»

Dvajset let po virusu ILoveYou

vir: BBC
BBC - Pred dvajsetimi leti se je po svetu množično razširil virus ILoveYou. Ni bil prvi virus na svetu, je bil pa prvi, ki je pustošil globalno. Vrhunec razmaha je dosegel 5. maja 2000, ko je okužil več kot 50 milijonov računalnikov, kar bi bilo še danes veliko, za tisti čas pa je bilo ogromno. Škoda je presegla 15 milijard dolarjev. Virus se je širil prek elektronske pošte v priponki LOVE-LETTER-FOR-YOU, ki je vsebovala virus. Datoteka vbs je bila skripta za Visual Basic, ki je ob zagonu (tehnično je šlo za črva) prepisala nekaj datotek na disku (glasbo, videoposnetke, dokumente, slike) in se potem poslala vsem v Outlookovem imeniku. Virus se je začel širiti v Manili in se je potem širil proti zahodu, ko so ljudje prihajali v službo in zaganjali svoje računalnike, na njih pa prebirali pošto. Ker je bil virus napisan v skriptnem jeziku, so ga lahko uporabniki spreminjali, zato je kmalu vzniknilo več deset variant, ki so bile često agresivnejše in so onesposobile zagon sistema.

Kdo je...

5 komentarjev

NSA in GCHQ z odprtokodno opremo s Cipra prestrezata posnetke brezpilotnih vojaških letal

Slo-Tech - The Intercept razkriva, kako britanska in ameriška obveščevalna služba GCHQ in NSA prestrezata videoposnetke, ki jih izraelska brezpilotna letala pošiljajo svojim upravljavcem. Vohunjenje sámo ne bi bilo nič posebnega, a je zgodba zanimiva zato, ker gre za prve javno dostopne dokaze, da Izrael razpolaga z brezpilotnimi letali z nameščenim orožjem, in ker so obveščevalci za dekodiranje signalov uporabili kar prosto dostopno programsko opremo.

Izrael namreč uradno ni nikoli priznal, da uporabljajo brezpilotna letala, ki bi imela nameščene rakete. Toda Britanci in Američani so v okviru programa Anarchist več let prestrezali videoposnetke, na dan pa jih je prinesel Snowden....

36 komentarjev

Ameriško vojaško letalo po nesreči ohromilo civilni informacijski sistem za kontrolo letov

Reuters - Ameriška agencija za civilno letalstvo (FAA) je minulu sredo za dobro uro prizemljila večje število letal na vseh letališčih na jugovzhodu ZDA, tja usmerjena letala pa zasilno preusmerila drugam. Razlog za začasno ustavitev letalskega prometa naj bilo sesutje informacijskega sistema za kontrolo letenja (ERAM), ki se je zgodilo potem, ko je sistem nepravilno zaznal vojaško izvidniško letalo U-2, kmalu po njegovem vzletu z bližnjega vojaškega oporišča Edwards.

Televizijska mreža NBC povzema neimenovani vir, ki pravi, da je vojska pri FAA sicer napovedala navedeni let, vendar pa naj bi pri tem iz še neznanega razloga navedla napačno oznako za letalo. Ta napačna oznaka naj bi tako zmedla informacijski sistem FAA-jinega oddelka v Los Angelesu, da...

37 komentarjev

Ameriška vojska potrdila in komentirala okužbo sistema brezpilotnih letal

SecurityWeek - Ameriška vojska je komentirala navedbe o virusni okužbi sistemov, ki sodelujejo pri krmiljenju brezpilotnih letal ameriškega vojaškega letalstva, in posredovala dodatne informacije o incidentu. Potrdili so, da navedbe o okužbi držijo, a so zanikali, da bi bil uporabljeni program namenjen beleženju vnosov (keylogger). Po njihovem tolmačenju gre za program, namenjen izključno kraji podatkov za prijavo v sisteme (credential stealer), ki sploh ni bil namenjen za vojsko.

