»

Mozilla pripravila vtičnik za omejitev Facebooka

Slo-Tech - Odkar je izbruhnil škandal Cambridge Analytica, sta se zasebnost in Facebookovo tolmačenje zasebnosti postala zelo pomembni temi. Mozilla ni zgolj eno izmed prvih podjetij, ki je nehala oglaševati na Facebooku, temveč je celo pripravila orodje za zajezitev Facebookovega sledenja uporabnikom. Facebook namreč uporablja številne metode, da ljudi spremlja tudi, ko zapustijo njegovo spletno stran. Različne spletne strani, ki vsebujejo gumbe za všečkanje ali neposredno vpisovanje komentarjev prek Facebooka, so najočitnejši primeri elementov na strani, s katerimi Facebook izvaja sledenje.

Zato je Mozilla pripravila Facebook Container, ki poizkuša uporabnikovo identiteto na Facebooku izolirati...

41 komentarjev

Facebookovi všečki razkrivajo več, kot si mislimo

Slo-Tech - Sliši se tako samoumevno, da si skorajda ne zaslužiti novice. Iz stvari, ki so nam všeč, je mogoče ugotoviti naše osebnostne lastnosti. Toda tako preproste stvari postanejo zelo pomembne na internetu, kjer je z malo truda mogoče pridobiti na tone informacij o ljudeh. Z ustrezno obdelavo pa je iz njih mogoče izluščiti marsikaj. Govorili bomo o Facebooku.

Gumb Všeč mi je (Like) je Facebook uvedel leta 2009 in postal je pravi hit. Kliknemo ga lahko nad vsem mogočim: nad domislicami prijateljev, slikami, videoposnetki, stranmi, dogodki, pojmi, zvezdnici itn. In kar je pomembnejše, vsakdo lahko to vidi. Po eni strani je to dobro, saj se laže odločimo, v katero restavracijo bi se odpravili. A masovna analiza (podatkovno rudarjenje) razkriva teh...

21 komentarjev

Srd uporabnikov zaradi Facebookovih e-naslovov

CNet - Če še niste opazili spremembe v kontaktnih podatkih na svojem profilu v Facebooku, pokukajte vanj. Ta teden je namreč Facebook vsem uporabnikom spremenil prikazani elektronski naslov v takega, ki ima na koncu domeno @facebook.com. Prvi elektronski naslov je v profilu ostal, a po privzetih nastavitvah se obiskovalcem prikazuje le Facebookov naslov. Kdor tega ne želi, mora v profilu ročno popraviti nastavitve elektronskega naslova.

Facebook trdi, da so to storili z namenom poenotenja komunikacij. Elektronska pošta, ki jo uporabnik prejme na naslov @facebook.com, se namreč znajde med njegovimi sporočili na Facebooku. To drži, a uporabniki so nad potezo Facebooka vseeno besni. Poleg tega da je nastavitve spremenil...

21 komentarjev

Facebook Timeline na voljo za vse

Facebook timeline. Na desni so letnice - od zdaj pa za 20+ let nazaj. Obveščevalne službe širom oble verjetno že hladijo šampanjec.

vir: engadget
engadget - Facebook Timeline (nova profilna stran), je zdaj dokončno zunaj bete in na voljo za vse uporabnike. Vklopite jo tukaj, a previdno, ker poti nazaj na stari profil za zdaj ni (triki z developer aplikacijo ne delujejo več).

Po vklopu bo časovnica za teden dni (do naslednje srede, 22.12.) vidna samo vam, potem pa za vse vaše prijatelje. To da uporabnikom teden dni časa, da si uredijo profil, nastavijo sličico, pobrišejo ("skrijejo") manj laskave fotografije z zadnje novoletne zabave in, vsaj tako upa podjetje, čimbolj napolnijo s podatki. Te je mogoče vpisati za nazaj, vse do rojstva, še preden ste sploh imeli facebook profil.

Oblikovalci so se že pozabavali s kreativnimi profilnimi sličicami, poskrbljeno pa je tudi za razvijalce, ki bodo lahko spisali posebne widgete...

59 komentarjev

Facebook popravil izbris piškotkov po odjavi

vir: ZDNet
ZDNet - Predvčerajšnjim smo poročali o odkritju Nika Cubrilovica o Facebookovi obravnavi piškotkov po odjavi s strani, ki temu navkljub še vedno omogočajo sledenje uporabniku. Facebook je najprej početje zanikal, dva dni pozneje pa je sporočil, da so vedenje popravili. Temu pritrjuje tudi Cubrilovic.

Facebook ni podal nobene uradne najave o napovedanih spremembah in vzrokih zanje, ampak je zgolj zapisal, kaj so spremenili. Spregovorila sta inženir in predstavnik za stike z javnostmi, a uradne izjave za javnost ni bilo.

Facebook torej v brskalniku pusti pet piškotkov (datr, lu, p, l in act), ki so po njegovih besedah namenjeni zaščiti uporabnikov. To počno tako, da zaznavajo sumljivo aktivnost in prijave v račun, samodejno vpišejo elektronski naslov...

