»

Lanski električni mrk povzročil specializiran črv

Slo-Tech - V Ukrajini smo decembra 2015 videli prvi potrjen izpad električne energije zaradi računalniškega napada, ponovil pa se je tudi lanskega decembra. Sedaj je jasno, da je vsaj v lanskem primeru šlo za virus, ki ga strokovnjaki postavljajo ob bok Stuxnetu. Stuxnet je bil prvi virus, ki je povzročil dokumentirano škodo na infrastrukturi, novi virus z imenom Crash Override/Industroyer pa je drugi.

Poročilo, ki ga je objavilo podjetje Dragos, potrjuje, da gre za virus. ESET je analiziral isti virus pod imenom Industroyer. Vdor lanskega decembra je bila po mnenju podjetja zgolj generalka za večji napad, na kateri so preverjali delovanje in uspešnost virusa. Med napadom, ki je dele Kijeva za električno energijo prikrajšal...

2 komentarja

ZDA prvikrat priznale uporabo internetnih napadov v vojni

theguardian.com - Vsaj od Stuxneta pišemo o hekerskih napadih, ki so preprosto preveč dovršeni, da bi verjeli, da vojska in obveščevalne agencije z njimi nimajo nič opraviti. A doslej so države striktno zanikale kakršnokoli internetno vojskovanje in ponavljale, da imajo vse zmogljivosti le za lastno obrambo, obenem pa so velesile druga drugo obtoževale napadov. Sedaj pa so ZDA prvikrat priznale, da njihovi vojskovanje in napadi potekajo tudi v kibernetnem prostoru. Tarča je kakopak teroristična skupina Islamska država.

Ameriški obrambni minister Ash Carter je na novinarski konferenci dejal, da si prizadevajo okrepiti uporabo digitalnih orožij z namenom onemogočiti mrežno infrastrukturo Islamske države. General Joseph Dunford je na isti konferenci potrdil, da...

12 komentarjev

ZDA doslej najodločneje kritizirale kitajske internetne napade

Slo-Tech - Ameriško zunanje ministrstvo je v ponedeljek Kongresu poslalo poročilo o vojaških in varnostnih vidikih Ljudske republike Kitajske v letu 2013, v katerem so temeljilo analizirali vso kitajsko vojaško udejstvovanje. Poročilo je na tem mestu zanimivo zlasti zato, ker so v njem ZDA odločneje kot doslej obtožile Kitajsko, da izvaja obsežne hekerske napade proti ZDA. Ploščo so namreč ZDA obrnile šele marca letos, ko so prvikrat javno izpostavile Kitajsko kot vir državno sponzoriranih internetnih napadov. Kmalu so na internet pricurljale informacije o kitajski vojaški enoti za elektronsko vojskovanje, medtem ko so Kitajci vztrajno ponavljali, da se le branijo in da v resnici ZDA redno napadajo...

37 komentarjev

Kitajska: mi ne napadamo ZDA, one napadajo nas

ZDNet - Kitajska se je nekoliko resneje in močneje odzvala na čedalje pogostejše obtožbe, da njeni vojaški hekerji napadajo ameriške novinarske hiše, podjetja in kritično infrastrukturo. Večkrat so jih že zanikali, sedaj pa so zatrdili, da je situacija v resnici obrnjena - ZDA redno napadajo Kitajsko.

Dvoje kitajskih vojaških internetni strani je lani v povprečju doživelo 144.000 napadov mesečno, pri čemer sta jih dve tretjini izvirali iz ZDA. Gre za strani ministrstva za obrambo in kitajske vojske, ki sta očitno zelo zanimivi za nepovabljene goste. Da so bili viri napadov v 63 odstotkih ZDA, Kitajci ocenjujejo na podlagi IP-naslovov (katere pa je seveda mogoče ponarediti). V letu 2012 naj bi...

30 komentarjev

Japonska razvija dobri virus

Daily Yomiuri - Japonski časnik Yomiuri Shimbun poroča o zanimivem načinu boja proti računalniškim napadom, ki ga je ubrala japonska vlada. Odločili so se, da bodo uporabili dobri virus, ki bo odkril okužbe oziroma vektorje napada in jih onesposobil brez posredovanja uporabnika računalnika.

