»

Sony izboljšuje Li-Ion baterije

engadget - Le kakšen bi bil avgust brez novic o baterijah. A brez skrbi, tokrat je na pomoč priskočil Sony, ki je, zaradi eksplozivne narave svojih baterij, nepričakovan vir za takšne novice. A morda se jim je reševanje težav močno posrečilo, saj obljubljajo, da jim je uspelo močno izboljšati trenutno tehnologijo Li-Ion baterij.

Z zamenjavo katode za litij-železo-fosfatovo (LiFePO) olivinevega tipa kristala so življensko dobo baterije dvignili za kar štirikrat in povišali gostoto moči na 1800 W/kg. A to ni vse, saj bo po pol ure polnjenja baterija napolnjena do kar 99 % kapacitete, po 2000 ciklih pa naj bi obdržala 80 % zmogljivosti sveže baterije. Po Sonyjevih besedah naj bi bila novost najbolj primerna za baterijska orodja, ki zahtevajo veliko moči in pogoste polnitve, saj se nova katoda odlično obnese ob visokih obremenitvah ter pri povišanih temperaturah ne doživi padca zmogljivosti.

Vse lepo in prav, dokler ne bo novih eksplozij.

6 komentarjev

IDC, Prenosniki: 25 % padec ravni cen

IDC - Tudi na Slotechu se nam zadnje čase vse večkrat zapiše, da prenosniki marsikje počasi nadomeščajo stacionarne kolege, dejansko stanje pa to zgolj potrjuje. Ekspanziji pa botruje tudi kar precejšen padec cen, ki bi ga lahko (na lastno pest, seveda) primerjal z obdobjem prihoda Pentiumov.

IDC je tako objavil rezultate opazovanja trga, ki nakazujejo kar 25 % padec ravni cen prenosnih računalnikov v obdobju zadnjega leta. Indeks cen v primerjavi z avgustom 2000 tako znaša le 68, septembrski padec napram avgustu pa znaša 1,7 %.

Tovrstno zniževanje cen, ki je po predvidevanjih plod predvsem konkurenčnega boja, seveda pomeni tudi nižje prihodke podjetij. Verjetno ne pretiravamo, če ocenimo, da je trg prenosnih sistemov v primerjavi z namiznimi relativno precej manj razvit, to pa posledično verjetno pomeni tudi začasno precej visoko cenovno elastičnost povpraševanja, na podlagi katere je ocenjena kar 50 % rast končnopotrošniškega segmenta.

6 komentarjev

WinXP upočasnijo sistem

The inquirer - Čeprav WinXP in Office XP dajejo izgled povsem solidnega operacijskega sistema/programa, ni vse tako kot bi moralo biti. Če gre verjeti CSA Research, ki so pred kratkim napovedali partnerstvo z Anandtechom, prehod na konfiguracijo Windows XP/Office XP ne bo ravno najboljši, saj bomo utrpeli kar precejšen padec zmogljivosti. Po njihovih podatkih, naj bi ta padec v primerjavi z navezo Windows2000/Office2000 znašal 26-49% (odvisno od konfiguracije). Za 26-49% manj zmogljiv računalnik! Sliši se veliko. Vendar meritve gor ali dol, ko bo podpora Windows 98/ME usahnila, bomo itak prisiljeni presedlati na nov sistem. Žalostno a resnično.

13 komentarjev

Intel ceni svoje "strežniške" procesorje

The Register - Intel je napovedal, da bo 26 avguste predstavil svoje 2 GHz Xeon procesor. Procesor, ki je do sedaj nosil kodno ime Foster, bo baziral na jedru Pentiuma 4 in bo stal 615 $. Najbolj zanimivo pri vsem tem je, da procesor ni niti izšel, pa je Intel že napovedal pocenitve. 28. oktobra naj bi 2 GHz Xeon stal "samo" 444 $, kar je kar precejšen padec cene. Čeprav je 28. oktober še daleč, pa se nam 26. avgusta poleg predstavitve novega Xeona obetajo še druge pocenitve: 1.7, 1.5 in 1.4 GHz Xeoni bodo po novem stali 256 $, 192 $ in 192 $ (37 %, 38 % in 28 % padec cene). Pocenila se bosta tudi serverska Tualatina in Pentium 3 Xeon (Pentium III-S): 1.13 GHz in 1.26 GHz Tualatina se bosta pocenila na 278 $ in 337 $ (9.7 % in 8.7 % pocenitev), 866 MHz Pentium 3 Xeon pa bo zdrsnil na 154 $ (5.5 % znižanje). Preostaneta nam samo še dva navadna Tualatina in navadna Pentiuma 3, ki se bodo pocenili 28. oktobra: Tualatina se bosta pocenila na 235 $ in 300 $ (16 % in 11 % pocenitev), 1 GHz in 933 MHz...

0 komentarjev

Kako obiti ponovno registracijo pri ponovni inštalaciji Win XP ter Office XP

computerchannel.de - Computer Channel.de je razkril kako lahko ponovno inštaliramo Win XP brez ponovne registracije. Če se spomnite je MS vgradil v svoje nove Win XP proti piratsko zaščito. Vendar pa ima le ta nekaj pomankljivosti. Ta procedura, ki je tukaj opisana velja samo za Win XP RC1 in pa za Office XP. Za RC1 verzijo zato, ker še ni dokončna in se lahko ime datoteke v končni različici razlikuje. Vse kar je potrebno je to, da prekopiramo pri vsakem eno datoteko na disketo in jo tako shranimo. Ob poznejši ponovni inštalaciji na ISTI računalnik pa jo je potrebno samo ponovno prekopirati na disk in je, saj kot vemo, je bilo ob ponovni inštalaciji prej registracijsko proceduro potrebno ponoviti. Vendar pa se s to proceduro ne moremo izogniti prvotni registraciji.

Za Win XP: Tukaj se imenuje datoteka "wpa.dbl" in jo lahko najdemo direktoriju WIN/System32. Datoteko moramo po prvi registraciji presneti na disketo in jo po ponovni inštalaciji WIN na ISTI računalnik enostavno prekopiramo nazaj. To pa...

8 komentarjev

Opis WinXP in OfficeXP

Jaz - No, da ne bomo vedno prebirali tuje ekskluzivne opise raznih novitet, si lahko na tem naslovu preberete zelo temeljit in obširen opis novih WinXP in OfficeXP v slovenščini. Seveda ne gre za definitiven opis, saj je zasnovan na testnih različicah, toda moram priznati, da se je avtor zelo potrudil in poskrbel za obilje informacij. Priporočam ogled!

1 komentar