»

Google Hangouts se poslovi novembra

vir: Google
Google - Pri Googlu so se naposled odločili, kdaj bo vzela slovo sporočilna aplikacija Hangouts: uporabniki mobilne različice so s prehodom na Chat pričeli te dni, medtem ko bodo tiste, ki uporabljajo namizniško inačico, v tej smeri potisnili novembra.

Štorija Googlove sporočilne aplikacije Hangouts je na površju videti precej kaotična, a v bistvu ne odstopa bistveno od usode mnogih drugih v Googlovem repertoarju, saj so v poldrugem desetletju napravili precej osupljivo količino tovrstnega programja, ki se ga danes bržkone nihče več ne spomni. Hangouts so lansirali leta 2013 kot nadgradnjo Talka in je postala privzeta sporočilna izbira v Androidu, kjer je nekaj časa sprejemala tudi SMSe. Podjetje je nato leta 2017 Talk ugasnilo ... toda v bistvu ne povsem, kajti uporabljati se ga je dalo še sredi tega meseca. Kakorkoli, že 2018 so se odločili, da bo tudi Hangouts zgodovina in ga bo nasledila njegova podizvedba Chat ... toda to se je dejansko izvedlo šele letos. Konec februarja so v smeri...

27 komentarjev

Umrl je Google Talk

Slo-Tech - Pa smo končno dočakali dan, ko je Google ukinil Google Talk, kar so obljubili že marca. Google Talk, ki smo ga poznali tudi pod vzdevkom GChat, je bil z nami vse od leta 2005, v zadnjem času pa je postal odveč. Google je namreč odtlej uvedel Hangouts in nedavno še Allo, zato je na področju Googlovih aplikacij za hipno sporočanje vladala precejšnja zmeda.

Poglejmo, kaj nam ostaja. Kdor je vztrajal na Google Talku, bo odslej najbrž uporabljal Google Hangouts. Tja so predstavili tudi vse stike iz Google Talka, da prehod ne bi bil preveč boleč. Po drugi strani pa bo mobilna...

22 komentarjev

Microsoft z integracijo Skypa v Outlook

Hello, yes.

vir: CNet
CNet - Microsoft je po predlanskem prevzemu VoIP ponudnika Skype najprej poskrbel za prisluškovalne apetite ameriške vlade, zdaj smo pa na vrsti tudi mi, uporabniki. Podjetje v ta namen agresivno konsolidira svoje spletne storitve. Hotmail so lani združili z Outlookom, MSN (Windows Messenger) so ugasnili spomladi, zdaj pa se je začelo združevanje vseh treh v eno storitev. Outlook uporabniki v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Kanadi ter Braziliji lahko od danes naprej svoje kontakte kličejo kar znotraj spletnega oz. namiznega Outlooka, tako kot je to že mogoče znotraj GMaila (Hangouts). Gre za produkcijsko različico storitve, ki je bila nekaterim uporabnikom na voljo že od aprila.

Podjetje je splavitev pospremilo z lično izjavo za javnost, v kateri navajajo...

22 komentarjev

'Gmail+'

Nov pogled za pogovore (conversations).

The inquirer - Google očitno pripravlja kozmetične popravke za priljubljeni spletni servis Gmail. Uradne najave še ni, je pa eden od zaposlenih na njihovem uradnem kanalu pomotoma objavil predstavitveni video in ga šele kasneje skril med zasebne. Nastanka kopij seveda ni uspel preprečiti.

Nov videz ne ponuja nič revolucionarno novega, še najbolj se zdi, da je prilagojen socialnemu omrežju Google+. Med klepetom - torej seriji sporočil z enako zadevo - so zdaj vidne ikone avtorjev in delček teksta, tako kot pri prikazu statusa v Google+, izpustili pa so dolgovezno navajanje prejšnjih sporočil.
Stran se poslej lepše prilagaja glede na velikost brskalnika, izbiramo lahko med tremi pogledi z različno količino informacij, nov...

23 komentarjev

Google+ na voljo vsem, dodano iskanje

Google - Po slabih treh mesecih od izdaje beta verzije Googlovega socialnega omrežja Google+ se je Google odločil, da je omrežje dovolj zrelo, da lahko ukine potrebo po povabilu za uporabo. Odslej se lahko k storitvi Google+ priključi vsakdo, tako da enostavno obišče domačo stran in klikne Prijavi se (oziroma predhodno ustvari Google Račun, če ga še nima).