Projekt se je začel leta 2008, ko so Fujitsu izbrali za pogodbenega partnerja. Inštitut za tehnološke raziskave in razvoj pri japonskem Ministrstvu za obrambo je Fujitsuju kot podizvajalcu predal 178 milijonov jenov (1,8 milijona evrov) vreden...

8 komentarjev

V operaciji Shady RAT v zadnjih petih letih napadenih več deset organizacij

CNet - Dmitri Alperovitch iz McAfee Labs je objavil zanimivo poročilo o aktivnosti internetnih napadov na podjetja in organizacije v zadnjih petih letih. Ugotavlja, da so napadi, o katerih smo poročali v zadnjih mesecih (bodisi izolirani incidenti bodisi obsežni napadi, kot sta bila Aurora in Night Dragon) le vrh ledene gore. Sam deli podjetja na tista, ki so že bila napadena, in na tista, ki tega še ne vedo. Poročilo so z dobršno mero senzacionalizma ekskluzivno povzeli v Vanity Fairu, zato raje preberite zgoščeni in nepristranski izvirnik.

Alperovitch je analiziral dogajanje po letu 2006 in se omejil na napade,...

3 komentarji

Pentagon: Internetni napad pomeni vojno in upravičuje klasično vojskovanje

The Wall Street Journal - Ameriško obrambno ministrstvo je včeraj prvikrat javno povedalo, da internetni napadi na ZDA, sabotiranje računalniške infrastrukture in druge kibergrožnje štejejo kot vojno dejanje, zato lahko države pričakujejo vojaški odgovor ZDA tudi s klasično vojsko. Gre za izvleček prve strategije za internetno varnost, ki jo bo Pentagon predstavil ta mesec. V njej je eksplicitno določeno, da so omrežni napadi na kritično infrastrukturo (vojska, podzemne železnice, elektrarne, plino- in naftovodi ipd.) vojno dejanje. Na ta način želi Pentagon odvrniti napadalce, ki so doslej lahko špekulirali, da se ZDA ne bodo odzvale.

Vsem skupaj postaja jasno, da je internetno vojskovanje tu. Kitajska je prejšnji mesec najavila svojo Modro armado,...

39 komentarjev

Kitajska potrdila obstoj internetne enote Modre armade

Slo-Tech - Čeprav ni nobena skrivnost, da moderni napadi potekajo tudi ali pa zlasti po internetu in da Kitajci tod prav nič ne zaostajajo, tega uradno doslej niso priznali. Šele prejšnji teden je Kitajska uradno potrdila, da je vzpostavila elitno skupino bojevnikov v internetnem prostoru. Imenuje se Modra armada in jo sestavlja okoli 30 izurjenih hekerjev.

Za ekipo so izbrali najboljše med najboljšimi iz različnih naborov. Nekaj jih je iz vrst Ljudske osvobodilne vojske, drugi so častniki, študentje ali drugi člani družbe. Uradno je misija Modre armada varovati Kitajsko pred internetnimi napadi od zunaj, medtem ko napadov naj ne bi začenjali sami, trdijo oblasti. Kitajci so doslej vanjo zmetali več milijonov juanov.

Pred kratkim je kitajski časnik PLA Daily poročal o...

6 komentarjev

Internetni napadi na Južno Korejo

Korejska policija že preiskuje incident.

BBC - Iz Južne Koreje poročajo o zelo obsežnem internetnem napadu na ključno računalniško infrastrukturo, ki se je odvijal v glavnem ta petek. Napadalci so merili tako na državne uradne strani ministrstev, parlamenta, vojske, predsednika kot tudi strani večjih bank, borze in nekaterih drugih podjetij. Prizadetih je bilo vsaj 29 inštitucij, za nekaj minut pa so morali tudi prekiniti trgovanje na borzi. Podobne napade so doživeli že julija 2009.

V uradni izjavi iz predsedniške palače so sporočili, da je šlo za klasične napade DDoS, ki pa niso povzročili nobene trajne škode. Analitiki predvidevajo, da so napadalci prek omrežij P2P razširili škodljivo programsko opremo, ki jim je omogočila...

0 komentarjev