»

OWC pokazal svoje SSD nadgradnje za Mace

Krmilnik SandForce na SSD modulu za MacBook Air

vir: Ars Technica
Ars Technica - Podjetje Other World Computing je predvsem v ZDA poznano po storitvah, kjer vam nadgradijo trde diske v APplovih Macih oz. ponudijo zunanje ohišje za trde diske. Na CES-u so pokazali nekoliko osvežene nadgradnje, ki obsegajo tako nove MacBook Aire kot običajne in nekoliko manj nove Mace. Niso sicer prvi, ki so pokazali nove SSD module za novo generacijo MacBook Aira, prav tako pa tudi niso prvi, ki so v te namene uporabili krmilnik podjetja SandForce. Moduli iz serije Aura Pro Express pridejo v kapacitetah 180 GB, 240 GB oz. 360 GB ter so tako mnogo prostornejši (vse do šestkrat v primerjavi z osnovnim 64-gigabajtnim modulom v 11-palčnem MacBook Airu), obenem pa so s prenosi do 275 MB/s tudi nekoliko hitrejši (Toshibini moduli, ki jih Apple uporablja v prvi...

10 komentarjev

Apple iztožil Psystar

CNet - Psystar je šel Applu kar precej v nos, saj je izdal orodje, ki je omogočalo namestitev Mac OS X na navadne računalnike. Apple je Psystar zaradi tega tožil in po 17 mesecih pravdanja svoje tudi dosegel. Ameriško sodišče v Kaliforniji je odobrilo Applovo zahtevo in Psystarju prepovedalo:
  • kopiranje, prodajanje in distribucijo izvedenih izdelkov iz Mac OS X brez Applove odobritve;
  • namerno vzpodbujanje ali pomaganje tretjim osebam kršiti Applove patente;
  • obhajanje tehnoloških sredstev, ki jih Apple uporablja za preprečevanje poganjanja Mac OS X na drugih računalnikih
  • igranje kakršnekoli vloge pri pripravi izdelkov, ki so namenjeni obitju Applovih metod za nadzor Mac OS X
  • početje česarkoli, kar bi skušalo obiti pravice, ki jih ima Apple na Mac OS X.
Psystar ima sedaj do konca koledarskega leta časa, da stori zahtevano, pri čemer sodišče od njega pričakuje, da to opravi v najkrajšem možnem času.

To pa še ne pomeni, da je Psystar dokončno odžvižgal svoje. Prepoved se namreč ne nanaša na...

30 komentarjev

Izšel Safari 3.2

Apple - Apple je včeraj izdal novo različico svojega spletnega brskalnika, Safari 3.2. V njej je zakrpal ducat varnostnih pomanjkljivosti, zato Apple svetuje, da novo verzijo obravnavajo kot kritični varnostni popravek in namestijo vsi uporabniki Safarija. Na voljo je za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Mac OS X 10.5 Leopard in Mac OS X 10.4 Tiger. Seznam popravkov in izboljšav je na Applovih straneh. Klik!

8 komentarjev

1.6GHz PowerPC G5 pred vrati

The Register - Motorolini PowerPC procesorji so že od nekdaj samo nemo pogledovali proti hitrostim, ki so jih dosegali sorodniki na platformi PC. Do nedavnega, saj so se inženirji pri Motoroli odločili, da naredijo stari tradiciji konec in poizkušajo konkurirati procesorjem za PC. Tako bodo v bližnji prihodnosti predstavili novo družino procesorjev G5, ki bodo namenjeni za računalnike Mac in bodo na voljo v 800MHz, 1GHz, 1.2GHz, 1.4GHz in 1.6GHz izvedenki. Pot do višjih hitrosti pa je zahtevala majhno spremembo v arhitekturi procesorja, saj so bili Motorolini inženirji prisiljeni podaljšati procesorski cevovod, ki bo odslej namesto 7. stopenj vsebovali 10 stopenj. Nekateri viri navajajo, da naj bi na novo zasnovani procesorji zmogli tudi hitrosti 2 GHz, vendar teh najverjetneje ne bomo ugledali zaradi premajhne stabilnosti. Visoke hitrosti pa so nemalokrat tudi povod za večjo porabo energije, zato bodo izdelani na podlagi silicon-on-insulator tehnologije, ki bo omogočala manjšo porabo (1.4 GHz...

0 komentarjev

Mac OS X 10.1

The Register - Ta operacijski sistem, ki je namenjen Apple računalnikom je sicer blazno barvit in na pogled zelo lep, vendar ima tudi svoje muhe. Do nedavnega je bil eden izmed problemov Mac OS-a počasnost, vendar je po nekaterih poročilih tudi ta težava odpravljena. Že nekaj časa krožijo okoli tri Puma nadgradnje, ki star operacijski sistem nadgradijo na Mac OS X verzije 10.1. Od povsod prihajajo poročila, da so marsikateri programi postali bolj poskočni, Quake (gotovo trojka) pa je bil na isti strojni opremi deležen 12 do 26 % več sličic na sekundo (FPS). Applovi lastniki se lahko upravičeno veselijo. Več tukaj.

4 komentarji

Mac-OS X 10.1 septembra

Tecchannel.de - Veliko vas ve, da je Mac OS X lep na izgled ampak zelo počasen. Zato so se pri Applu odločili to spremeniti, in so delali na novi verziji tega operacijskega sistema, Mac OS X 10.1. Njegova izdaja je bila na Macworld Expo v New Yorku napovedana za septembra. Predvsem so delali na bolj preglednih menijih in njihovi boljši funkcionalnosti. Prav tako pa so izboljšali samo hitrost zagona programov. Na demonstraciji se je pokazalo, da se programi, ki so včasih potrebovali več sekund za odprtje, odprejo v trenutku, kar je glede na prejšnjo različico veliko izboljšanje. Odpravili pa so tudi nekaj hroščev in pa dodali še nekaj cvetk. Cena nove verzije programa bo znašala za Update verzijo 50 DEM in za polno verzijo okoli 320 DEM. Test sistema najdete TUKAJ, več informacij o "Macworld Expo" pa si preberite TUKAJ.

0 komentarjev

OS death mach

Slashdot - Na CNETu so opravili primerjavo med Mac OS X in Microsoft Windows 2000 (beseda "death mach" je tukaj povsem na mestu). Skratka v tem testu so obdelali oba operacijska sistema od inštalacije, preko vmesnika, do podpore za internet. Zmagovalec testa: testerji so izbrali Mac OS X. Zakaj, si preberite v testu. Za naše razmere pa je zmagovalec testa Windows 2000 (predvsem zaradi tega, ker pri nas Appli niso ravno množično razširjeni).

3 komentarji

Prvi pogled na M$ Office 10

Jaz - Kot že veste, nam naš dragi Microsoft že nekaj časa pripravlja naslednika popularnega Office paketa, ki se bo imenoval Office 10. Okoli naslednika popularnega pisarniškega skupka že nekaj časa krožijo najrazličnejše novice in sedaj je čas, da si pogledamo kaj je res in kaj ni. Na Winsupersite so namreč objavili prvi pogled na Office 10, ki bazira na Beta2 kodi. Predogled bo objavljan po delih, saj je po avtorju sodeč izboljšav toliko, da bo potreben zares velik članek. Zaenkrat sta na voljo prva dva dela in če vas zadeva zanima, vam vsekakor priporočam ogled. Thnx, Jure!

0 komentarjev