»

Cene diskov se umirjajo

DigiTimes - Cene diskov se po velikanskih podražitvah, ki so jih povzročile lanske poplave na Tajskem in v Kambodži, počasi umirjajo in padajo na predkrizne nivoje. Kmalu po poplavah je namreč zaradi velikega upada ponudbe cena poskočila tudi za faktor dve, kar seveda dolgoročno ni vzdržno.

Western Digital, ki je bil najbolj prizadet, je že konec leta začel ponovno zaganjati vsaj del proizvodnje. Vmes je novo tovarno odprl tudi Seagate, na noge pa so se postavili tudi dobavitelji sestavnih delov za diske (npr. Nidec, ki proizvaja motorčke za trde diske). Analitiki zato napovedujejo nadaljevanje zniževanja cen, ki pa vseeno še ne bodo dosegle lanskih ravni.

V mesecu aprilu pričakujemo vsaj 10-odstotno znižanje cen, so povedali tajvanski...

37 komentarjev

Cene diskov začele počasi upadati, ustvarjen duopol

ComputerWorld - V zadnjem času nekoliko več besed namenjamo poglavju trdih diskov, za kar so krive predvsem poplave na Tajskem in posledično ogromno zvišanje cen zaradi izpada proizvodnje. Drugi pomemben dejavnik je konsolidacija trga trdih diskov, ki je letos dosegla svoj epilog; ostala sta le še dva velika igralca.

Pred desetletjem smo imeli sedem večjih proizvajalcev trdih diskov. Za svoj kos trga so se borili Hitachi, IBM, Fujitsu, Western Digital, Seagate, Samsung in Toshiba, kar je ustvarjalo konkurenčno, morda celo preveč razdrobljeno okolje. IBM in Hitachi sta se združila leta 2003, vse skupaj pa je letos pohrustal Western Digital. Na drugi strani je Toshiba predlani kupila Fujitsujev oddelek za trde diske, skupno pa ima manj kot četrtinski delež. Zadnji večji...

29 komentarjev

Western Digital po poplavah vnovič zaganja proizvodnjo

Eden izmed razlogov za pomanjkanje trdih diskov.

vir: Reuters
X-Bit Labs - Počasi se proizvodnja trdih diskov, ki je na Tajskem povsem zastala zaradi oktobrskih poplav in povzročila skokovit porast cen, vrača v ustaljene kolesnice. Iz Western Digitala, ki je bil najbolj prizadet, namreč prihajajo vzpodbudne novice, da so prvo tovarno že ponovno zagnali, prihodnje pa naj bi prihodnjih tednih.

Tovarna v Bang Pa-inu je v petek začela obratovati, kar je teden dni pred načrtovanim datumom zagona. Omenjeno tovarno je 15. oktobra zalila narasla voda, ki je tam vztrajala dober mesec. Šele 17. novembra so uspeli izčrpati vso preostalo vodo in začeli sušiti prostore. Električno energijo so ponovno priklopili 26. novembra, proizvodnja pa je stekla v sredo. Western...

42 komentarjev

Nedobavljivost diskov in visoke cene še vsaj šest mesecev

Eden izmed razlogov za pomanjkanje trdih diskov.

vir: Reuters
Slo-Tech - Nedavne poplave na Tajskem, ki so zalile tretjino države in povzročile ogromno škode proizvajalcem trdih diskov ali njihovim dobaviteljem, bomo občutili še vsaj do sredine prihodnjega leta, ocenjujejo analitiki. Prvi je o problemu javno spregovoril Asus, ki ima zalog le še do konca meseca, a v podobni godlji so praktično vsi proizvajalci. Komur ni neposredno poplavilo proizvodnih obratov, ga tarejo tegobe dobaviteljev ključnih komponent, kot so recimo motorji za trde diske, katerih večinski proizvajalec Nidec je povsem pod vodo.

Analitiki v IDC ocenjujejo, da se bo opazen učinek na celotno prodajo računalnikov vlekel še vsaj do sredine leta 2012. Tajska proizvede skoraj polovico vseh...

153 komentarjev

Asusu utegne zmanjkati diskov

Eden izmed razlogov za pomanjkanje trdih diskov.

vir: Reuters
Reuters - Tudi med sestavljavci računalnikov so se začele kazati prve posledice poplav na Tajskem, ki so zalile vse obrate proizvajalca trdih diskov Western Digitala in podjetja Nidec, ki proizvede večino motorjev za trde diske vseh proizvajalcev. Poročali smo o globalni podražitvi trdih diskov, ki je posledica izpada proizvodnje in oteženega transporta komponent zaradi pretrganih cestnih povezav, kar smo zelo občutili tudi v naših krajih, sedaj pa se pojavljajo že prva poročila o pomanjkanju diskov. Prvi je javno o tem spregovoril Asus.

Asus je namreč objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so še vzpodbudni. V treh mesecih so ustvarili za 4,7 milijarde tajvanskih dolarjev...

