»

Radeon HD 7970 GHz Edition vrača udarec

Ars Technica - AMD je zaoral ledino, ko je lani predstavil prvi grafični čip v 28 nm-tehnologiji Radeon HD 7970, ki je bil prepričljivo najhitrejši. Kot je v navadi, je konkurenca odgovorila in Nvidia je letos marca predstavila GeForce GTX 680 (Kepler). Čeprav je Kepler nekoliko zamujal, se je oddolžil z boljšo zmogljivostjo od Radeona. Ker je bil od njega hitrejši in tudi za 50 dolarjev cenejši, je bil nesporni zmagovalec, a je AMD-ju v prid delovala Nvidiina proizvodna eskapada. AMD je sedaj vrnil udarec z dizajnom Radeon HD 7970 GHz Edition.

Gre za isti čip na steroidih. Jedro so pohitrili s 925 MHz na 1000 MHz, pomnilnik pa s 1375 MHz na 1500 MHz, kar prinese merljive pospeške. Poleg tega je tudi še tehnologija...

32 komentarjev

Nvidia z velikimi težavami v proizvodnji

GTX 690

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pred dobrim mesecem dni smo pisali o težavah pri proizvodnji grafičnih procesorjev, ki so zgrajeni v 28 nm-tehnologiji, ki so najbolj prizadele Nvidio. Minil je dober mesec, težav pa še niso odpravili.

Nvidia še vedno trdi, da so težave posledica slabega proizvodnega postopka v TSMC-ju, kjer procesorje izdelujejo. Izkoristek (yield) je še vedno tako slab, da imajo velike težave z zagotavljanjem dobavljivosti svojega paradnega konja med keplerji, kartice GTX 680. Izkoristki in marže naj bi se počasi dvigali, a še vedno veliko prepočasi. To se pozna tudi poslovnih rezultatih, saj je Nvidia...

46 komentarjev

AMD niža cene grafik višjega razreda

Heise - AMD je objavil razveseljivo novico, da bodo znižali cene svojih grafičnih kartic višjega razreda, torej serije Radeon HD 79xx in tudi nižjih.

Najhitrejša predstavnica Radeon HD 7970 bo imela za 13 odstotkov nižjo ceno in bo po novem stala 480 dolarjev. Za stopnico nižje najdemo Radeon HD 7950, ki bo dobrih 11 odstotkov cenejša in bo stala 400 dolarjev. Enaka znižanja se napovedujejo tudi razred niže, in sicer bo Radeon HD 7770 namesto 160 dolarjev stala 20 dolarjev manj. Cene ostalih modelov ostajajo nespremenjene. Cene v Evropi še niso znane, a pričakujemo lahko, da se bodo pocenitve preslikale tudi v evre....

59 komentarjev

Težave pri proizvodnji 28 nm-čipov in nedobavljivost grafičnih kartic

Izkoristek proizvodnje

Slo-Tech - Čeprav je največji proizvajalec čipov na svetu, tajvanski TSMC prve delujoče primerke 28 nm-čipov predstavil že leta 2009, proizvodnja še vedno ni na ravneh, ki bi si jih trg želel. Glavna proizvajalca grafičnih kartic Nvidia in AMD imata skupno že štiri kartice, zgrajene v 28 nm-tehnologiji, a prodaja je zaradi težav pri zagotavljanju čipov sila skromna.

Prvi je svoje GPU-je v 28 nm-tehnologiji predstavil AMD, in sicer so bili to Radeoni HD 7970/7950, 7870/7850 in 7770/7750, ki so prišli na trg konec preteklega leta. Nvidia ni stala križem rok, ampak je marca leto prestavil GTX 680, svojega prvega (in do izida ostalih modelov družine Kepler edinega) GPU-ja v 28 nm-tehnologiji. Problem je, da čipov enostavno...

16 komentarjev

Nvidia predstavila prvega keplerja: GTX 680

X-Bit Labs - Nvidia je predstavila prvo grafično kartico iz družine Kepler, in sicer GeForce GTX 680. Serija GTX 6xx predstavlja naslednika arhitekture Fermi in sestoji iz osnovnega modelov (GTX 650), modela srednjega razreda (GTX 660, GTX 660 Ti) in visokega razreda (GTX 670, GTX 680 in GTX 690). Prvi je nared GTX 680, ki pa ne bo najhitrejši predstavnik nove serije.

