»

Flashback okužil slab milijon macov

Največ okuženih računalnikov je v ZDA.

Slo-Tech - Že dolgo ne velja več, da je Windows edini operacijski sistem, ki je na udaru piscev virusov in ostale škodljive programske opreme (malware). Zalega postaja pogosta namreč tudi na macih, imun pa ni niti Linux. Prvikrat smo o njeni večji razširjenosti pisali, ko sta razsajala MacDefender in BlackHole RAT, letos pa preglavice povzroča Flashback, ki je okužil že slab milijon računalnikov.

Flashback so odkrili že septembra lani, ko se je pretvarjal, da gre za namestitveni program za Adobe Flash Player. Po namestitvi je program poiskal uporabniška imena in gesla za različne spletne strani, ki so shranjena na računalniku, in jih posreduje piscem. Hkrati poizkuša onesposobiti sistem XProtect, ki v Mac OS X skrbi za odstranjevanje škodljivega programja.

...

12 komentarjev

Psystar spet izgubil proti Applu, Mac OS X ostaja omejen na mace

Eden izmed sistemov Psystar

vir: TG Daily
Ars Technica - Podjetje Psystar je leta 2008 začelo prodajati PC-računalnik za 400 dolarjev, ki je bil sestavljen tako, da je bilo z ustrezno programsko manipulacijo na njem poganjati Applov operacijski sistem Mac OS X, kasneje pa so orodje, ki to omogoča, predstavili javnosti za (skoraj) vse PC-je. Apple nad tem ni bil navdušen in je leta 2008 sprožil tožbo proti Psystarju in jo tudi dobil. Sodišče mu je leta 2009 naložilo prepoved prodaje izdelkov z Mac OS X brez privolitve Apple (ki je seveda ne more dobiti), ker z njo krši Applovo blagovno znamko.

Psystar se na odločitev ni pritožil, ampak je zatrjeval, da Apple sploh ne more zahtevati zaščite blagovne znamke. Trdili so, da so zgolj kupili legalne kopije Mac OS X in jih priložili...

75 komentarjev

Le nekaj ur po popravku za Mac OS X nova varianta MacDefenderja

Yahoo News - Apple je držal obljubo in je v torek izdal popravek za Mac OS X (Security Update 2011-003), ki prepozna in odstrani zlobno programsko opremo MacDefender in vse njene derivate (MacSecurity in MacProtector). Žal je ta hitro postal odporen, saj so pisci staknili glave in zgolj nekaj ur po objavi popravka izdali izboljšano verzijo MacDefenderja, ki je Mac OS X ne prepozna več.

Applov popravek preišče vse datoteke tujega porekla na računalniku (torej prenesene z iChatom, Safarijem, Mailom ipd.) in ob najdbi MacDefenderja uporabnika obvesti na nujnost izbrisa. Ed Bott iz ZDNeta je le nekaj ur zatem odkril varianto Mdinstall.pkg, ki je napisana tako, da obide novi varnostni sistem. Namesti se brez zahteve po vnosu gesla, Mac OS X pa ga ne prepozna kot zlobno kodo. K sreči ima ta funkcijo samodejnega posodabljanja...

37 komentarjev

Zla programska oprema tudi na macih

Ars Technica - Lažni protivirusni programi (scareware) so bila doslej domena Windows, kjer smo se morali nanje kar navaditi. Ti uporabniku ob okužbi namreč lažno prikažejo, kakor da na računalniku mrgoli virusov in ponudijo njihovo "očiščenje" v zameno za plačilo nekaj deset dolarjev. To seveda ni res; potrebno je le odstraniti poniglavi antivirus s pravim. Zadnje dni pa smo zasledili, da se je tovrstna zalegla zaredila tudi na macih, ki so doslej veljali za težje osvojljivo trdnjavo.

Ta teden se je na internetu raznesel program MAC Defender, ki enako straši uporabnike Mac OS X. To ni prvi, je pa zagotovo najbolj razširjeni kos škodljive programske opreme za mace. Četudi strokovnjaki in Apple zatrjujejo, da škodljive programske opreme na macih ni nič več kot običajno (torej zelo malo), pa zaposleni v Applovih trgovinah neuradno

34 komentarjev

Psystar še ni za odmet

ComputerWorld - Apple jo je resda pošteno zagodel Psystarju, ko je dobil tožbo, s katero mora Psystar v najkrajšem možnem času prenehati prodajati praktično vse svoje izdelke (torej pohekane računalnike s prednaloženim Mac OS X), ni pa to še dokončni konec podjetja. Na spletu so sicer kmalu namnožile novice, da je Psystar šel rakom žvižgat. Ugasnila je namreč njihova spletna stran, njihov odvetnik pa je dejal, da bodo zaključili vse stvari kmalu in da ne bodo več poslovali, prav tako naj bi odpustili vseh osem zaposlenih.

Feniks ni bil dolgo mrtev. Podjetje namreč trdi, da so izjave njihovih zastopnikov napačno citirali in da še niso rekli zadnje besede. Spletna stran je že nazaj, čeprav na njej ni moč...

0 komentarjev

Apple iztožil Psystar

CNet - Psystar je šel Applu kar precej v nos, saj je izdal orodje, ki je omogočalo namestitev Mac OS X na navadne računalnike. Apple je Psystar zaradi tega tožil in po 17 mesecih pravdanja svoje tudi dosegel. Ameriško sodišče v Kaliforniji je odobrilo Applovo zahtevo in Psystarju prepovedalo:
  • kopiranje, prodajanje in distribucijo izvedenih izdelkov iz Mac OS X brez Applove odobritve;
  • namerno vzpodbujanje ali pomaganje tretjim osebam kršiti Applove patente;
  • obhajanje tehnoloških sredstev, ki jih Apple uporablja za preprečevanje poganjanja Mac OS X na drugih računalnikih
  • igranje kakršnekoli vloge pri pripravi izdelkov, ki so namenjeni obitju Applovih metod za nadzor Mac OS X
  • početje česarkoli, kar bi skušalo obiti pravice, ki jih ima Apple na Mac OS X.
Psystar ima sedaj do konca koledarskega leta časa, da stori zahtevano, pri čemer sodišče od njega pričakuje, da to opravi v najkrajšem možnem času.

To pa še ne pomeni, da je Psystar dokončno odžvižgal svoje. Prepoved se namreč ne nanaša na...

30 komentarjev

Psystar izgubil tožbo, Apple deloma onemogočil Hackintoshe

Eden izmed sistemov Psystar

vir: TG Daily
TG Daily - Apple je po javni predstavitvi Psystarjevega orodja, ki omogoča namestitev OS Xa na katerikoli računalnik, omenjeno podjetje seveda takoj tožil. Bolj ali manj jasno je bilo, da Psystar praktično nima možnosti za zmago, kar je potrdilo tudi sodišče v severni Kaliforniji pod vodstvom sodnika Williama Alsupa. Čeprav so se predstavniki Psystarja branili, da so preprosto osvobodili operacijski sistem spon enega proizvajalca strojne opreme ter da gre za t.i. fair use, so na sodišču to gladko zavrnili, saj Psystar ni izpolnjeval nobenega od štirih pogojev, ki so potrebni za pravično uporabo.

Glavni razlogi za obtožbo so zamenjava bootloaderja, ki je omogočil poganjanje na strojni opremi, ki ni Applova, odstranjevanje Applovih...

87 komentarjev