99 komentarjev

Večdesetodstotna podražitev trdih diskov

Poplavljen Bang Pa Industrial Park, kjer ima Western Digital glavni tajski obrat

Slo-Tech - Poplave, ki so prejšnji teden prizadele Tajsko in Kambodžo, so povzročile občutno povišanje cen trdih diskov na svetovni trgih. Western Digital je moral zaradi zalitih obratov prekiniti proizvodnjo vseh trdih diskov na Tajskem, kjer izdelajo 60 odstotkov svojih proizvodov. Ni znano, kdaj se bo proizvodnja nadaljevala (medtem obrati v Maleziji, Singapurju in ZDA delujejo nemoteno). V tej državi imajo obrate tudi Hitachi, Seagate in Toshiba, ki bodo prav tako proizvedli manj trdih diskov. Tod problem niso poplavljeni obrati, saj vsaj Seagatovi delujejo s polno paro, ampak težave povzročajo tudi uničene cestne povezave na Tajskem, težave z dobavljanjem potrebnih surovin in komponent (na primer tajski Nidec proizvede 70...

335 komentarjev

Poplave na Tajskem velik problem za proizvajalce trdih diskov, najhuje WD-ju

vir: Reuters
Reuters - Poplave, ki so prizadele Tajsko in zaradi katerih sta dve tretjini države pod vodo, so v računalniški branži največ škode povzročile podjetju Western Digital. Zaradi poplav so morali ustaviti vso svojo proizvodnjo na Tajskem, kar bo vplivalo na globalno poslovanje podjetja, poroča Reuters.

Že med koncem tedna je voda prestopila protipoplavne ščite in zalila nekatere prostore v obratu v Bang Pa-inu, zaradi česar so morali ustaviti proizvodnjo. Včeraj je voda prestopila valobrane še drugem obratu v Navanakornu, tako da je moral Western Digital ustaviti vse operacije na Tajskem. Več bo znanega na jutrišnji novinarski konferenci.

Proizvodne obrate imajo še v Maleziji, Singapurju in ZDA, a posledice izpada tajske proizvodnje in logistične mreže bodo velike. V drugem letošnjem četrtletju je Western Digital iz Tajske poslal...

23 komentarjev

Seagate odpušča intenzivneje

Extremetech - Pisali smo že, da se izdelovalec trdih diskov Seagate zaradi trnovih časov prestrukturira in odpušča, a nove informacije kažejo, da bodo pri tem še nekoliko brezkompromisnejši. Po novem kanijo odsloviti 2000 delavcev, večinoma v Singapurju, kar je približno štiri odstotke vseh zaposlenih. Na cesto jih bodo poslali zato, ker bodo v tej državici do leta 2010 zaprli svoj obrat in njegovo proizvodnjo preselili na Tajsko, Kitajsko in v Malezijo, s čimer želijo privarčevati 40 milijonov dolarjev letno. Kljub temu bodo v Singapurju obdržali sedež podjetja za Azijo, tako da bo približno 6000 ljudi obdržali svoja delovna mesta. Zaprtje tovarne jih bo stalo 80 milijonov dolarjev, od česar bodo tri četrtine porabili za plačilo odpravnin. Klik!

4 komentarji

Toshiba bo kupila Fujitsujev HDD-oddelek

X-Bit Labs - Poročali smo že, da se Fujitsu umika s trga trdih diskov in da razmišlja, komu naj proda proizvodnjo, pri čemer sta se kot kandidata omenjala spočetka WD, kasneje pa Toshiba. Slednja je tudi končni snubec, saj sta Toshiba in Fujitsu objavila sklenitev memoranduma, ki predvideva prenos vse proizvodnje in prodaje trdih diskov k Toshibi.

To želijo opraviti karseda hitro, poskusili bodo do konca prvega četrtletja tega fiskalnega leta. Točna razdelitev predvideva, da bo Fujitsu vse svoje dejavnosti s tega področja združil v novoustanovljeno podjetje, čigar 80-odstotni lastnik bo Toshiba, sam pa bo obdržal petinski delež v prehodnem obdobju. S tem prevzemom namerava Toshiba povečati svoj vpliv na trgu. Do leta 2015 si tako želijo petinski delež na svetovnem trgu trdih diskov (lani je znašal 8,7 odstotka, Fujitsujev pa 7,3). Finančnih podrobnosti niso razkrili.

0 komentarjev

Hitachi odpušča

Slo-Tech - Japonski proizvajalec trdih diskov Hitachi bo odpustil enajst odstotkov, oziroma 4500 zaposlenih. Odpuščanje delavcev je le eden izmed ukrepov, s pomočjo katerih namerava Hitachi v petih letih privarčevati kar tristo milijonov ameriških dolarjev. Med drugim naj bi ukinili svoje obrate v Mehiki in jih prenesli na Filipine, na Tajskem pa so ustanovili nov obrat za izdelavo 2,5-palčnih trdih diskov.

Več o tem v Hitachijevem sporočilu za javnost ter na DigiTimes.

9 komentarjev

IBM zapira madžarsko tovarno

X-Bit Labs - Še ena, že dolgo pričakovana stvar, se pričenja uresničevati. IBM je namreč danes napovedal zaprtje svoje lastne tovarne trdih diskov na Madžarskem. IBM pravi, da zaradi zmanjšanega globalnega povpraševanja po trdih diskih, seveda pa se takoj postavlja vprašanje, v kakšni povezavi je kvaliteta madžarskih diskov s to potezo.

Z zaprtjem bo svoje delo izgubilo približno 3.700 ljudi, prav tako pa bo tudi Madžarska izgubila velik del nacionalnega dohodka, saj je potrebno upoštevati 2.2 milijardi dolarjev prometa, ki ga je ustvarjala IBMova tovarna. Spomnimo se še samo dejstva, da je Hitachi že pred časom oznanil namero o prevzemu IBMovega sektorja za izdelavo trdih diskov za 2 milijardi dolarjev. Klik!

6 komentarjev