»

Sanyo dviga izkoristek sončnih celic

vir: Wikipedia
TG Daily - Z vedno višjim izkoristkom avstralska solarna elektrarna izgleda vedno bolje in bolje. Leto 2015, ko naj bi začela obratovati je še daleč, že sedaj pa Sanyo obljublja 23 % izkoristek svojih fotovoltaičnih celic. S spremembo proizvodnega procesa poleg rekordnega izkoristka v paketu pride še (precej) nižja cena in manjša poraba surovin (silicija). Nov postopek v proizvodnji pomeni, da je kristalna oblika silicija v sendviču med dvema amorfnima plastema (oblika silicija, ki se ne sklada v kristale, zaradi česar ga je možno tiskati na površino). Takšna oblika proizvodnje je sicer že poznana, Sanyo pa je očitno uspel močno zvišati...

31 komentarjev

Čisti silicij za še hladnejše čipe

Slo-Tech - Ameriška firma Isonic naj bi z sodelovala z AMDjem pri raziskovanju in uporabi čistega Silicija-28 v proizvodnji čipov. Ta silicij prevaja toploto tudi do 60 procentov bolje kot navadni silicij, ki se sestoji iz 92% Silicija-28, 5% Silicija-29 in 3% Silicija-30 (dvomim, da vam to kaj pove-samo za informacijo). Vendar pa je proizvodnja takih čipov še daleč, saj je še vse v povojih. Obe firmi pa bosta sodelovala z rusko firmo Eagle Picher, ki pa z dobavo potrebnih komponent zelo zamuja (lahko rečem tipično za ruse). Čisti Si28 naj bi pridobivali na podoben način, kot to delajo pri čiščenju urana za uporabo le tega v jedrskih elektrarnah, saj tudi tam potrebujejo čisti uran. Vendar tudi, če bomo ugledali nove čipe z Si28, je proizvodnja le teh negotova, saj naj bi bile prednosti uporabe preveč majhne.

1 komentar

Athlon 1.5GHz samo s pasivnim hladilnikom... sanje?

Tech Report - Nekaj dni nazaj ste lahko tudi na Slo-Techu prebrali, da AMD eksperimentira z novo različico naravnega (hm, prej so rekli, da je umetni... doh [:\\]) silicija, ki precej bolje prenaša toplote. The Register sporoča, da so direktno iz Austinske tovarne dobili informacije o Palomino prototipu, ki naj bi deloval samo s pomočjo majhnega pasivnega hladilnika. Da je to precejšenj korak naprej od dosedanjih masivnih, aktivno hlajenih hladilnik na Athlonih verjetno ni treba posebej poudarjati. Samo zamislite si overclockabilnost tega čipa s poštenim hlajenjem. Slin [8-O]!

3 komentarji

AMD in Isonics pripravljata tiho revolucijo

več strani - Ko se govori o procesorjih in visokih frekvencah je ponavadi govora le o novih jedrih, še manjši tehnologiji izdelave in podobnih zadevah, nikoli pa se ne omenja temelj vseh čipov: silicij. Ravno na tem področju pa AMD in podjetje Isonics pripravljata malo revolucijo. Isonics že nekaj časa razvija novo vrsto silicija, Si-28, ki ima 50% večjo termalno prevodnost, kot naravna različica silicija. Poleg te zelo pomembne lastnosti ima Si-28 tudi nekaj drugih prednosti prej naravnim silicijem, ki bodo omogočale boljši izkoristek, višjo gostoto vezij in podobne zadeve. AMD je že začel testno uporabljati ta silicij in če bo vse šlo po sreči, lahko kaj kmalu pričakujemo ultra hladne in ultra overclockabilne AMDjeve procesorje! Več o tej novi tehnologiji izveste tukaj ali tukaj.

1 komentar