»

USB 4.0 bo vključeval Thunderbolt

Slo-Tech - Minuli teden smo ugotavljali, da bo novi standard USB dobil ime 3.2, a bo hkrati preštevilčil tudi starejše različice in nasploh poskrbel za nekoliko zmede pri ugotavljanju dejanske verzije. Res pa je, da v praksi razlike med hitrostmi 5, 10 ali 20 Gb/s ne bodo prav velike, priključki in standardi pa bodo navzkrižno združljivi. Pripravlja pa se že USB 4.0, ki bo poskrbel za revolucionarno spremembo. Kot je Intel obljubil že predlani, bo odprl standard Thunderbolt 3 in omogočil uporabo brez plačevanja licenčnin. Specifikacijo so že predali USB Implementers Forumu (USB-IF).

To pomeni, da se bomo zelo približali končnemu cilju, ki je en sam priključek in en sam standard. Fizično je USB-C že zelo blizu, sedaj pa dobiva še programsko podporo. Pričakujemo lahko, da bo USB 4.0 podpiral hitrosti do 40 Gb/s (dvakrat več od USB 3.2), integracija s...

16 komentarjev

CES 2014: AMD-jeva konkurenca Thunderboltu je bivši Lightning Bolt, DockPort

Monitorji kot docking postaje.

Slo-Tech - AMD in Texas Instrments sta predstavila DockPort, ki predstavlja odgovor na Intelov in Applov Thunderbolt in hkrati nadgradnjo obstoječega DisplayPorta, ki je dobil podporo za USB. Dokončno verzijo standarda pričakujemo v drugem četrtletju tega leta.

Intel in Apple sta Thunderbolt najavila leta 2011 in medtem ko je standard solidno zaživel, je bil predlanski AMD-jev odgovor sila medel. Lightning Bolt ni obljubljal nič revolucionarnega, ampak zgolj še več zmede. Potem je vse skupaj potihnilo do letos, ko je AMD na CES-u pokazal DockPort, v kar se je preimenoval Lightning Bolt.

DockPort v en kabel združuje USB 3.0, DisplayPort in napajanje. Tako pogledano DockPort ni niti nadgradnja DisplayPorta niti USB-ja, ampak gre za...

15 komentarjev

Prenovljen standard USB 3.0 z 10 Gb/s predstavljen

X-Bit Labs - Na Intelovem Developer Forumu, ki je včeraj in danes potekal v Pekingu, je USB-IF (Implementer Forum) predstavil končno verzijo nove revizije standarda USB 3.0, ki podvaja hitrost prenosa podatkov. Medtem ko je USB 3.0 v svoji premierni inačici (Super Speed) zmogel deklariranih 5 Gb/s, bo odslej v teoriji mogoče prenašati do 10 Gb/s. To potezo so najavili že januarja, a standard takrat še ni bil dokončan.

Poteza je pričakovana, saj ima USB 3.0 intenzivno konkurenco v obliki Applovega Thunderbolta. Prav te dni smo namreč slišali napoved nove pohitritve, s katero naj bi Thunderbolt prihodnje leto prilezel do 20 Gb/s. Thunderbolta ima tudi nekaj drugih asov v rokavu, recimo podporo za protokola PCI Express in DisplayPort ter seveda sposobnost tako hitrega prenosa podatkov sinhrono.

Druga novost, ki jo pripravlja...

31 komentarjev

USB 3.0 dvakrat hitrejši

USB 2.0 in USB 3.0

Net Security - Na letošnjem CES-u smo videli še eno dobrodošlo novost. Standard USB 3.0, ki podpira hitrost prenosa podatkov do 5 Gb/s, bo dobil dvojno pohitritev in novo ime SuperSpeed USB. Iz USB 3.0 Promoter Group so sporočili, da je nared posodobitev standarda, po kateri bo ta sedaj omogoča prenos podatkov s hitrostmi vse do 10 Gb/s. Poteza je skorajda pričakovana.

Prav to hitrost namreč podpira predlani predstavljen Thunderbolt. Zlasti Apple se je kar precej trudil, da bi standard kljub dragim kablom zaživel, in letos smo v večjih količinah začeli dobivati naprave s podporo za Thunderbolt. USB 3.0 ima bistveno širšo množico podpornikov (največji med njimi so recimo HP, Intel, Microsoft), zato se za podporo ni bati. Dodatna prednost bo združljivost nazaj...

