»

Brazilija toži Samsung zaradi izkoriščanja delavcev

Slo-Tech - Večkrat smo že pisali o težkih delovnih pogojih in vsakokrat so v zgodbah nastopali Applov podizvajalec Foxconn, kitajski delavci in tamkajšnje oblasti. A tovrstno početje ni omejeno le na Kitajsko. Brazilija je zaradi nemogočih razmer v eni izmed Samsungovih tovarn na njihovem ozemlju vložila odškodninsko tožbo zoper južnokorejsko multinacionalko, poroča brazilski časnik Tribuna Hoje [tribúna óž].

Gre za veliko tovarno v mestu Manaus v zvezni državi Amazonas, kjer je zaposlenih 6000 ljudi. V njej za tekočim trakom sestavljajo Samsungove mobilne telefone in drugo eletroniko za celotno Južno Ameriko. Tovarna je optimizirana do skrajnosti, tako da posamezna stopnja v sestavi telefona traja 4,8 sekunde. Delavec mora v enem...

38 komentarjev

Kitajski Foxconn izkorišča dijake in študente s slabo plačano prakso

Slo-Tech - Ni neznano, da so delovni pogoji v kitajskih tovarnah, ki za zahodne znamke proizvajajo elektroniko, izjemno slabi, o čemer smo že večkrat pisali. Kot najbolj razvpit primer se navaja kitajsko podjetje Foxconn, ki zaposluje 1,3 milijona ljudi in proizvaja elektroniko za Apple, Amazon, HP in mnoga druga podjetja. Na dan prihajajo nove in nove obtožbe o hudih kršitvah pravic delavcev, ki so vzpodbudile celo Apple, da je napovedal neodvisni pregled kitajskih obratov svojih dobaviteljev. Medtem so v javnosti odjeknile zadnje obtožbe o izkoriščanju študentov in dijakov v Foxconnu, ki morajo v okviru obvezne prakse garati v podjetju, medtem ko si dobiček razdelijo Foxconn in napotitvene šole.

Foxconn priznava, da je v...

27 komentarjev

Težave pri selitvi proizvodnje ipadov v Brazilijo

vir: Reuters
Reuters - Kot poroča Reuters, je Foxconnova selitev proizvodnje ipadov v Brazilijo pod velikim vprašajem. Foxconn je namreč načrtoval 12 milijard dolarjev vredno investicijo zagona proizvodnje ipadov, ki jo je brazilska predsednica Dilma Rousseff že aprila ponosno predstavila kot odraz krepitve gospodarskih odnosov z Azijo in premika brazilske industrije k izdelkom z višjo dodano vrednostjo.

Sedaj se kažejo prave težave načrtovane selitve proizvodnje v največjo južnoameriško državo. Končana bi namreč morala biti že julija, pa so rok potem premaknili na november in sedaj se odmika še ta. Glavni problem so visoki davki, ki dušijo brazilska podjetja. Korporacijski davek (davek na obdavčljive...

11 komentarjev

Ali Ubuntu postaja resen igralec?

ZDNet - Kot poročajo na ZDNet, Ubuntu počasi postaja resen igralec na trgu operacijskih sistemov. Chris Dawson tako piše o primeru brazilskega podjetja Metasys, ki svoje stranke (šole, podjetja in domače uporabnike) opremlja z Ubuntu Linuxom. Metasys posluje v Južni Ameriki, Afriki in Evropi in samo v Braziliji so na 350.000 namiznih računalnikov namestili Ubuntu, njihove stranke pa plačujejo za podporo. Ker Ubuntu oz. Metasys v Braziliji postaja tako resna igralca, Microsoft po besedah Dawsona močno pritiska na Brazilsko vlado, a za zdaj neuspešno.

Prav tako je po vsem svetu registriranih 13 milijonov aktivnih Ubuntu uporabnikov, Ubuntu pa pridobiva uporabnike celo na Kitajskem, kjer je stopnja piratstva sicer zelo razširjena. Dawson sklepa, da cena očitno ni edini faktor pri odločitvi kateri operacijski sistem bodo ljudje uporabili.

Ubuntu pa očitno ne pridobiva samo na namiznem področju, pač pa tudi na področju strežnikov. Ustanovitelji Ubuntuja, podjetje Canonical, so se namreč...

200 komentarjev