GTX 680 sestavlja novi procesor GK104, ki je v bistvu Fermi na steroidih. Zgrajen je v 28 nm-tehnologiji izdelave, ima 1536 stream procesorjev (ti sedaj tiktakajo z glavno frekvenco grafične kartice, a jih je po drugi strani bistveno več), 128 teksturnih enot, 32 ROP (raster operating unit), 8 SMX (stream multiprocessor) in štiri GPC...

45 komentarjev

Kepler prihaja še letos

Kot kaže bodo s Keplerjem pri nVidii ujeli zadnji vlak za leto 2011. S Fermijem so ga zamudili.

Slo-Tech - Da ima TSMC težave pri prehodu na 28 nm ter da ta prehod zamuja, ni velika skrivnost. Posledično smo pred nekaj tedni videli neuradne napovedi, da bo nVidiina zamenjava za Fermi, na TSMC-jevem 28 nm-proizvodnem procesu izdelana arhitektura Kepler, na tržišče prispela šele v letu 2012. V nVidiinem primeru naj razlog za zamudo sicer ne bi bil popolnoma na TSMC-jevi strani (govorilo se je o izidu spomladi), a so se podobne napovedi pojavile tudi za AMD-jev Southern Islands, ki je prav tako nova arhitektura na 28 nm ter zamenjava za Northern Islands iz serije Radeonov HD 6000. Od takrat so AMD-jevi predstavniki zatrdili, da bodo novi Radeoni izšli še letos.

Podobno so zdaj storili pri nVidii, saj je na japonski konferenci GTC Workshop soustanovitelj nVidie,...

4 komentarji

TSMC izpušča tudi 22 nm

Northern Islands - še na 32 nm

vir: VR - Zone
VR - Zone - Pred nekaj dnevi smo poročali, da so se pri GlobalFoundries zaradi pomanjkanja zanimanja strank odločili ukiniti razvoj 32 nm-proizvodnega procesa ter s 45 nm skočiti neposredno na 28 nm. Omenili smo tudi, da so se že pred časom podobno odločili pri TSMC-ju, kar je bilo smiselno zaradi majhne razlike med 40 in 32 nm. Zgodovina se ponavlja, saj bodo pri TSMC-ju v bližnji prihodnosti izpustili še eno načrtovano stopničko, 22 nm. Z 28 nm-proizvodnega procesa se bodo v letu 2012 in 2013 preselili neposredno na 20 nm.

TSMC-jeva ukinitev razvoja na 32 nm je povzročila težave velikima grafičnima konkurentoma, ATI-ju in nVidii. Oba sta namreč računala na pomanjšan proizvodni proces, ki naj bi bil predstavljen še letos, a sta z ukinitvijo...

23 komentarjev

TSMC z delujočimi primerki 28 nm čipov

Vafelj

vir: Expreview.com
Expreview.com - TSMC pripravlja tri različne tehnike 28 nm-proizvodnega procesa, na vseh treh pa jim je že uspelo izdelati delujočo 64 Mbitno SRAM celico. Ker je en bit informacije zapisan v štiri tranzistorje, to pomeni približno 260 milijonov tranzistorjev za celico, a se zaradi preproste zasnove ne more primerjati z izdelavo kompleksnejših čipov. Izmed treh procesov sta dva namenjena čipom z majhno porabo, eden pa visoki zmogljivosti. Slednji, namenjen za centralne in grafične procesorje, vezna čipovja in podobne čipe, naj bi v proizvodnjo, ki bo še bolj tvegane narave (majhni izkoristki, podobno kot pri AMDjevem grafičnem jedru RV740 za Radeon HD 4770), prišel do konca druge četrtine prihodnje leto.
...

6 komentarjev

Global foundries s 45, 32 in 28 wafferji

Tweak Town - Podobno kot marsikateri proizvajalec, je tudi Global Foundries še pred začetkom Computexa novinarjem na ogled postavil dobrote. Tweak Townu je uspelo ujeti rezino, namenjeno visoko zahtevnim 6 jedrnim Istanbul Opteronom, 32 nm rezino, namenjeno mobilnim grafičnim čipom ter 28 nm rezino, ki bo sprva namenjena za čipe, ki imajo nizko porabo (predvsem RAM čipi, uporaba v ročnih mobilnih napravah). Masovna proizvodnja 32 in 28 nm rezin naj bi se začela že prihodnje leto. V izvorni novici si je mogoče ogledati tudi video.

15 komentarjev