. julija oddvojil svojo novo tovarno za proizvodnjo LCD-jev v mestu Sakai v novoustanovljeno podjetje SDP, katerega celotni lastnik je. Delovati naj bi začel oktobra. Konec letošnjega leta bo tako Sony v SDP vložil 10 milijard jenov (74 milijonov evrov), za kar bo pridobil novoizdane delnice SDP-ja.

SDP bo prvi na svetu, ki bo imel steklene substrate 10. generacije za proizvodnjo LCD-panelov. Tako bodo lahko ti daljši od treh metrov, medtem ko je s staro tehnologijo ta meja 2,5 m. Nova tovarna SDP-ja bo lahko mesečno proizvedla 36 tisoč substratov, kasneje pa nameravajo te številke podvojiti.

0 komentarjev

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

NEC zapušča trg LCD-jev in odpušča

Nec - Japonski velikan NEC je objavil ne ravno rožnate poslovne rezultate za devetmesečno obdobje, ki se razteza od lanskega aprila do konca decembra. Prihodki so sicer v primerjavi z enakim obdobjem leto prej upadli za zgolj 3,7 odstotka na 3076 milijard jenov, a je zato skopnel dobiček. Pridelali so namreč 11,4 milijarde jenov izgube, leto prej pa štirikrat toliko dobička. Za celotno fiskalno leto 2008, ki se bo končalo konec marca 2009, v popravljeni napovedi napovedujejo prihodke v višini 4200 milijard jenov namesto predhodno predvidenih 4600 milijard, medtem ko naj bi izguba dosegla 30 milijard jenov. Še oktobra so napovedovali dobiček v višini 156 milijard jenov.

Zaradi črnih napovedi so se odločili zmanjšati število zaposelnih za 20.000 (od tega polovico redno zaposlenih), kar znaša približno 13 odstotkov. Odpuščanja naj bi končali do konca prihodnjega fiskalnega leta, pri čemer jih upočasnjuje in omejuje stroga japonska zakonodaja o pravicah delavcev; 60 odstotkov odslovljenih...

32 komentarjev