69 komentarjev

CES 2012: Lightning Bolt slab AMD-jev konkurent Thunderboltu

AnandTech - Intel in Apple sta lani družno predstavila nov standard za povezavo perifernih naprav z računalnikom, ki bo nadomestil FireWire, USB in ostale temu namenjene tehnologije. Sprva je bilo njegovo kodno ime Light Peak, potem pa so se odločili za trženje pod komercialnim nazivom Thunderbolt. Čeprav je bil na papirju Thunderbolt videti izjemno, so ga udejanjili površno. Navdušenje uporabnikov je splahnelo ob visoki ceni priključnih kablov, od visokoletečih obljub o optični povezavi pa je ostal le dobri stari baker, ki dolžino kabla omejuje na tri metre. Če k temu dodamo v teoriji zgolj dvakrat višjo hitrost od USB 3.0, v praksi pa bržkone niti to ne, je od Thunderbolta ostalo le malo groma.

AMD je tu začutil svojo priložnost in na CES-u predstavil svojo alternativo. Da bo povsem jasno razvidno, čemu kani konkurirati, se imenuje...

25 komentarjev

Optični vodniki za Thunderbolt oddaljeni še več let

vir: IGN
ComputerWorld - Ko se je začelo prvikrat govoriti o tehnologiji Thunderbolt (takrat poznani še pod imeom Light Peak), so bila Intela polna usta, kako da gre za novo komunikacijsko vodilo med perifernimi napravami v računalniku, ki uporablja optične vodnike. Ko je bil Thunderbolt nared, so bile povezave seveda bakrene, optika pa je bila obljubljena za kasnejši čas. Jasno, baker je bil precej cenejši in za sedanje potrebe več kot dovolj dober.

Sedaj se je optika odmaknila še dlje v prihodnost. Dadi Perlmutter, generalni menedžer Intel Architecture Group, je v intervjuju na IDF v San Franciscu pojasnil, da bo Thunderbolt še precej let omejen izključno na baker. Ta tehnologija trenutno podpira hitrosti do 10 gigabitov na sekundo....

20 komentarjev

Zunanji vmesnik za PCI Express v razvoju

Notranjim PCIe-priključkom se bodo pridružili zunanji.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Skupina PCI SIG je na rednem letnem srečanju predstavila predlog za razvoj zunanjega priključka za standard PCI Express, ki bi tekmoval s Thunderboltom in USB 3.0. Nova tehnologija bo omogočala priklop zunanjih naprav prek vmesnika PCIe 3.0, ki bodo lahko komunicirale s hitrostjo do 32 Gb/s. Podobno kot pri Thunderboltu bo standard izveden najprej z bakrenimi vodniki, v naslednji reviziji PCIe 4.0 pa naj bi uporabili optiko.

Vprašanje je, ali potrebujemo še en standard priklopa zunanjih naprav. Trenutno se bije bitka med Thunderboltom, ki zmore 10 Gb/s, in USB 3.0 (5 Gb/s). Če se želi PCI Express uveljaviti, bo moral ponuditi nekaj novega. Žal ne bo podpiral naprav, ki porabijo več kot 20 W energije, kar takoj...

21 komentarjev

AMD prvi z nativno podporo USB 3.0 v svojih čipovjih

X-Bit Labs - Pred dvema dnevoma smo praktično uradno izvedeli, da bodo Intelova vezna čipovja iz serije 7, splavljena ob boku prihajajočih procesorjev Ivy Bridge, podpirala USB 3.0 popolnoma nativno, brez uporabe namenskih krmilnih čipovij. Le-ta so, večinoma delo NEC-a, trenutno nujna na vseh platformah, tako Intelovih kot AMD-jevih. A Intelova čipovja serije 7 očitno ne bodo prva, ki bodo podporo prinesla skupaj s čipovjem samim, saj bo očitno prvo takšno vezno čipovje AMD-jevo. Gre za A75 in A70M (slednje je najverjetneje namenjeno v prenosnike, prvo na namizja), ki bosta tipkovnice, miške, trde diske in ostalo periferijo povezala z AMD-jevimi procesorji Fusion s kodnim imenom Llano oz. s procesorji serije A.

Vseeno pa pri Intelu AMD-ju niso ostali dolžni, saj so v uradni potrditvi...

20 komentarjev

Intel in Apple predstavila Thunderbolt

Ars Technica - Nekdaj pod kodnim imenom znana tehnologija Light Peak je svoje utelešenje dočakala z imenom Thunderbolt. V sodelovanju z Applom razviti standard za povezovanje naprav, ki kani nadomestiti FireWire, USB in ostale podobne priključke, je premierno predstavljen v novih prenosnikih Apple MacBook Pro.

Thunderbolt zmore 10 gigabitov na sekundo, če ga uporabljamo na bakrenih vodnikih, kar je 20-krat hitreje od USB 2.0, 12-krat hitreje od FireWire 800 in dvakrat hitreje od USB 3.0. Intel trdi, da je to tudi uporabna hitrost in ne zgolj teoretični maksimum, ki mu v realnosti ne bi prišli niti blizu.

Električni kabli so lahko dolgi največ tri metre, kar je podobna omejitev kot pri konkurenčnih tehnologijah. Prek optične povezave bo moč dosegati višje hitrosti na...

23 komentarjev