»

Prodaja računalnikov padla za desetino

Slo-Tech - V letu 2019 se je po dolgi suši krivulja prodaje računalnikov obrnila navzgor, a ji je epidemija covida-19 hitro pristrigla peruti. V prvem letošnjem četrtletju je prodaja padla za približno desetino, sta izračunala Gartner in IDC. Pri IDC so izmerili 9,8-odstotni padec, kar predstavlja največji padec po letu 2013. Gartner je izmeril celo 12,3-odstotni padec. Razlog še ni grozeča recesija, saj je virus iz Kitajske resneje ušel šele proti koncu četrtletja. Namesto tega so ključni faktorji pretrgane proizvodne in dobavne verige. Kitajska je namreč pri proizvodnji računalniške opreme največja tovarna na svetu.

Gartner je naštel 51,6 milijona prodanih enot, kar je 12,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Vodilni je še vedno Lenovo (12,6 milijona), sledijo HP, Dell, Apple, Acer in Asus. Zelo podobno je ugotovil IDC, kjer je vrstni red malo drugačen: Lenovo, HP, Dell, Acer, Apple. Razlog je drugačna metodologija. Gartner šteje namizne računalnike, prenosne računalnike in drage...

75 komentarjev

Nihče ne mara za tablice, prodaja že štiri leta pada

Slo-Tech - Tablični računalniki ne najdejo svojega mesta pod soncem, kaže statistika o njihovi prodaji, ki so jo pripravili analitiki pri IDC. Že šestnajsto četrtletje zapovrstjo, torej polna štiri leta, se njihova prodaja krči. V tretjem letošnjem kvartalu se je prodaja tablic v primerjavi z enakim obdobjem lani skrčila za 8,6 odstotka na 36,4 milijonov enot. V četrtletju pred tem je bil padec 13,5-odstoten.

Največji tržni delež ima Apple, ki je prodal 9,7 milijona iPadov, s čimer si je odrezal 27-odstotni tržni delež. V primerjavi z lanskim letom je prodal 600.000 enot manj, a še vedno malenkostno izboljšal svoj tržni delež (za 0,7 odstotne točke). Na drugem mestu je Samsung s 5,3 milijona prodanimi napravami, kar je 11 odstotkov manj kot lani. Amazon je s svojim Fire obdržal tako tretje mesto kakor prodajne...

88 komentarjev

Padanje prodaje osebnih računalnikov traja že rekordno dolgo

Slo-Tech - Prodaja računalnikov se je v minulem četrtletju že osmič zapored skrčila, kar je najdaljše negativno obdobje v zgodovini. V tretjem letošnjem kvartalu so prodali 68,9 milijona računalnikov, kar je 5,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Kot pojasnjujejo pri Gartnerju, sta glavna razloga dva: nizko povpraševanje na trgih v razvoju ter podaljševanje življenjske dobe naprav. Ker ima povprečen potrošnik v razvitem svetu tri tovrstne naprave (vsaj računalnik in pametni telefon), osebne računalnike redkeje nadgrajuje. Na trgih v razvoju pa imajo uporabniki raje pametne telefone in tablice kakor osebne računalnike. Prvikrat v zgodovini se tudi dogaja, da ljudje razmišljajo, da svojih osebnih računalnikov ne bi nikoli več nadgradili, saj imajo vse na pametnih telefonih in tablicah.

Nadaljuje se tudi...

116 komentarjev

Prodaja osebnih računalnikov upada, pametnih telefonov pa ne

Slo-Tech - Potem ko so v zadnjem četrtletju minulega leta zabeležili obrat trenda in rahlo rast prodaje osebnih računalnikov, analitiki iz Gartnerja tudi za leto 2015 napovedujejo rast prodaje, ki pa bo umirjena in bistveno nižja od rekordnih ravni pred leti. Skupno naj bi trg osebnih računalnikov, tablic in pametnih telefonov zrasel za poldrugi odstotek.

Ocenjujejo, da bo letos prodanih 2,45 milijarde naprav, medtem ko je bila ta številka lani 2,42 milijarde. Prodaja klasičnih namiznih in prenosnih računalnikov se bo skrčila z 277 na 251 milijonov enot, razliko pa bodo več kot nadoknadili pametni telefoni (1,94 milijarde prodanih namesto lanskih 1,80 milijarde). Prodaja tabličnih računalnikov naj bi ostala približno nespremenjena pri 263 milijonih kosov.

Za leti 2016 in 2017 pa napovedujejo krepitev rasti....

62 komentarjev

Po treh letih rast prodaje računalnikov

Slo-Tech - Medtem ko trg pametnih telefonov, tablic in drugih mobilnih naprav močno raste, je prodaja računalnikov v zadnjih letih kvečjemu stagnirala. Rezultati analitikov pri Gartnerju kažejo, da se je trend v zadnjem četrtletju vendarle obrnil, saj so zabeležili rast.