Poleg tega je Google vpeljal še nekaj manjših novosti. Hvalijo se, da so jih v treh mesecih uvedli kar 99, do česar z drobljenjem sprememb sicer ni težko priti. Kakorkoli že, v zadnjih dneh so dodelali Hangouts (videopomenki), ki so sedaj podprti tudi na mobilnih telefonih z Androidom, lahko po želji popolnoma javni, čeprav sodeluje le do devet ljudi (Hangouts on Air), prav tako pa lahko vključujejo deljenje zaslona (screensharing), Google Docs itn. Razvijalci bodo veseli izdanih API-jev,...

10 komentarjev

Zaščita pred pretvarjanjem na Google+ slaba

Slo-Tech - Googlovo socialno omrežje Google+ ima možnost prijave profilov z lažnimi podatki (fake profile) in prijave profilov, v katerih se lastnik predstavlja za koga drugega (impersonation). Soustanovitelj Firefoxa in zaposleni v Facebooku Blake Ross je raziskal, ali je možno ti funkciji zlorabiti. Izkazalo se je, da z lahkoto.

Ross je ustvaril nov profil z enakim imenom in priimkom, v katerem ni bilo nobenih drugih osebnih podatkov ali fotografij. Šlo je pač še za nekega drugega Blaka Rossa, saj ime in priimek nista preveč redka. Potem je s svojim pravim profilom prijavil prvi profil kot profil z lažnimi podatki, pri čemer so mu pomagali še nekateri prijatelji, ki so storili isto. Zgodilo se ni nič.

Pričakovano, saj profil z enakim imenom in nobenimi osebnimi...

5 komentarjev

Facebook naj bi ponudil video klepet preko Skypa

Pri mashable.com ugibajo o možnem izgledu video klepeta

vir: Guardian
Guardian - Facebook je za prihajajočo sredo napovedal poseben dogodek za predstavitvijo novih izdelkov. Seznam je (kot je zdaj že običajno) še skrivnost, naj pa bi vključeval nov HTML5 odjemalec za mobilne naprave (project spartan) ter še enega za iPad, novo aplikacijo za deljenje fotk, in - kot poročata dva vplivna tehnološka bloga, TechCrunch in Mashable - zvočni in video klepet preko omrežja Skype.

Govorice o povezovanju obeh podjetij se pletejo že nekaj let; Facebook pa naj bi celo bil eden od potencialnih kupcev podjetja, poleg Googla in končnega zmagovalca, Microsofta. Napoved je sicer še neuradna in sloni na nepreverjenih "insajderskih" informacijah ter pomenljivem dizajnu vabila za dogodek. Čas je zagotovo primeren, saj Facebook še kako

16 komentarjev

Google+ obnorel ljudi

Google Hangout

vir: Heise
Heise - Google je v torek začel javno testiranje storitve Google+, s katero želijo konkurirati Facebooku. Razvijajo socialno omrežje, ki bo zgrajeno iz več sestavnih delov in bo imelo večjo strukturiranost od Facebooka.

Circles so krogi oziroma opisneje prevedeno skupine, v katere uporabniki razvrstijo svoje kontakte. Delujejo podobno kot skupine na Facebooku, saj omogočajo bolj selektivno deljenje podatkov. Vsakokrat določimo, katera skupina vidi posamezne prispevke, pri čemer kontakti ne vedo, v katero skupino so razvrščeni. Na začetku se dodajo kontakti iz adresarja v Googlovem računu. Sparks je neke vrste agregator za novosti, saj omogoča deljenje zanimivosti in spremljanje dogajanja prijateljev. Delimo lahko...

95 komentarjev

Izšel Chrome 10

Google - Danes je izšla deseta verzija Googlovega odprtokodnega brskalnika Chrome. Glavne novosti so hitrejše izvajanje JavaScripta, ki mu je Google v testu V8 nameril 66-odstotno pohitritev, izboljšan videz, še zlasti lažje orientiranje in dodana možnost iskanja v nastavitvah. Mogoče je sinhronizirati shranjena gesla med različnimi računalniki, če imamo gesla v oblaku, pri čemer je seveda prenos šifriran. Za večjo varnost brskanja so v peskovnik vključili tudi vgrajen Flash Player, za večjo hitrost pa je dodano strojno pospeševanje videa. Odpravili so tudi nekaj hroščev. Prenos je mogoč z domače strani ali z izbiro funkcije Posodobi v brskalniku.

59 komentarjev