»

Seminar na temo načrtovanja in izdelave tiskanih vezij

Slo-Tech - V prostorih Fakultete za Elektrotehniko v Ljubljani bo v soboto 6.7.2013 od 9:00 do 18:00 ure potekal seminar na temo temo načrtovanja in izdelave tiskanih vezij. Seminar je razdeljen na več logičnih delov:

1. zgodovina, razvoj, materiali in design tiskanih vezij v amaterske in profesionalne namene;
2. orodja za načrtovanje tiskanih vezij – primer Altium;
3. najpogostejše napake pri načrtovanju tiskanih vezij;
4. EMC in pravila pri načrtovanju tiskanih vezij;
5. RF elementi na tiskanem vezju;
6. priprava Gerber in vrtalnih datotek.

V okviru seminarja si bo mogoče v ponedeljek ogledati še proizvodnjo tiskanih vezij.

Prijave in več informacij na forumu društva.

6 komentarjev

Seminar Društva elektronikov Slovenije

Slo-Tech - V prostorih Fakultete za Elektrotehniko v Ljubljani bo 14.4.2012 od 9:00 do 18.00 ure potekal seminar na temo komunikacijskih protokolov za amaterje. Seminar je razdeljen na več logičnih delov: 1. Osnove komunikacijskih protokolov, 2. Uporabni komunikacijski protokoli, 3. Sestavljanje komunikacijskih protokolov, 4. Nastavitve strojne opreme, 5. Praktična demonstracija v živo

Natančnejša vsebina seminarja je prikazana na Elektronik.si

Vzporedno s seminarjem bo tudi razstava z naslovom "Elektronika v nostalgiji".

Prijave na naslov društva : drustvo.elektronikov@gmail.com

8 komentarjev

Potencialno novo fizikalno odkritje: nadsvetlobni nevtrini

Slo-Tech - Zadnjih nekaj dni se po spletu govori (uradne potrditve še ni), da so v CERNU izmerili prihod nevtrinov v detektor 60 nanosekund pred svetlobo.

Za jutri popoldne je napovedan seminar, kjer naj bi predstavili odkritje. Seminar bo prenašan v živo.

V tem primeru, ne gre za prvo tovrstno meritev, vendar so imele vse dosedanje meritve dovoljšnjo stopnjo negotovosti, da so omogočale razlage s hitrostmi malo pod svetlobno.

V primeru potrditve govoric in kasnejše neodvisne ponovitve meritve, bi to odkritje za trenutno razumevanje sveta okoli nas povzročilo pravo katastrofo. Superluminalni delci bi namreč (ob odsotnosti popravka teorije splošne relativnosti) omogočili pošiljanje sporočil nazaj v času, kar bi imelo zanimive posledice za vzročno posledične zveze v vesolju.

Želimo vam živčen ogled jutrišnjega seminarja ter v primeru, da se novice tujih tiskovnih agencij izkažejo za resnične, nekajmesečno ugibanje, katero sistemsko napako so raziskovalci pozabili upoštevati pri...

177 komentarjev

Adobe popustil Applu, podprl HTTP live streaming

Ars Tehnica je članek pospremila z naslovom 'Adobe throws in the towel', kar v prenesenem pomenu pomeni, da se je Adobe uklonil Applu. Časopis je sicer dobro znan po komentarjih Applovih rešitev.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kot je znano, Apple ni ravno največji oboževalec Adobejeve tehnologije Flash, zato le-ta tudi ni (uradno) podprta na jabolčnih mobilnih napravicah. Adobe je poskusil že vse živo (npr. marketinško kampanjo We love Apple), zdaj pa so, kot ponosno poroča Ars Tehnica, preprosti popustili.

Na nedavnem sejmu ameriške Nacionalne zveze radijskih in tv postaj (NAB) je Adobe v okviru novosti svojega strežnika Flash Media Server predstavili tudi tehnologijo HTTP Live Streaming (HLS), ki jo Apple uporablja za dostavo video vsebin na iNapravice. Tehnologija predstavlja odločen odmik od dosedanje Adobejeve rešitve, tj. namenskega protokola RTMP (uporabjajo ga denimo Hulu, Netflix, pri nas videolectures.net, rtvslo.si in popplus.si) oz. njihove lastne HTTP rešitve....

27 komentarjev

Inovativen napad: Geolokacija, tudi brez vaše privolitve

Slo-Tech - Dobro znani varnostni inženir Sammy Kamkar je na konferenci Black Hat predstavil zanimiv cross site scripting (XSS) napad, ki omogoča pridobitev zelo natančne fizične lokacije uporabnika. S spretno uporabo javascripta pridobi MAC naslov brezžičnega usmerjevalnika na strani uporabnika, nato pa preko Googleove geolokacijske storitve opravi poizvedbo za lokacijo tega MAC naslova. Google je v okviru programa Street View zbiral tudi podatke o prisotnih brezičnih omrežjih, s katerimi lahko precej natančno določi geografsko lokacijo brezžičnega usmerjevalnika.

Postopek, imenovan "How I met your girlfriend", in s humorističnim vzdevkom "XXXSS" (za cross-site scripting), je lepo razložen v video posnetku predavanja.
  1. Uporabnik obišče napadalčevo spletišče
  2. Na spletišču je skritih več iframe elementov, ki odpirajo naslove kot npr. http://192.168.1.1/moj_linksys_router ali http://192.168.200.1/imam_dlink - za vsako popularno dostopno točko po eden. Napadalec do teh naslovov ne more neposredno...

34 komentarjev

Napad na Border Gateway Protocol

Wired Blog - Border Gateway Protocol (BGP) je temeljni usmerjevalni protokol interneta, s pomočjo katerega usmerjevalniki pošiljajo podatkovne pakete od enega IP naslova do drugega. Konec avgusta pa sta Anton "Tony" Kapela ter Alex Pilosov na konferenci DefCon pokazala, kako je mogoče spreminjati pot podatkovnih paketov ter tako neopazno prestrezati internetni promet iz kjerkoli na svetu.

Tehnika seveda ni uporabna za običajne uporabnike interneta, saj je potrebno imeti povezavo na eno izmed internetnih hrbtenic ter BGP usmerjevalnik (ki si ga lahko tudi sami naredite), vendar pa lahko tehniko povsem neopazno izvaja katerakoli vlada ali velika korporacija.

Za kaj gre?

Raziskovalca sta odkrila, da ima BGP protokol že v sami zasnovi nekatere resne pomankljivosti. Glavna težava je v tem, da v BGP protokol ni vgrajenih ustreznih mehanizmov zaupanja. BGP protokol namreč deluje tako, da ko npr. uporabnik v svoj brskalnik vnese naslov spletne strani (npr. www.youtube.com), DNS brskalniku sporoči IP...

27 komentarjev