V zadnjem kvartalu minulega leta je bilo na svetu prodanih 83,7 milijona računalnikov, kar je odstotek več kot v enakem obdobju leto pred tem. Ocenjujejo, da je zamenjava računalnikov s tablicami svoj vrh dosegla leta 2013, sedaj pa se je trend umiril, je opažanja strnil glavni analitik Mikako Kitagawa. Regionalna razdelitev kaže, da je rast posebej izrazita v razvitih gospodarstvih v Severni Ameriki in Zahodni Evropi, medtem ko je na trgih v razvoju prodaja osebnih računalnikov še vedno šibka. V ZDA je prodaja zrasla za 13 odstotkov, v Evropi...

57 komentarjev

Acer zaradi upada prodaje menja direktorja

Wong (levo) bo zamenjal Wanga (v sredini)

The Wall Street Journal - Tajvanski proizvajalec račualnikov Acer bo dobil novega šefa, saj je dolgoletni izvršni direktor J. T. Wang odstopil. Podjetje bo 1. januarja začasno prevzel dosedanji predsednik Jim Wong, v Acerju pa bodo do konca drugega četrtletja prihodnjega leta poiskali njegovega naslednika. Wang je odstopil zaradi poslovnih razlogov.

Acer je četrti največji proizvajalec računalnikov na svetu, ki pa se bori z upadom trga osebnih računalnikov. V zadnjem četrtletju so pridelali 443 milijonov dolarjev čistega dobička, zaradi česar so napovedali sedemodstotno zmanjšanje števila zaposlenih, kar bo letno prihranilo 100 milijonov dolarjev.

Acer ima težavo. Čeprav globalna prodaja osebnih računalnikov pada, so prvi trije konkurentje...

18 komentarjev

Šibka rast prodaje računalnikov v letu 2011

Heise - Tržni analitiki v podjetjih IDC in Gartner so izračunali, da je bila rast prodaje računalnikov v preteklem letu skromnejša od pričakovanj, a še vedno pozitivna. Rezultati, ki še ne vključujejo prodaje tabličnih računalnikov, kažejo na rast okoli enega odstotka.

Razlogov za precej nižji rezultat od optimističnih pričakovanj pred začetkom leta je več. Levji delež je prispevala finančna kriza, ki se ni razrešila, ampak razlila v Evropo in precej načela kupno moč prebivalstva in njihovo pripravljenost za nakupe trajnih dobrin. Čeprav je prodaja poskočneje porasla v deželah v razvoju in državah BRIK (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska), to ni uspelo nadomestiti pomanjkanja povpraševanja v Evropi in Ameriki. Še zlasti črno je bilo zadnje četrtletje, ko je bila medletna rast negativna - prodali so le 92...

17 komentarjev

Pametni telefoni: Samsung prehitel Apple

Bloomberg - Podatki o prodaji pametnih telefonov v tretjem letošnjem četrtletju, ki so jih izračunali tržni analitiki pri Strategy Analytics, kažejo, da je Samsung prehitel Apple. Ta je v zadnjih treh mesecih po lastnih podatkih končnim uporabnikom prodal 17,1 milijona enot, s čimer so obvladovali 14,6-odstotni tržni delež, medtem ko je po ocenah analitikov Samsung operaterjem in prodajalcem v prodajo dostavil 27,8 milijona enot oziroma 23,8 odstotkov vseh prodanih na trgu. Toda padec je za Apple bolj udarec njegovemu napuhu kot resnejša težava, saj so tik pred koncem četrtletja napovedali izid novega iphona. Marsikdo je zato počakal na izid iPhona 4S in nakup nekoliko odložil. Pa še podatka nista povsem neposredno primerljiva, saj Apple poroča o prodaji...

27 komentarjev

Lenovo prehitel Dell, HP ostaja prvi

PC World - Tržni analitiki v IDC in Gartnerju ugotavljajo, da je po koncu letošnjega tretjega četrtletja Lenovo prehitel Dell in se zavihtel na drugo mesto med svetovnimi sestavljavci računalnikov. Na prvem mestu je še vedno z velikim naskokom Hewlett-Packard.

Lenovo si je zagotovil 13,5-odstotni tržni delež (lani 11,1 odstotka), medtem ko ima Dell 11,6-odstotnega (12,2 odstotka). HP je izgubil štiri desetinke odstotne točke in pristal pri 17,3 odstotka. Pod stopničkami sledijo Acer (10,6 odstotka), Asus (6,2 odstotka) in drugi.

Prodaja osebnih računalnikov je v zadnjem kvartalu zrasla za 3,6 odstotka, kar je manj od pričakovanj (4,5 odstotka), medtem ko je na letni ravni prirast 3,2-odstoten. V...