25 komentarjev

Časopisi se selijo na Facebook

Popularni članki, aktivnosti vaših prijateljev

vir: Guardian
Guardian - Britanski časopis Guardian je na nedavni Facebookovi razvijalski konferenci F8 predstavil novo izkušnjo branja svojega časopisa - v celoti znotraj Facebooka. S tem se pridružuje Washington Postu, Wall Streat Journalu in še nekaterim časopisom, ki so z belomodrimi sklenili partnerstvo v okviru "nove facebook izkušnje", ki jo sestavljata Timeline (nov prikaz novic) in Open Graph API (sistem za priporočila prijateljev).

Guardian je na voljo kot Facebook aplikacija, ki jo uporabnik namesti bodisi v svoje novice (za zdaj) bodisi v Timeline (razvijalci, ostali čez par mesecev), nakar dobi posebej prirejeno naslovno stran (glej sliko). Na njej je izpostavljenih nekaj najbolj popularnih zgodb po izboru Facebookašov, pri čemer se da poseben poudarek na...

3 komentarji

Facebook s piškotki sledi tudi po odjavi

ReadWriteWeb - Nad Facebook se zopet zgrinja sveta jeza javnosti oziroma vsaj borcev za zasebnost, saj nove funkcionalnosti še povečujejo možnost, da uporabnik nehote deli svoje brskalne navade z javnostjo.

Z uvedbo Facebook Announcements in novim Timelinom je namreč mogoče takoj deliti s prijatelji, znanci in tudi neznanci (če vključimo Subscriptions), kaj beremo, gledamo, počnemo itd. V praksi to pomeni, da pri prebiranju časnikov prek namenskih aplikacij (primera The Guardian in Washington Post) na svoj zid avtomatično posredujemo povezave in naslove obiskanih člankov, ne da bi sploh kliknili kateri gumb (Všeč mi je, Berem ali kaj podobnega).

Ena izmed elegantnih rešitev je seveda odjava iz Facebooka, tako da ni treba ves čas razmišljati, kako do posamezne vsebine pridemo in...

43 komentarjev

Nezaželeno odtekanje podatkov s Facebooka tretjim stranem

Symantec - Raziskovalci iz Symanteca so ugotovili, da so imele tretje osebe, še zlasti oglaševalci, ne glede na nastavitve zasebnosti dostop do osebnih podatkov na profilih uporabnikov Facebooka, vključivši fotografije, profilne podatke in zgodovino pomenkov. Facebook so o ranljivosti obvestili in ta jo je hitro zakrpal, a to ne spremeni dejstva, da je bila aktivna od leta 2007. K sreči zanjo oglaševalci večinoma niso vedeli.

Problem so zakuhale aplikacije za Facebook, ki se jih vsak dan namesti v 20 milijonih kopij. Aplikacije IFRAME do profila dostopijo s pomočjo žetonov (access token), ki delujejo kot 'rezervni ključi' z omejenimi privilegiji. Obstoji več vrst žetonov, uporabnik pa aplikaciji s klikom na gumb Dovoli omogoči njihovo pridobitev. Ko ima aplikacije žeton, lahko v imenu uporabnika brska po Facebooku, odgovarja na vabila, piše na...

14 komentarjev

Facebook ponuja sistem komentarjev za spletne strani

Wired News - Facebook je spletnim stranem ponudil nov način komentiranja prispevkov. Če se odločijo zanj, morajo na svojo stran zgolj vstaviti nekaj vrstic kode v JavaScriptu in komentarji bodo tekli prek Facebookovega sistema. To pomeni, da ne bodo potrebovale lastnega sistema za upravljanje komentarjev bralcev, ampak bo vse skupaj neločljivo povezano na Facebook.

Bralci se bodo morali za komentiranje prijaviti s svojim računom Facebook ali Yahoo ID, da bodo lahko oddali komentar. Na ta način bo poskrbljeno, da komentar resnično oddaja živa oseba in ne avtomatiziran sistem. Komentarji se bodo po želji (privzeta možnost je da, jo je pa za vsak komentar posebej moč izklopiti) skupaj s člankom objavili tudi na Facebookovem profilu komentatorja.

Prednosti za spletne strani so večja promocija na omrežju Facebook, saj se bodo povezave nanje širile po profilih na...

34 komentarjev

Facebook uvedel gesla za enkratno uporabo

Slo-Tech - Facebook je včeraj predstavil novo storitev, ki bo omogočala varnejše prijavljanje uporabnikov z računalnikov, nad katerimi nimajo popolnega nadzora - npr. iz kiberkavarn, knjižnic, hotelov, letališč in drugod. Profil je namreč moč povezati s telefonsko številko mobitela. Uporabnik bo pred prijavo na številko 32665 poslal kratko sporočilo z vsebino otp, Facebook pa mu bo nazaj poslal geslo za enkratno uporabo, ki bo veljavno le 20 minut. Na tak način se uporabniki lahko zaščitijo in brezskrbno dostopajo do Facebooka, četudi niso prepričani, da na računalniku nemara ni nameščen beležnik pritiskov na tipke (angl. keylogger).

Druga novost je možnost oddaljene odjave iz Facebooka, kar pride prav v primeru, ko je uporabnik na nekem drugem računalniku odkljukal...

11 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev