»

Disney Research razvil sistem za napredno prepoznavanje dotikov Touché

Extremetech - Raziskovalni oddelek Walt Disneyja, Disney Research, je predstavil novo tehnologijo Touché (znanstveni članek), ki razširja uporabnost klasičnih na dotik občutljivih zaslonov. Osnovni kapacitivni na dotik občutljivi zasloni lahko zaznajo dotik, ker se z dotikom spremeni njihova kapacitivnost. To detektorsko vezje zazna, saj se spremeni odziv na izmenični tok pri dani frekvenci. Ker se uporablja le ena frekvenca, imajo ti zasloni le dve možnosti - signal (dotik) je ali pa ga ni. Disney Research pa je razvil tehnologijo, ki zazna tudi vrsto dotika ali po domače, kako močno in na kakšen načni predmet zgrabimo.

Delovanje sistema najlepše opiše kar njihov videoposnetek (glej spodaj), a vseeno povzemimo. Namesto ene frekvence sedaj uporabimo spekter frekvenc in merimo odziv (posredno spremembo kapacitivnosti, neposredno pa tok in napetost ter njuno...

3 komentarji

Microsoft predstavil prototipa OmniTouch in PocketTouch

Microsoft - Microsoft Research je na simpoziju UIST (User Interface Software and Technology) v Kaliforniji predstavil novo tehnologijo OmniTouch, ki omogoča uporabo skoraj katerekoli površine v okolju kot na dotik občutljiv zaslon. Gre za sistem, ki ga uporabnik nosi na svojih ramenih in sestoji iz majhnega projektorja (pico projector) in kamere z globinsko zaznavo na kratke razdalje (podobno kot Kinect, le da je njen domet manjši). Sistem zaznava površine in nanje po želji projicira vsebine, hkrati pa zaznava interakcijo uporabnika s projekcijo.

Predstavljeni prototip deluje presenetljivo dobro....

17 komentarjev

Microsoft v 10 dneh prodal milijon Kinectov

Extremetech - Microsoft je v prvih desetih dneh, kolikor je nov krmilnik za Xbox, ki zaznava gibanje, na voljo, prodal okrogel milijon enot. Don Mattrick, ki vodi oddelek za razvedrilni program v Microsoftu, je dejal, da so z rezultatom zelo zadovoljni in da predstavlja dober uvod v božično nakupovalno sezono. Omogoča jim tudi, da bodo z lahko dosegli cilj pet milijonov prodanih enot do konca leta, saj so včeraj začeli prodajo še v Aziji in Avstraliji, jutri pa jo bodo na Japonskem. Poglejmo pa si število milijon še v perspektivi.

Kinect brez dodatkov stane 150 dolarjev, torej so zbrali vsaj 150 milijonov dolarjev. V reklamno kampanjo za Kinect so za zdaj vlili pol milijarde dolarjev. Igra Halo 3 je na...

41 komentarjev

Nadgradnja Xbox 360 prinaša podporo Kinectu

Nov vmesnik na Xbox 360

vir: TG Daily
TG Daily - V pričakovanju izida Kinecta, ki se bo v Evropi začel prodajati 10. novembra, so pri Microsoftu že izdali novo programsko opremo za svojo konzolo Xbox 360, ki s seboj prinese prav podporo temu upravljalniku. Poleg podpore Kinectu bodo uporabniki Xboxov dobili še nekatere druge novosti, med katerimi bo najbolj očitna prenova samega uporabniškega vmesnika in avatarjev, možicljev, ki predstavljajo uporabnika. Ti so zdaj bolj podobni dejanskim osebam, torej si jih lahko naredite še bolj podobne sebi, kot prej. Druge novosti so za Evropo oz. za Slovenijo relativno nepomembne, razen izboljšane tipkovnice na zaslonu, saj vključujejo izboljšave za Netflix, aplikacijo ESPN ter povezljivost s trgovino Zune. Vseeno je popravek obvezen za uporabo Kinecta in za povezovanje na...

20 komentarjev

Kinect pri nas 10. novembra, dražji kot čez Lužo

X-Bit Labs - Microsoft je uradno napovedal, kdaj lahko nov vmesnik za igranje iger, ki zaznava gibanje igralca, predhodno poimenovan Natal, sedaj Kinect, pričakujemo v naših krajih. Na kölnskem sejmu Gamescom so potrdili, da v regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) Kinect na prodajne police prihaja 10. novembra, medtem ko bo v ZDA na voljo že 4. novembra.

Kot je že običajno, bo Kinect v Evropi dražji kot v ZDA. Priporočena maloprodajna cena za Evropo znaša 150 evrov, medtem ko za ZDA 150 dolarjev. Microsoft pričakuje, da bodo letos prodali več kot tri milijone enot, kar ocenjujejo tudi po odlični prodaji Xboxa 360 250 GB, ki je že pripravljen na Kinect in gre v zadnjem času za med.

14 komentarjev

Kinectove zmogljivosti razkrite

Microsoft Kinect

vir: engadget
Kotaku - Na britanski trgovini Play.com so najverjetneje nekoliko prezgodaj razkrili tehnične zmogljivosti Kinecta, Microsoftovega sistema za zaznavanje gibanja in uporabe le-tega za upravljanje z igrami. Že pred tem smo vedeli, da Kinect uporablja infrardeče kamere, s katerimi zaznava igralce. Slednjih bo zaznal do šest, a bosta začuda lahko aktivna le dva, ki se bosta lahko sama sebe uporabila tudi za prikazno sliko na Xbox LIVE. Število aktivnih igralcev je nekolikšno razočaranje, saj oba konkurenta, Wii in PS3 Move, omogočata hkratno igranje štirim igralcem.

Infrardeča kamera z ločljivostjo 320 x 240 pik pri 16 bitih globine in 30 sličicah na sekundo bo pri vsakemu igralcu zmožna videti do 20 sklepov ter bo delovala na oddaljenosti 1,2 do 3,5 metra. Poleg infrardeče kamere, katere...

21 komentarjev

Dupliciranje ključev iz fotografij

Dupliciranje ključev iz fotografije

Slo-Tech - Benjamin Laxton, Kai Wang in Stefan Savage iz University of California so pred kratkim objavili članek z naslovom Reconsidering Physical Key Secrecy: Teleduplication via Optical Decoding.

V članku opisujejo postopek dupliciranja (fizičnih) ključev s pomočjo fotografiranja iz razdalje več kot 30 metrov. Razvili so celo prototip Sneakey, programsko aplikacijo, ki je sposobna dekodirati obliko ključa iz fotografije. Pri tem je potrebno vedeti tip ključa, uporabnik pa mora določiti kontrolne točke ključa na fotografiji.



Podobne postopke komercialno sicer že izvajajo nekatera podjetja, ki pa zahtevajo visokoresolucijske fotografije ključev pod pravim kotom. Postopek Laxtona, Wanga in Savagea te omejitve presega in omogoča izdelavo duplikatov ključev tudi iz slabših fotografij,...

12 komentarjev