17 komentarjev

Chrome prvikrat prek deset odstotkov

Slo-Tech - Googlov brskalnik je januarja dosegel, kar se mu je decembra izmaknilo za dve stotinki odstotne točke - presegel je 10-odstotni tržni delež in pristal pri 10,7 odstotka. Na drugi strani prav tako ni nič novega, saj je Microsoftov tržni delež upadel še šesti mesec zapored in pristal pri najnižjih vrednosti 56 odstotkih. Firefox ostaja tik pod 23 odstotki in Opera pri dobrih dveh odstotkih, medtem ko je Safari pridobil pol odstotne točke in zlezel do 6,3 odstotka. Razrez po verzijah pokaže, da je Internet Explorer 8 pridobil še dodatno odstotno točko in se utrdil v vodstvu s 34,2 odstotka, medtem ko je Internet Explorer 6 padel za poldrugo odstotno točko na 11,4 odstotkov, kar je najnižja vrednost po izidu.

30 komentarjev

Yahoo izgublja, Bing pridobiva, Google vodi

Slo-Tech - ComScore je objavil statistiko rabe iskalnikov za december za ameriški trg. Ugotovili so, da je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google, ki ima 64,3-odstotni tržni delež brez vidnejše spremembe. Pol odstotne točke je izgubil Yahoo, ki je pristal pri 18,8 odstotka, medtem ko je Microsoftov Bing pridobil 0,7 odstotne točke in dosegel 12-odstotni tržni delež. Daleč zadaj je Ask s 3,2 odstotka. Tudi če pogledamo druge parametre, ostane slika enaka. Gogole je daleč spredaj, Bing počasi dohiteva izgubljajoči Yahoo, ostali pa niso omembe vredni igralci. Podobno je bilo tudi leto poprej.

2 komentarja

Trg procesorjev okreva, Intel pridobiva

X-Bit Labs - Podatki o trgu procesorjev za prvo četrtletje tega leta, ki so jih zbrali analitiki pri International Data Corporation, kažejo, da trg še vedno okreva. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bilo prodanih 39 odstotkov več procesorjev, medtem ko je bila prodaja v primerjavi s predhodnim četrtletjem, tudi zavoljo božične nakupovalne sezone, za dobrih pet odstotkov nižja. Običajno je prvo četrtletje v primerjavi z božičnim skromnejše. Pridobival je Intel, AMD-jev je izgubljal.

Povprečna cena prodanega procesorja se je zvišala za 4,1 odstotka v primerjavi s kvartalom poprej, kar pripisujejo slabši prodaji Atomov in boljši prodaji dražjih enot. Tržni delež AMD-ja je za spoznanje upadel na 18,8 odstotka, medtem ko je Intel dobil pol odstotne točke in pristal pri 81 odstotkih.

IDC napoveduje, da bo letos trg procesorjev za računalnike zrasel za 15 odstotkov. Če se bodo zelo ugodni tokovi iz preteklega četrtletja nadaljevali, je pričakovati še nekoliko višjo rast.

20 komentarjev

Windows 7 z dvomestnim tržnim deležem

Ars Technica - Rezultati marčevskih analiz tržnega deleža operacijskih sistemov, ki jih izvaja podjetje Net Applications, kažejo, da se je novinec Windows 7 prebil do dvomestnih številk. Skupni tržni delež sistema Windows se je zmanjšal za pol odstotne točke na 91,58 odstotka, izmed katerih levji delež pripada Windows XP (64,46 odstotka). Na drugem mestu je Vista (16,01 odstotka), tretji pa že Windows 7 z 10,23 odstotka. Zanimiva je tudi primerjava tržnega deleža Windows 7 in Viste v enakem obdobju po izidu. V prvih petih mesecih dobavljivosti je Vista komajda prilezla na štiri odstotke, medtem ko ima Sedmica dvakrat več uporabnikov. Mac OS je pridobil četrtinko odstotne točke, tako da ima skupno...

108 komentarjev

Acer prehitel Dell, HP ostaja prvi

TG Daily - Podjetje iSuppli je objavilo podatke o prodaji računalnikov v tretjem četrtletju tega leta, iz katerih je videti, da je Acer prvikrat prehitel Dell. V primerjavi z enakim obdobjem lani je prodaja računalnikov poskočila za 1,1 odstotka na 79,9 milijona enot. V prepričljivem vodstvu ostaja Hewlett-Packard, ki ima še vedno 19,9-odstotni tržni delež. Na drugo mesto se je s tretjega prebil Acer, ki je prodal 13,4 odstotka vseh računalnikov, sledijo pa mu Dell z 12,9 odstotka, Lenovo z 8,7 odstotka in Toshiba s petimi odstotki. Pet največjih proizvajalcev je tako prodalo kar 60 odstotkov vseh sistemov. Acerjev ustanovitelj Stan Shih je že na Computexu leta 1990 preroško napovedal, da bo Acer do izteka tisočletja med prvimi tretjimi v branži - trajalo je nekoliko dlje, uresničilo pa se je vendarle. Analitiki ob pogledu na številke dodajajo, da se računalniška industrija že pobira iz recesijskega prepada, v katerega je zgrmela lani.

13 komentarjev