Iz 24. zračne sile so potrdili, da so okuženi sistemi del GCS (ground control system), ki nudi podporo pilotom brezpilotnih letal. Sistem za neposredno krmiljenje pa v nasprotju s prvotnimi poročili naj ne bi bil prizadet, saj je od GCS popolnoma ločen. Virus prav naj ne bi bil...

15 komentarjev

Virusne okužbe ameriških brezpilotnih letal

Ars Technica - Pomemben del ameriške vojske so brezpilotna letala, ki omogočajo prelete in napade območij, kjer bi bila uporaba letal s posadkami prenevarna. Glavnina odpade na modela Reaper in Predator, ki tvorita ogrodje brezpilotnih operacij. Ta letala lahko letijo z avtopilotom, za zahtevnejše manevre pa jih krmilijo na daljavo iz baze. Problem nastane, ko se na računalniške sisteme naselijo virusi.

Prav to se je zgodilo v zadnjem času. Pred dvema tednoma je HBSS opazil, da je računalniške sisteme v Creech Air Force Base okužil virus. Ta se ni vmešaval v delovanje sistemov ali povzročal škode, tako da so letala še vedno neovirano letela, je pa zapisoval vse ukaze pilotov v bazi (keylogger). V Creechu je ena izmed največjih baz za...

40 komentarjev

Google Earth razkril skrivno letalsko oporišče CIE

Skrivno letalsko oporišče CIE v Pakistanu leta 2006

vir: Times Online
Times Online - Kljub temu da je pakistanska vlada leta 2006 zatrdila, da ZDA v Pakistanu po letu 2006 nimajo več letalskih oporišč, so posnetki na Google Eartha iz leta 2006 razkrili, da so se tega leta v Pakistanu na letalskem oporišču Shamsi nahajala CII-na brezpilotna letala.



Iz tega oporišča je namreč CIA nad Afganistan v opazovalne misije pošiljala brezpilotna letala MQ1 Predator, ki pa lahko nosijo tudi oborožitev. Na novejšem posnetku Google Eartha je mogoče videti nov hangar, ki bi po mnenju strokovnjakov glede na svojo velikost lahko služil za shranjevanje treh Predatorjev.

Big Google is watching you!

40 komentarjev

Spremembe Kazenskega zakonika - po novem manj hekanja

Slo-Tech - Državni zbor je na na tretji obravnavi 23. marca 2004 obravnaval Zakon o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika Republike Slovenije (KZ-B).
V prenovljenem KZ je bil med drugim spremenjen 225 člen. Ta člen je po starem KZ prepovedoval poškodovanje (spremembo ali izbris) računalniških podatkov in programov, nove spremembe pa prepovedujejo že neupravičen vstop v zaščiteno računalniško bazo podatkov.
Po novem je tako za neupravičen vstop v računalniško bazo z namenom, da se storilec seznani s kakšnim podatkom, zagrožena denarna kazen. Za uporabo, spreminjanje, kopiranje, uničenje ali vnos kakšnega svojega podatka ali računalniškega virusa pa je zagrožena do dveletna zaporna kazen. A le, če s tem ni povzročena velika materialna škoda - v nasprotnem primeru je zagrožena zaporna kazen od dveh mesecev do kar petih let. Seveda je kazniv tudi poiskus (31. člen KZ-A). 242. člen, ki je prepovedoval vdor v računalniški sistem, je ostal nespremenjen, kar pomeni, da je vdor v računalniški...

15 komentarjev

Policija aretirala hekerja

CNN - Švicarska policija je aretirala 20-letnega računalniškega svetovalca, ki je osumljen hekanja v računalniški sistem v Davosu. Policija je povedala, da bo švicarski državljan obdolžen z krajo podatkov, neavtoriziranim vstopom v računalniški sistem, škodo na lastnini ter zlorabo kreditnih kartic. Če bo spoznan za krivega, ga lahko obtožijo na do 5 let zapora, ali na denarno kazen.

1 komentar